Yeniden Bir Yaşam Derneği'ne 3 Ayda 83 Şiddet Gören Kadın Başvurdu
Manisa'da kadına yönelik şiddete dikkat çeken Yeniden Bir Yaşam Derneği'ne 3 ayda 83 kadın, şiddete maruz kaldığı için neler yapabilecekleri konusunda başvurdu.
Manisa'da kadına yönelik şiddete dikkat çeken Yeniden Bir Yaşam Derneği'ne 3 ayda 83 kadın, şiddete maruz kaldığı için neler yapabilecekleri konusunda başvurdu. Dernek Başkanı Funda Demirel, şiddet görmüş kadınları ilgili mercilere başvurması için uyardıklarını söyledi. Demirel yaptıkları bir ankette de 100 kadından 88'inin eşinden yediği tokadı ve sözlü hakareti şiddet olarak görmediğinin ortaya çıktığını belirtti.
Manisa merkezde ve merkeze bağlı köylerde kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda çeşitli çalışmalar yapan Yeniden Bir Yaşam Derneği, şiddet gören kadınların danışma merkezi haline geldi. İl genelinde eşinden veya akrabalarından şiddete maruz kaldığını ifade eden 83 kadın derneğe başvurarak, neler yapabilecekleri ve hakları konusunda bilgi aldı. Derneğin Başkanı Funda Demirel, yaptırım uygulayan bir kurum olmadıklarını, amaçlarının kadına olan şiddeti her gün ön planda tutmak ve kalıcı çözümlerin üretilmesi için gerekli çalışmaların başlamasını sağlamak olduğunu söyledi. Demirel, "Bize başvuran kadınlarımıza sadece yasal haklarının neler olduğunu ve şiddete maruz kaldıklarında nerelere başvurmaları gerektiği yönünde yön gösteriyoruz. 3 ayda 83 kadının bize başvurması da azımsanacak bir rakam değil. Bu konuyu ilgili kurumların dikkate alması gerekir" dedi.
KORKTUKLARI İÇİN SES ÇIKARAMAYANLAR
Manisa'da şiddet maruz kalmış, ancak korktuğu için sesini çıkaramayan kadınların sayısının da çok olduğunu dile getiren Demirel, "Ya ailesinin ya da eşinin daha çok baskı uygulamasından korktuğu için ses çıkartamıyor. Kadının üzerindeki aile ve toplum baskısı hala devam ediyor. Ancak, "kocasıdır, döver de sever de' dönemi bitti. Şiddet gören kadının artık sesini çıkarmasını ve haklarını aramasını istiyoruz" dedi.
"SIĞINMA EVİ SAYISI ARTIRILSIN"
Manisa'da kadın sığınma evinin sadece bir tane olduğunu da hatırlatan Funda Demirel, "Kapasitesi de sadece 20 kişilik ve şu anda tam kapasite dolu. Peki devlete sığınan başka kadınlar nereye gidecek? Evinde kalıp şiddet görmeye devam mı edecek? ya bunun bedelini canıyla öderse ne olacak? Bunun hesabını kim verecek? Bunu için ilimizdeki kadın sığınma evi sayısının artırılmasını istiyoruz. Bu konuda gerekli kurumların çalışmalarını başlatmasını talep ediyoruz" dedi.
TOKAT VE HAKARETİ ŞİDDET GÖRMÜYORLAR
Demirel, geçtiğimiz aylar içerisinde merkeze bağlı köylerde kadına yönelik şiddet ile ilgili olarak bir anket çalışması yaptıklarını dile getirdi. Demirel, "Köylerde ulaştığımız 100 kadına şiddeti ne olarak algıladıklarını sorduk. 100 kadından 88 tanesi eşinden yediği tokat ve sözlü hakareti şiddet olarak görmüyor. Onlar için şiddet öldüresiye dayak yemek anlamına geliyor. İşte biz bu algıyı değiştirmek için yola çıktık. Merkezdeki çalışmalarımızda kadınlarımıza şiddeti anlatıyoruz. Önümüzdeki aylar içerisinde de merkeze bağlı köylerimizde de çalışma yaparak, köyde yaşayan kadınlarımıza bir tokatın bile şiddet olduğunu anlatacağız. Erkeklerle eşit haklara sahip olduklarını, hakları gasp edildiğinde nerelere başvurmaları gerektiğini anlatacağız" dedi. - Manisa