Haberler

Yerli Otomobile İzmir Talip

Abone Ol

Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ, “Yerli otomobil üretimine İzmir olarak talibiz. Üretim için olmayan tek şey sadece teşviktir” dedi.

Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ, "Yerli otomobil üretimine İzmir olarak talibiz. Üretim için olmayan tek şey sadece teşviktir" dedi.

Yerli otomobil üretiminin İzmir'de yapılması gerektiğini savunan Batı Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) ve EGOD basın açıklaması gerçekleşti. BASİFED toplantı salonunda düzenlenen açıklamada hükümete yerli otomobilin İzmir'de üretilmesi için çağrıda bulunuldu.

İzmir'in otomobil üretmek için yeterli güce sahip olduğunu belirten EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ, şunları söyledi:

"İzmir 9 milyar dolar ihracat yapan bir kenttir. Ama İzmir limanında 18 milyar dolar ihracat var. Tam iki katı. İzmir lojistik açısından 3.5 saatlik İstanbul otobanı ile İzmir'in önemi bir kez daha ortaya çıkacaktır. İzmir'in otomotiv sektöründe ise iki milyar dolar bir ihracat rakamı var. Türkiye'deki otomotiv parçalarının yüzde 40'ı İzmir limanından gönderiliyor. En basiti Balata üretiminin yüzde 80'i bile İzmir'de yapılıyor İzmir'de otomobil yapılır mı sorusu bizim için komedi. Bu kadar güçlü tedarik yapan firmaların dışında, BMC fabrikasının uzun yıllardır İzmir bölgesinde tedarikçi geliştirmesi bizde yer etmiştir. Tedarikçiler artık sahiplendiğimiz yetenekler, uzman kadrolar ve nitelikli elemana sahip. İzmir'de otomobil üretmek için ne yok sorusuna tek cevabımız her şey var. İzmir'de olmayan sadece teşvik. Biz otomobil üreteceksek rekabet edebilmemiz lazım. Şu an Türkiye'nin dış pazarla rekabet edebilecek hali yok. 2019 yılında Türkiye'de üretilecek otomobille dünyada rekabet edebilme olasılığı yok. En az 600 bin otomobil üretilirse ekonomik alanda kendini kurtarabilir. Türkiye'nin 2020 yılına kadar 4 milyon hafif ticari araca ihtiyacı var. Her satın aldığımız 1 otomobil yedek parça ile 6 otomobile eşdeğer."

YERLİ OTOMOBİL İZMİR'İ BÜYÜTÜR

İzmir'in Avrupa'ya en yakın il olmak özelliği ve gelişmiş yan sanayi ile yatırım için en ideal yer olduğuna dikkat çeken İduğ, ana sanayi ile birlikte yan sanayinin de aynı teşvik bölgesinde olması gerektiğini vurguladı.

BMC'nin bölgede oluşturduğu uzman kapasitesi ve yüksek tedarik imkanının çok önemli olduğuna işaret eden İduğ, "Son dönemde BMC'nin Sakarya'ya gitme kararının ardından en büyük kaygımız başka tedarikçileri de bölgemizden ayrılmasıdır. Bu İzmir ekonomisinde daralmaya yol açar. İstihdam ve ihracat konusunda İzmir gerileme yaşamaktadır. Yerli otomobil üretilecekse İzmir her açıdan uygun bir bölgedir. Üretilecek olan otomobilin hafif, otomatik e elektrikli olması rekabet edilebilirlik açısından çok önemlidir. Otomobilin yılda en az 600 bin satılıyor olması fabrikanın ekonomik dönüşü açısından şarttır. Aksi takdirde hiç kimse böyle bir yatırıma girmez" dedi.

Dünya ile rekabet edebilecek bir otomobilin hafif, elektrikli ve otomatik olması lazım diyen Mustafa İduğ, "Yerli üretilecek arabanın ağırlığı 1 ton 650 kilo. Bu rakam çok fazla. Şu an dünyada 56 saniyede bir otomobil üretiliyor. Sadece hafif ticari ile rekabet etmek mümkün. 600 bin üretildiğinde 400 bini yurt dışına satılması mümkün olabilir. Böylece otomotiv sektöründe kalkınma söz konusu olabilir" diye konuştu.

BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Levent Akgerman ise İzmir'de yerli otomobil üretimi için çağrıda bulunduklarını belirterek, birçok avantaja sahip bölgenin bu yatırım için uygun olduğunu kaydetti.

İzmir'in Avrupa ile Asya arasında bir üretim noktası olması gerektiğini anlatan İduğ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de de otomobiller yabancı lisansla üretilmektedir. İthal otomobil satışlarının sürekli artışı yerli üretim hacmini olumsuz etkilemektedir. Bir otomobilin maliyetinin yüzde 70'i yan sanayiden gelmedir. Yan sanayi şirketini sürekli gelişmesi çok önemlidir. Firmaların ARGE'ye daha fazla pay ayırması yerli marka otomobil üretiminde çok önemlidir."

Konuşmalar sonrası EGOD ve Yaşar Üniversitesi iş birliği ile hayata geçilecek olan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesi (UR-GE) ve Kümelenme Destek Programları ile ilgili bilgi verildi. Projenin koordinatörlüğünü yapan Doç. Dr. Ufuk Tutan ile BTTO Proje Destek Koordinatörü Dr. Serkan Bürken projeyi anlattı. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Batı Anadolu Türkiye İzmir Ege Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title