Yerli Otomobil İçin Çalışmalar Tüm Hızıyla Sürüyor
PAGEV, 9. Türk Plastik Endüstrisi Kongresi'nde 'otomotiv plastiklerini' mercek altına alıyor
Otomotiv sektöründe yeni teknolojiler 'çevre' odaklı geliştiriliyor. İster benzinli, ister elektrikli, ister hibrid olsun her türlü üretim teknolojisi için ortak nokta; yüksek performans, yakıt tasarrufu, düşük üretim maliyetleri ve çevre… Dünya otomotivcileri karoserden motora kadar tümüyle plastik otomobiller üzerinde çalışırken; Türkiye'de 2020 yılına kadar 'yerli otomobil' üretimi hedefleniyor. Bu doğrultuda bir yandan özel sektörün, diğer yandan üniversitelerin ve araştırma merkezlerinin yoğun çalışmaları devam ediyor. Çağın teknolojisine uygun hedeflerdeki üretim için ise tüm oklar otomotiv sektöründe plastiklerin önemini bir kez daha işaret ediyor. Türkiye'de yerli araç üretimine yapılacak yatırımlar güçlü bir plastik yan sanayinin de gelişimini olumlu yönde etkileyecek.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen 'Türk Plastik Endüstrisi Kongresi' bu yıl "otomotiv plastikleri" teması ile gerçekleştirildi. Otomotiv sektöründe plastik kullanımının avantajları ve sektördeki teknolojik gelişmelerin tüm boyutları ile tartışıldığı kongreye; Farplas, Bplas, Engel, Erema, Karel Kalıp, Eurotec, DuPont, Sabic Otomotiv, LyondellBasell, Polyone, DSM gibi otomotiv ve plastik sektöründe dünya çapında faaliyet gösteren şirketlerin temsilcileri ile Kompozit Sanayicileri Başkanı Şekib Avdagiç konuşmacı olarak katıldı.
PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu'nun açılış konuşmaları ile başlayan kongrede ayrıca 'Plastiklerle Hafifletilmiş Araçlar' konulu bir panel de yer aldı. Farplas CEO'su Ömer Burhanoğlu'nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelin diğer panelistleri; TAYSAD'dan Dr. Mehmet Dudaroğlu (Yönetim Kurulu Başkanı), Tofaş'tan Semih Ertürk (Kimya Mühendisi-Polimer), Farba Odelo'dan Ahmet Bayraktar (Yönetim Kurulu Başkanı), Mercedes Benz Türk'ten Sami Doğru (Geliştirme Kısım Müdürü) ve Avitaş'tan Halid Avdagiç (Genel Koordinatör) olarak sıralandı.
Kongrede plastik malzemelerin teknolojik gelişmeler ve kullanım avantajları ile bir otomobil için; konfor ve güvenlikten taviz vermeden yüksek performans, düşük üretim ve kullanım maliyetleri ile birlikte hafif bir malzeme olarak önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağladığı belirtildi. Ayrıca dünyada yeni otomobillerde karoseri ve hatta motoru dahil olmak üzere plastik uygulamaları ile ilgili inovatif yaklaşımlar üzerindeki çalışmaların tüm hızıyla sürdürüldüğü örnekler ile açıklandı.
Türkiye'de de yerli otomobil üretimi için start verilmiş durumda. 2020 yılına kadar üretimine başlanması planlanan yerli otomobil ile ilgili teknolojik araştırmalar da devam ediyor. Ülkede petrol üretiminin olmaması ve dünyanın en pahalı benzininin kullanılması araştırmalarda yakıt tasarrufunu ön plana çıkarıyor. Yakıt tasarrufu otomobillerinin hafifletilmesini işaret ederken, hafiflik için otomotiv sektöründeki plastik yan sanayinin önemi de ortaya çıkıyor. Örneğin; modern bir otomobilde 100 kg'lık plastik 200-300 kg'lık diğer malzemelerin yerini aldığında, söz konusu otomobilin 150 bin kilometrelik ömründe yaklaşık 8 bin 500 litrelik yakıt tüketimi 750 litre gibi önemli bir oranda azalıyor. Bu doğrultuda yapılan hesaplar, Batı Avrupa'da petrol tüketiminin yılda 12 milyon ton, karbondioksit salınımının ise yılda 30 milyon ton azaldığını gösteriyor. Otomotiv sektörü çevreye zarar vermeyen ekonomik araçlar üretmek için; plastik ve kauçuk ürünleri ağırlıklı olarak aracın; iç giydirme, koltuk, tampon, kaput altı, döşeme, ön konsol, yakıt sistemleri gibi bölümlerinde kullanıyor.
