Nerede Olduğu Anlaşılmayan Üniversitenin Adı Değişiyor
Yeni YÖK kanununda ismi ve bulunduğu şehir karıştırılıyor gerekçesi ile bazı üniversitelerin isimlerinin değiştirilmesi yer alırken, yeni üniversitelerin kurulması da öngörülüyor.
Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı, bazı üniversitelerin isminin değiştirilmesini içeriyor.
İSİMLERİ DEĞİŞİYOR
Tasarıyla; Celal Bayar Üniversitesi'nin adı 'Manisa Celal Bayar Üniversitesi', Tunceli Üniversitesi'nin adı ' Munzur Üniversitesi', Yeni Yüzyıl Üniversitesi'nin adı ' İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi', Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nin adı 'Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi', Gedik Üniversitesi'nin adı ' İstanbul Gedik Üniversitesi' olarak değiştiriliyor.
YENİ VAKIF ÜNİVERSİTELERİ KURULUYOR
Düzenleme, yeni vakıf üniversitelerinin kurulmasını da öngörüyor. İstanbul'da Türkiye Lojistik Araştırmaları ve Eğitim Vakfı tarafından 'Beykoz Üniversitesi', Plato Vakfı tarafından 'İstanbul Ayvansaray Üniversitesi', Engelsiz Eğitim Vakfı tarafından 'İstanbul Kent Üniversitesi' ve Hacegan Vakfı tarafından 'Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi' kurulacak.
Tasarının gerekçesinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın Bursalı olduğu ve kabrinin Bursa Umurbey'de bulunduğu, TBMM'de bir dönem Saruhan (Manisa) mebusu olması dışında Manisa ile doğrudan bağlantısı olmadığı belirtilerek, "Celal Bayar ile Bursa öylesine özdeşleşmiştir ki kuruluşunun üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen üniversitenin Bursa'da olduğu yönünde bir kanaat var." ifadesine yer verildi.
Tunceli Üniversitesinin adının değiştirilmesi konusunda, "Tunceli ile bütünleşen Munzur adının ulusal ve uluslararası alanda üniversitenin adını ve vizyonunu daha iyi temsil edeceği düşünüldüğü için Munzur Üniversitesi olarak değiştirilmesinin öngörüldüğü" belirtildi.
HANGİ KENTTE OLDUĞU ANLAŞILSIN
İstanbul Cevizlibağ mevkinde bulunan Yeni Yüzyıl Üniversitesinin Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile karıştırıldığı belirtilerek, ayrıca 100'e yakın uluslararası üniversite ile ikili anlaşmaları bulunan Yıldırım Beyazıt Üniversitesinin uluslararası bir devlet üniversitesi olmayı hedeflediği, uluslararası arenada ve tercih döneminde üniversitenin hangi kentte bulunduğu, devlet üniversitesi olup olmadığıyla ilgili tereddütlerin giderilmesinin amaçlandığı ifade edildi.