Haberler

Yeni Ekonomik Sistemin AnahtarlarI

Güncelleme:
Abone Ol

Her yıl finans dünyasının duayenlerini bir araya getiren ve küresel ekonomilerdeki sorunları inceleyen Active ACADEMY Uluslararası Finans Zirvelerinin dokuzuncusu "Küresel Krizin İsrafı / Yeni İstikrarın Geleceği" temasıyla başladı.

9. Active ACADEMY Uluslararası Finans Zirvesi, Swissotel'de başladı. Zirvenin sabah gerçekleşen oturumlarında krizin anatomisi ve 2000'li yıllardan beri uygulanan politikaların küresel krize olan etkilerinden bahsedildi. Açılış konuşmalarının ardından her yıl finans sektörünün seçkin isimlerine verilen Active ACADEMY Ödülleri sahiplerine verildi.

Zirvenin ilk konuşmacısı olan İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, finansal krizin ortaya çıkışının uluslararası piyasalardaki nedenlerini ve gelecekte alınması gerekenler önlemleri anlatırken, finansal krizin kaçınılabilir bir olgu olduğunu vurguladı. Ekren, "Krizden önceki son on yılın en önemli özelliği olan istikrarlı büyüme kapsamında yaşanılan makro istikrar süreci, mikro istikrarsızlıkları örten bir peçe rolü gördü.

Ekonomik süreçleri makro düzeyde görmek, onları şekillendiren mikro mekanizmaların istikrarsızlıklarının gözden kaçırılmasına neden oldu" diye konuştu. Ayrıca istikrar döneminde oluşan irrasyonel düşünce ve insan psikolojisinden kaynaklı sorunların küresel kriz sürecine yol açtığını belirten Ekren, bu iki problem kaynağının iyi yönetilemezse küresel krizin israfına yol açabileceğine değindi.

IMF Türkiye Temsilcisi Mark White Lewis ise, yeni küresel ekonomilerin gelişimi için yapılacak en önemli hamlenin gelecekte alınacak önlemlerin belirlenmesi olduğunu söyledi. Lewis, 2009 yılında küresel ekonomilerin son altmış yılın en düşük gayrisafi milli hasıla rakamlarına sahip olmasının nedenlerini anlamak için ülkeler arasında finansal ve ticari ağların incelenmesinin gerekliliğini vurguladı. Mark White Lewis ayrıca, finansal ağları oluşturan makro finansal bağların, çok yönlü denetimlerin ve dağılma raporlarının önemine dikkat çekti. Lewis, küresel krizden çıkış yolunun ülkeler arasında ekonomik ve finansal bağların kapsamlı bir şekilde incelemesinden geçtiğini açıkladı.

Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise, Avrupa'da yaşanan küresel krizin AB'nin en büyük dış ticaret ortağı olması nedeniyle Türkiye için önem teşkil ettiğinin altını çizdi. Aydın "2008 küresel krizinin artçı şokları ve AB borç krizi, daralma endişelerinin küresel ölçekte artmasına, sermaye hareketlerinin düzensizleşmesine, risk iştahının oynaklığına ve gelişmiş ülke ekonomilerinde daha belirgin olmak üzere büyümelerinin aşağı doğru revize edilmesine neden olmaktadır" diye görüşlerini belirtti. Aydın, tek merkez bankası politikası yerine ülkelerin ayrı ayrı çözüm bulmaya çalışmasının küresel krizin çözümünü geciktirdiğini de sözlerini ekledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin ise Avrupa ülkelerinin krizden sonra geçirdiği değişimleri şöyle ifade etti: "İçinde bulunduğumuz kriz, birçok açıdan 1929 yılında yaşanılan krizden daha derin bir şekilde yaşanmaktadır.

AB ülkelerinde sosyal devlet kavramı sorgulanmaya başlanmış ve yeni karar alımlarından ülkeler yorgun düşmüştür. Bu nedenlerden dolayı, geleceğe dair bir paradigma kayması söz konusudur." Bilgin, krizin yarattığı dev dalgaların önünde Türk bankacılığının dimdik bir şekilde durduğunu da özellikle vurguladı.

Active ACADEMY Ödülleri sahiplerini buldu!

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen Active ACADEMY'nin bu yıl beş dalda verdiği ödüller sahiplerini buldu. Bankacılık ve finans dünyasının öne çıkan kuruluşlarına verilen bu yılki ödüller şöyle sıralanıyor:

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title