Haberler

"Yerel Medya, Belediyenin En Önemli Haber Kaynağıdır"

Güncelleme:
Abone Ol

Salih Melek: Yerel Medya Güçlü Olmalı.

Antalya'da gerçekleştirilen programda konuşan Anadolu Ajansı Genel Müdürü Hilmi Bengi, "Basının görevi kamuoyu oluşturmak değil, kamuoyunu bilgilendirmektir" derken, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Mevlüt Yeni ise, "Yerel Medya, Belediyenin En Önemli Haber Kaynağıdır" dedi.

Türkiye Belediyeler Birliği ve Marmara Belediyeler Birliği'nce, belediyelerin basın danışmanları ve basın halkla ilişkiler müdürlerine yönelik düzenlenen eğitim toplantısının üçüncü gününe, Kişisel Gelişim Uzmanı Sıtkı Aslanhan'ın semineriyle başlandı. Beşeri Münasebetler konusunu, basın danışmanları ve halkla ilişkiler müdürlerine anlatan Uzman Eğitmen Aslanhan'ın sunumunun ardından, "Medya ve siyaset" ana başlıklı panel gerçekleştirildi. Başbakanlık Danışmanı Salih Melek'in başkanlığını yaptığı oturumda, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Hilmi Bengi, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni ve TBB Medya Koordinatörü Ali Güney konuşma yaptı.

AYRILMAZ İKİLİ: MEDYA VE SİYASET

Medya ve siyasetin birbirinden ayrılmaz bir ikili olduğunu belirterek sözlerine başlayan Anadolu Ajansı Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi, "Birinin varlığının, diğerinin varlığını beraberinde getirdiği ve belirli bir dönemde medyanın birinci güç halini aldığı, medyanın ülke yönetiminde söz sahibi hale geldiği görülmüştü. Bu sadece Türkiye'ye özgü değil, genelde bu konu çok tartışılıyor. Kimi bilim adamları iki hükümetten söz ediyor. Bir siyasal erk, bir de medya erki. Ulusal haber ağını elinde tutan medyanın da farklı bir hükümet gibi güç sahibi olduğunu söyleyen bilim adamları var" diye konuştu.

"SOSYAL MEDYA, ORTADOĞU'YU ŞEKİLLENDİRİYOR"

Günümüzde internetten sonra "sosyal medya" denilen yeni bir kavramın gündeme geldiğini anlatan Bengi, "Ortadoğu'daki gelişmelerde, sosyal medyanın etkileme gücünün, müthiş bir şekilde rol oynadığını, bütün engellemelere, kısıtlamalara rağmen medyanın, çanak antenlerin, paylaşım sitelerinin, sosyal medyanın kitleleri organize etmede müthiş bir başarı gösterdiğine hepimiz şahit olduk. Ortadoğu'nun yeniden biçimlendirilmesi, medya sayesinde oluyor" dedi.

"BASININ GÖREVİ, KAMUOYU OLUŞTURMAK DEĞİL"

AA Genel Müdürü Himi Bengi, sözlerini, "Bizim görevimiz kamuoyunu bilgilendirmektir, kamuoyu oluşturmak ve güdümlemek değil. Biz doğru bilgiyi kamuoyuna aktarmakla yükümlüyüz. AA olarak bunu yapıyoruz. Diyeceksiniz ki, 'Günümüzde bu böyle gitmiyor'. Özellikle basında son zamanlarda bir kamplaşma da oluyor. Bugün maalesef evrensel gazetecilik çerçevesinden baktığımız zaman, hoş olmayan bir süreçle karşı karşıya kalıyoruz. Medya ve siyaset iç içe geçmiş, medya ve siyaset birbirinden nemalanır noktaya gelmiş. Medya patronlarının işi sadece medya olmadıkça, bir şekliyle ekonomik çıkar devreye girdikten sonra, medyanın tam bağımsız olması da zorlaşıyor. Biz AA olarak şu veya bu kampta yer almıyor, doğrudan yana yer alıyoruz" diyerek tamamladı.

SALİH MELEK: YEREL MEDYA GÜÇLÜ OLMALI

Oturuma başkanlık eden Başbakanlık Danışmanlarından Salih Melek de, yerel medyanın, bölgesel ve yaygın medyanın temeli olduğunu söyledi. Yaygın medyada çalışanların genellikle yerel medya kökenli olduğunu belirten Melek, yerel medyanın güçlü olması gerektiğini vurguladı. Yerel medyanın "medyanın yapıtaşı" olduğuna dikkati çeken Melek, yerel basında tiraj sorunu olduğunu da belirterek, her belediyenin o ildeki yerel gazetelerden belirli sayıda alarak, otobüs duraklarına koyacağı kutular aracılığıyla vatandaşlarla buluşturabileceğini ifade etti.

"YEREL MEDYA, BELEDİYENİN EN ÖNEMLİ HABER KAYNAĞIDIR"

Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mevlüt Yeni, birçok belediye başkanının, kendi istediği doğrultuda haber yapmayan yayın organlarına ambargo uyguladığına işaret etti. Bunun "son derece tehlikeli" olduğuna dikkati çeken Yeni, gazetecilerin her dönem böyle tutumlarla karşılaşabildiklerini kaydetti. Türkiye'de 2 bin 400 yerel gazetede yaklaşık 15 bin çalışan bulunduğunu belirten Yeni, yerel gazeteler için belediyelerin en önemli haber kaynağı olduğunu vurguladı.

"HALKA ULAŞMAYAN ÇALIŞMA, ARŞİVE KALDIRILAN DOSYADIR"

Belediye TV hakkında sunum yapan Türkiye Belediyeler Birliği Belediye TV Sorumlusu Ali Güney de, internet televizyonculuğunun gelişen teknolojiyle birlikte vazgeçilmez bir hale geldiğine dikkati çekti. Özellikle belediyeler açısından internet televizyonculuğunun önem arzettiğini kaydeden Güney, "Bir belediye başkanı yaptığı çalışmayı bölge halkına ulaştıramıyorsa, o sadece çalışma olarak kalır. Belediyenin arşivine kaldırılan bir dosya haline gelir. İşte burada tanıtım büyük önem taşıyor. Bu tanıtımın baş mimarı da belediyenin basın çalışanlarıdır" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title