Haberler

Yeni Su Ürünleri Sirkülerine Tepki

Abone Ol

Balıkesir'in Bandırma Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni su ürünleri sirkülerinde getirilen yeniliklerin balıkçılık sektörünü olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi.

Balıkesir'in Bandırma Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni su ürünleri sirkülerinde getirilen yeniliklerin balıkçılık sektörünü olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi.

Çakıl Köyü ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Korkmaz ve Balıkesir Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halit Akbulut ile birlikte açıklama yapan Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman, Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yeni su ürünleri avcılığı sirkülerinin genelde olumlu olmasına rağmen denizlerimizdeki gırgır avcılığını sarsacak çok önemli değişiklikleri de beraberinde getirdiğini söyledi. Kocaman, "Bu düzenlemeyle ülkemizin en çok avlanan ve halkımızın bolca tükettiği hamsi, istavrit, palamut, sardalye, lüfer, çinekop gibi gırgırla avlanılan pelajik yani göç balıkları

büyük oranda avlanamayacak. Zira tüm göç balıkları 10 metre ile 30 metre arasında derinliklerden sonbaharda Karadeniz'den Akdeniz'e geçerek göç etmekte ve av vermektedir" dedi.

Bandırma ve bölgesinde yaklaşık 500 gırgırın bulunduğuna işaret eden Başkan Kocaman, yeni getirilen düzenleme ile bu gırgırların çalışamaz hale geleceğini, bölgede bulunan gırgırların 24 metrede avlanamayacaklarını belirterek, "Bu gırgırlar 11 metrede avlanıyordu. Donanımları buna göre idi. Şimdi bu gırgırlar avlanmaya çıkamayacak. Yeni yasa ile avlanma noktaları sadece Marmara denizinde kanal dediğimiz ticari gemilerin geçiş noktaları kalıyor. Zira gırgırların bu bölgelerde avlanmaları da mümkün değil" dedi.

"YENİ SİRKÜLERİN TÜRKİYE'YE FAYDASI DEĞİL ZARARI OLUR"

Konuşmasında, Marmara denizinde aralık ayı itibariyle göç bittiği için avlanma sınırının kalan balıkları korumak adına 18 metreye çıkarıldığını söyleyen Başkan Kocaman, 24 metre olan avlanma sınırının 18 metreye çekilmesini istedi. Aksi takdirde bu uygulamanın ülkeye fayda yerine zarar getireceğini belirterek, "Bizim balıkçılarımız zaten kıyı balıkçılığı yapıyor. Balık mevsiminde, yeni uygulama ile balık Karadeniz'e geçecek, burada da avlanamayacak, sonra Marmara'dan Ege denizine geçecek. Türk balıkçıları bu balıkları avlayamayacağı için, dışarıdan hem sanayide kullanılan, hem de tüketilen balık ithal edilmek zorunda kalınacak. Bu da dış ticaret açığının artmasına sebep olacak. Türk halkı ucuz protein kaynağına sınırlı seviyede ulaşabilecek. Su ürünleri ihracatının lokomotifi olan bu sektör ihracatta fiyat rekabeti şansını yitirecek ve binlerce çalışanıyla krize girecektir" dedi.

Balıkçılık sektörünün ülkede 50-60 bin kişinin geçim kaynağı olduğunu söyleyen Kocaman, yeni uygulama ile zarar edeceğini düşünen balıkçıların avlanmaya çıkmayabileceklerini, sektör ile bağlantılı olan nakliyeci, tekne tedarikçileri, perakendeciler gibi yan sektörlerin de zarar göreceğini, bunun bir neticesi olarak istihdama da katkısı olan bu sektörün etkileneceğini söyledi.

"UYGULAMAYI DESTEKLİYORUZ"

Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman, Marmara denizinde koruma havzaları yapıldığını, bunun olumlu olduğunu, hatta bu havzaların arttırılabileceğini belirterek, "Bizler bu havzalara karşı değiliz. Hatta arttırılarak bu bölgelerde av yasağı 12 aya çıkarılmalıdır" diye konuştu.

Başkan Kocaman, bakanlık nezdinde yapılan görüşmelerden netice alamadıklarını belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın balıkçıların çığlığını duyacağına olan inancını yineledi. Kocaman, yayımlanan yeni su ürünleri sirkülerini desteklediklerini, ancak 24 metre olan uygulamanın 18 metreye çekilmesini istediklerini söyledi

MARMARA DENİZİNİ BİTİREN BALIKÇILAR DEĞİL

Bandırma Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman ile birlikte toplantıya katılan Balıkesir Su Ürünleri Üreticileri Birliği Başkanı Halit Akbulut, gırgırlar ve balıkçıların Marmara denizini bitirenler olarak gösterildiğini, bunun tamamen yanlış olduğunu söyledi. Başkan Akbulut, "Marmara denizi çevresinde yaklaşık 25 milyon insan yaşıyor. Bu insanların atığı belediyeler tarafından denize boşaltılıyor. Sonra gırgırlar canavar gibi gösteriliyor, günah keçisi gırgırlar oluyor" şeklinde konuştu. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Osman Kocaman Balıkesir Bandırma Marmara Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title