Haberler

Yerli Uçak Hürkuş Gökyüzüyle Buluştu (2)

Abone Ol

İlk uçuşu başarıyla yapan 42 yaşındaki Test Pilotu Murat Özpala, inişinin ardından uçağa ismini veren Vecihi Hürkuş'un kızı Gönül Şarman'ın elini öptü.

İlk UÇUŞU BAŞARIYLA YAPAN TEST PİLOTU

İlk uçuşu başarıyla yapan 42 yaşındaki Test Pilotu Murat Özpala, inişinin ardından uçağa ismini veren Vecihi Hürkuş'un kızı Gönül Şarman'ın elini öptü. Murat Özpala, Hürkuş'un test pilotluğunu yaparak Türk Havacılık Tarihi'ne adını yazdırdı. 42 yaşındaki Özpala, Türk Hava Kuvvetleri kökenli. F-4E'den sonra T-37 eğitim uçaklarında görev yapan Özpala, Türk Hava Kuvvetleri'nin Temel Eğitim Uçağı Projesi'nde görev yaptı. Halen Hürkuş'un rakipleri olan tüm tek motorlu turboprop uçakları denedi.

İzmirli Murat Özpala, 2010'da Hava Kuvvetleri'nden ayrıldı ve TAI'ye girdi. Koreli KT-1 uçaklarının fabrikadan imal edildikten sonra test uçuşlarını yaptı. Bu uçuşlar sırasında 2011'de büyük bir tehlike atlattı. Test Mühendisi Serdar Cora ile katıldıkları uçuşta ters spin hareketi sırasında arka kokpitteki koltuk istem dışı uçaktan fırladı. Serdar Cora paraşütünü açıp inerken, Kanopisi patlamış uçağı Murat Özpala başarıyla Akıncı Üssü'ne indirdi.

TÜRKİYE'NİN İLK SERTİFİKALI TEST PİLOTU

Hürkuş Projesi ile birlikte ekibe dahil olan Murat Özpala, Kanada ve ABD'de sivil test pilotluğu eğitimi aldı. Türkiye'nin ilk sertifikalı sivil test pilotu oldu. Özpala'nın 1800'ü öğretmen pilot olmak üzere 3 bin 500 saatten fazla uçuş tecrübesi bulunuyor.

TÖ(İD)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türk Hava Kuvvetleri Vecihi Hürkuş Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title