Haberler

Yeni Toplumcu Belediyecilik Çankaya'dan Yükseliyor

Güncelleme:
Abone Ol

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık'ın göreve geldiği günden itibaren hayata geçirdiği "Yeni Toplumcu Belediyecilik" anlayışı 4. yılının ardından CHP yöneticileri, belediye başkanları, akademisyenler, sendikacılar ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla düzenlenen sempozyumda masaya yatırıldı.

Çankaya Belediyesi tarafından düzenlenen iki günlük "Yeni Toplumcu Belediyecilik Sempozyumu" büyük bir katılımla İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

1970'li yıllarda Vedat Dalokay, Ahmet İsvan ve İhsan Alyanak gibi belediye başkanları tarafından hayata geçirilen, toplum, çevre, yerel demokrasi öncelikli "Toplumcu Belediyecilik" anlayışını yeni koşullara uyarlayarak dört yıldır Çankaya'da uygulayan Belediye Başkanı Bülent Tanık'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Sempozyum, ikinci günde yapılan üç oturumla tamamlandı.

Sempozyumda çarpıcı açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, belediyelerin bütçelerini nasıl ve nerelere kullandıklarından bahsetti. Bazı örnekler veren Günaydın, Büyükşehir Belediye Kanununun çarpıklığına da değindi. Bugünkü kanunda yurt yapımının görevler arasında sayılmadığının, hatta yurt yapanların cezalandırılmaya çalışıldığının altını çizen Günaydın "Yurt yapmayın diyorlar. Yurt yapanlara ceza uyguluyorlar, örnekleri var; Kadıköy'de uyguladılar, Çankaya'da uyguladılar. Biz de diyoruz ki; yurt yapmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Günaydın, iyi bir belediyecilik için gereken kriterleri sayarken "Kadın sığınma evi, kreş, yeşil alan yapmak zorundayız. Ulaşıma ne kadar para ayırdığımızı, sağlığa ne kadar para ayırdığımızı sorgulamalı ve başarı kriterlerimizi buna göre belirlemeliyiz. Eğer bunları yapmazsak geriye bir tek şey kalıyor. Belediye başkanı ne kadar televizyona çıkıyor, ne kadar gazetelere çıkıyor. Türkiye'de belediye başkanlarının basınla ilişkisi maalesef hizmet ilişkisi üzerinden olmuyor. O zaman -en çok basına çıkan belediye başkanı en başarılı belediye başkanıdır- tanımını bir an evvel yırtıp atmamız gerekmiyor mu?" ifadelerinde bulundu.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın Antalya'da yürütülen çalışmalardan örnekler verdiği konuşmasında, yanlış politikalar nedeniyle ekolojinin de bozulduğunun altını çizdi.

Akaydın; "Özellikle yüksek gelir gurubundaki insanları kent merkezine çeken, düşük gelir grubundaki insanları varoşlara atan ve hemşehrilik hizmetlerinden yeterince faydalandırmayan bir neoliberal yerel yönetim politikası Türkiye'de kesinlikle hakim. Sonuçta ne oluyor; İstanbul'da ve Ankara'da olduğu gibi devasa yapılar, ekolojiyi bozan kentsel dönüşüm… Ne yapmamız lazım? Zarif dokunuşlarla yeşili arttıran, ekolojiyi bozmayan, ulaşımı kolaylaştıran belediyecilik anlayışını hayata geçirmemiz lazım."

Ev sahibi konumunda bulunan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, yaklaşan seçimlerin yarattığı ek yoğunluğa rağmen sempozyuma gelmiş olmalarından dolayı belediye başkanlarına ve konuklara teşekkür ederek başladığı konuşmasında; "Bizim önder Belediye Başkanımız Vedat Dalokay'ın iki tane sözü meşhurdur; ben biraz ekleme yaparak söyleyeyim. Belediye Başkanı olması için biraz adamın deli olması lazım. Vedat Dalokay da "yiğidin hası biraz deli olmalıdır" diyordu. Ama esas sözü "Ben kentin anasıyım"dır. Kentin anası olmak kucaklayıcı olmayı, yoğun çalışma becerisini, kimi zaman da taştan çorba yapmayı gerektiren bir iştir" dedi.

Yeniden belediyeleştirme kavramına da değinen Bülent Tanık; "Demokratiklik, katılım ve yurttaşlık... Toplumcu Belediyecilik dendiğinde piyasa kavramı ile ilgili olarak son 30 yıldır tarihimize damga vuran neoliberal bakış açısının her şeyi piyasaya bırakma, piyasada da parası olanın faydada bulunması gibi bir sonuç doğurmuştur. Biz bunu aşmaya çalışıyoruz. Piyasaya karşı önemli bir kavgamız var. İnsanın üretici olduğu düzenin kentte kurulmasını omuzlamış durumdayız. Piyasadaki kapitalist faktörler köylünün tarım yapmasını engelliyor. Her seferinde zarar eden köylü pes ediyor. Yerel ölçekte biz bunu çözmeye çalışıyoruz. Üretici ve tüketiciyi doğrudan buluşturan bir düzeni kurmaya çalışıyoruz" ifadelerinde bulundu.

Konuşmacılar:

Çankaya Kent Konseyi Başkanı Dr. Işıkhan Güler'in moderatörlüğündeki ilk oturumda Prof. Dr. Aziz Konukman, Doç. Dr. Tayfun Çınar, Yrd. Doç. Dr. Hüsniye Akıllı ve Yrd. Doç. Dr. Sonay Bayramoğlu Özuğurlu konuşmacı olurken, CHP Yerel Yönetimler Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın'ın moderatörlüğündeki ikinci oturuma Prof. Dr. Metin Özuğurlu, Doç. Dr. Mihriban Şengül, Doç. Dr. Meltem Çiçeklioğlu ve Dr. Işıkhan Güler konuşmacı olarak katıldı.

Öğleden sonraki son oturumda ise CHP Parti Meclis Üyesi Doç. Dr. Seyhan Erdoğdu yönetiminde CHP Yerel Yönetimler Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Gökhan Günaydın, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bafa Belediye Başkanı Zühra Dönmez, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve EMO Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Kaymakçıoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Çankaya Belediyesi Bülent Tanık Antalya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title