Haberler

Yeni Adli Yıldan Beklentiler Paneli

Abone Ol

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Altan: "Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuruyla ilgili şu andaki tecrübesine baktığımızda daha çok adil yargılanma hakkıyla ilgili başvuruların ön sırada olduğunu görüyoruz. Bu, Türkiye'de bir yargı sorununun, yargının işleyişiyle ilgili bir sorunun olduğunu açıkça ortaya koyuyor"

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Alparslan Altan, "Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuruyla ilgili şu andaki tecrübesine baktığımızda daha çok adil yargılanma hakkıyla ilgili başvuruların ön sırada olduğunu görüyoruz. Bu, Türkiye'de bir yargı sorununun, yargının işleyişiyle ilgili bir sorunun olduğunu açıkça ortaya koyuyor" dedi.

Ankara Barosu, "Yeni Adli Yıldan Beklentiler" konulu panel düzenledi.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Altan açılıştaki konuşmasında, bağımsız yargının ve hukuk devletinin önemini vurguladı. Sağlıklı bir hukuk sisteminin tesisi için ön koşulun, toplumda hukuk bilincinin yerleşmesi ve hukuka, yargı kurumlarına saygı duyulması olduğunu belirten Altan, Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru uygulaması hakkında bilgi verdi.

Bireysel başvuru yolunun tarihi bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Altan, Anayasa Mahkemesine şu anda 8 bin 50 civarında bireysel başvurunun ulaştığı bilgisini verdi.

Altan şöyle devam etti:

"Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuruyla ilgili şu andaki tecrübesine baktığımızda daha çok adil yargılanma hakkıyla ilgili başvuruların ön sırada olduğunu görüyoruz. Bu, Türkiye'de bir yargı sorununun, yargının işleyişiyle ilgili bir sorunun olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Şimdiye kadar yargı reformu adı altında birçok değişiklik yapıldı. Ancak bize gelen başvurular ve bu başvuruların yeni tarihli başvurular olduğunu da gözettiğimizde bu reformların yeterince bireylerin adalet ihtiyacını karşılayamadığını görüyoruz."

Bireysel başvuru hakkının, sorunların nereden kaynaklandığını göstermesi ve yasa koyucuyu bu sorunların gidermeye yönlendirmesi açısından büyük önem taşıdığını anlatan Altan, "Bireysel başvurunun tüm kurumlarımız tarafından ciddiye alınması, önemle üzerinde durulması, avukatlar tarafından etkili bir şekilde kullanılması büyük önem taşıyor" diye konuştu.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu da dünyanın pek çok ülkesinde adliyeleri ziyaret ettiğini, hiçbir adliyede hakim ve savcılara mahsus asansör ya da giriş kapısı görmediğini söyledi.

Avukatın yargı sisteminin temeli olduğunu kaydeden Feyzioğlu, bu alanda nitelikli bir eğitimin önemine işaret etti. Türkiye genelinde 109 hukuk fakültesi bulunduğunu hatırlatan Feyzioğlu, eğitim kalitesinin yükseltilmesini ve hukuk fakültesi açılmadan TBB ile istişare edilmesini istedi.

Feyzioğlu, kasım ayında yapacakları olağanüstü genel kurulda, avukatlık stajının TBB'nin merkezi sistemde yapacağı değerlendirmeyle sonuçlanması gibi konuları gündeme getireceklerini bildirdi.

Ankara Barosu Başkanı Sema Aksoy da yargının sorunlarının her geçen gün arttığını iddia etti. Ülke genelinde 70 avukat hakkında Terörle Mücadele Kanunu kapsamında soruşturma ve kovuşturma yapıldığını, 35 avukatın da tutuklu bulunduğunu ifade eden Aksoy, uzun tutukluluk sürelerinin de vahim hukuk ihlallerinden biri olduğunu savundu.

Panele konuşmacı olarak katılan çok sayıda hukukçu, yeni adli yıla ilişkin beklentilerini paylaştı. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Anayasa Mahkemesi Metin Feyzioğlu Sema Aksoy Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title