Son beş yıllık sektör verileri incelendiğinde Türkiye'de toplam plastik üretiminin yüzde 3-5'lik bölümünün otomotiv plastiklerine ait olduğu görülüyor. 2013 yılında otomotiv sektörü üretiminde 281 bin ton plastik ve 156 bin ton kauçuk kullanırken; bir aracın toplam ağırlığının yüzde 11'ini plastikler, yüzde 6,1'ini ise kauçuk oluşturuyor.
Bu yıl 9'uncu kez düzenledikleri kongrenin plastik sektörü açısından son derece yararlı olduğunu belirten PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu "Türk plastik sektörü olarak bugün üretim kapasitemiz ile Avrupa ikinciliği ve dünya yedinciliğine sahibiz. Toplam üretimimizin yüzde 5 civarındaki bölümünü ise otomotiv plastikleri oluşturuyor. Oysaki potansiyelimiz bunun çok daha üzerinde. Sektörün gerek dünya sıralamasında daha üst noktalara ulaşabilmesi gerekse ekonomiye katkımızın artması katma değeri yüksek ürünler üretmemiz ile mümkün. Ancak bu ürünleri sadece üretmemiz de yeterli değil. Ürünlerimizi satacak pazarımızın da olması gerekli. Dolayısıyla öncelikle ülkemizin yerli savunma sanayinden uçak ve otomotiv endüstrisine, yerli biyoteknoloji sektörlerine kadar stratejik öneme sahip yatırımlara ihtiyacı var. Son dönemlerde özellikle yerli otomobil üretimi konusundaki gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz. Gelişmeler oldukça umut verici. Türk otomotiv sektörü bugün bir yılda 1 milyonu aşkın otomobil üretiyor ve bunun yaklaşık yüzde 75'ini ihraç ederek ekonomimize çok bir katkı sağlıyor. Yerli otomobil üretimi ve sektörün üretim kapasitelerinin artması ile birlikte otomotiv yan sanayii ve bu sanayiye üretim yapan plastik sektörünün hızlı bir gelişim sürecine gireceğini şimdiden söyleyebiliriz" dedi.
Etkinlik sponsoru İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz de yaptığı açılış konuşmasında plastik endüstrisinin kimya sektörü içindeki önemini vurgulayarak "plastik sektörü, Türkiye büyümesinin üzerinde gelişme gösteren bir sektör. Geçtiğimiz yıl plastikler ve mamulleri en fazla ihracat yaptığımız alt sektörümüz oldu. 17,5 milyar dolarlık kimya ihracatında, plastikler ve mamulleri 5,3 milyar ile ilk sırada yer aldı. 2014 yılının Ocak-Kasım döneminde ise yine 5,3 milyar dolar ile yine ilk sırada yer alıyor. Plastik sektörü böylece henüz sene sonu gelmeden geçtiğimiz yılın ihracatına ulaşarak büyüdüğünü bir kez daha göstermiş oldu. Tüm alt sektörlerimizde olduğu gibi Ar-Ge ve inovasyona verilecek önem doğrultusunda yapılacak katma değerli üretim büyüme rakamlarını çok daha yukarılara çıkarır" dedi.
Bu yıl İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ana sponsorluğunda gerçekleştirilen PAGEV Plastik Endüstrisi Kongresi'nin diğer sponsorları; Sabic, Engel, Lyondell Basel, İnterplast, Erema, Özler, Tisan SPL, Boykan, Plasmatreat ve DSM olarak sıralandı.