Yeşil Alan Olmasın Diye Eşbaşkanlara Silahlı Saldırı
Diyarbakır'da yeşil alan uygulamasına direnç gösteren bir grup, Belediye Eş Başkanları Kışanak ve Anlı'nın da fidan diktiği sırada taş, sopa, satır ve uzun namlulu silahla saldırdı.
Diyarbakır halkına dinlenebileceği, yürüyebileceği, nefes alabileceği, doğaya zarar vermeden vakit geçirebileceği yeni yeşil alanlar kazandırmak amacıyla geliştirilen Talaytepe'deki Kent Ormanı'nın yüzde 50'sini tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, ormanın belediyeye terkin edilen kısmında yürüttüğü yeşil alan çalışmasına taşlı, satırlı ve uzun namlulu silahlarla saldırıda bulunuldu.
7.250.000 TL'ye ihale edilen, 1 milyon 230 bin metrekarelik alandan oluşan ve yılsonunda tamamlanması hedeflenen Kent Orman Projesi kapsamında bugün Talaytepe-Mastfroş Tepe arasındaki kalan mevkide fidan dikme etkinliği düzenlendi.
Etkinliğe, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, HDP Diyarbakır milletvekilleri Çağlar Demirel, Ziya Pir, HDP İl Eş Başkanı Ömer Önen, DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek, STK temsilcileri, Mezopotamya Ekoloji Hareketi aktivistleri ve yüzlerce yurttaş katıldı. Fidan dikimi öncesinde Eş Başkanlar Kışanak ile Anlı, il eş başkanları ve milletvekilleri, herhangi bir sorun çıkmaması için muhtar ve köyün ileri gelenleriyle görüşme gerçekleştirdi, kararlı olduklarını bildirdi, ardından fidan dikimine başlandı.
Fidan dikimi sırasında, mülkiyeti TOKİ'den alınan tasarrufu belediyede olan araziyi işgaliye olarak kullanmak isteyen bir grup menfaat çetesi, çalışma yürüten belediye iş makinelerine ve etkinliğe katılanlara taş, satır ve uzun namlulu silahlarla saldırdı. Saldırıda şans eseri ölen olmazken, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Suvari, atılan taş sonucu yaralandı. Suvari hastaneye kaldırılırken, işgaliyeyi savunan grup tarlaları ateşe verdi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü.
İlk fidanın ismine "diren" konuldu
Eş Başkanlar ve kentin dinamikleri, tekrar köyün ileri gelenleri ve muhtarla görüşerek, halkın yararına olan projenin uygulamasına karşı grubun direncinin sona erdirilmesini talep ettiler, kararlılıklarını dile getirdiler. Daha sonra eş başkanlar ve beraberindekiler, kamusal alanların işgaline kesinlikle izin vermeyeceklerini belirterek, ilk diktikleri ağaç fidanının ismini "diren" koydular. Etkinlikte, 400 fidanın dikimi gerçekleştirdi, belediye iş makineleri de Kent Orman Projesi doğrultusunda alanda çalışmaya başladı.
Eş Başkanlardan kararlılık mesajı
Saldırının ve fidan dikinin ardından bir açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, şunları söyledi:
"Bugün partimiz, milletvekillerimiz, sivil toplum örgütü, ekoloji hareketi, kent konseyi bir bütün olarak, Diyarbakır'ın iradesini temsil eden tüm kurumlar, tüm inisiyatifler buraya Kent Ormanı'ndaki çalışmaları başlatmak için geldik. Kent Ormanı Diyarbakır'ın kamusal hakkıdır. Bu şehirde yaşayan milyonlarca insanımızın geleceğini korumakla ilgili bir projedir. Kentimizin daha yeşil bir kent, daha temiz havası bir kent, daha yaşanılabilir bir kent olması için burada Kent Ormanı yapılması ile ilgili belediyemizin başlatmış olduğu bir çalışma var. Bazı grupların, ben bunlara köylü de demek istemiyorum; biraz kendi menfaatlerini her şeyin önünde tutan bir yaklaşımla Kent Ormanı ile ilgili çalışmamızda sorun ve sıkıntı yaşadık. Ama bugün buradayız, kentimizin bütün dinamikleri ile birlikteyiz. Büyük bir kararlılıkla Kent Ormanı çalışmamızı başlattık. Yine yol açılması ile ilgili çalışmamızı başlattık. Bu çalışmamız büyük bir kararlılıkla devam edecek. Ve biz bu Kent Ormanı'nı Amed halkına, çocuklarımıza armağan edeceğiz. Hiç kimsenin bireysel çıkarları, menfaatleri hatta çetevari yaklaşımları buna engel olamayacak. Biz köylülerle diyalog halindeyiz. Köy muhtarıyla, köyün ileri gelenleriyle diyalog halindeyiz. Biz asla ve asla halkımızın, köylülerimizin menfaatlerinin, kendi haklarının zarar görmesini istemeyiz."
Kışanak: Bu duruş kentteki bütün yanlışları düzeltmeye yönelik bir duruştur
Ortada bir hak sorunu olmadığını, bazı çevrelerin kışkırtmasıyla yaşanan bir sorun olduğunu, onu da bugün kısmen aştıklarını ifade ederek, "Çalışmalarımızı başlattık, bu çalışmalar devam edecek ve biz Kent Ormanı'nı halkımıza, çocuklarımıza armağan edeceğiz. Burada bulunan herkese başta partimize, vekillerimize, sivil toplum örgütlerimize, belediyemizin tüm birimlerine teşekkür ediyorum. Bu duruş bu şehirdeki bütün yanlışları düzeltmeye muktedir olan bir duruştur. Bu duruşu kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu şehirde halkın haklarını, kamusal alan haklarını, ekoloji haklarını, çevre haklarını korumak için birlikte bundan sonra da çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kent Ormanı halkımıza hayırlı olsun." diye konuştu.
Anlı: İşgale izin vermeyeceğiz
Eş Başkan Fırat Anlı ise Kürtçe yaptığı açıklamada, Talaytepe ve Mastfroş Tepe'nin Kent Ormanı olacağını ifade ederek, "Gün be gün buradaki orman hem daha da gürleşiyor, hem de kente yeni yollar yapılıyor. Bu karar sadece belediyenin kararı değil, kent birleşenlerinin kararıdır, siyasi partilerimizin kararıdır, bu bir iradenin kararıdır. Herkes şunu bilsin ki, halkın iradesi her şeyin üstündedir. Biz halkımızın geleceği için birlikte çalışacağız, bazen sorunlarla karşılaşsak da sonunda iyilik kazanacaktır. UNESCO ve konferanslarımızın kararı bu yönde, bundan böyle işgale izin vermeyeceğiz, işgalcileri halkımıza teslim edeceğiz." dedi.
Şimşek: Ayak diretenler akıllarını başlarına alsınlar
DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek de parti olarak belediyenin bu tür çalışmalarının arkasında olduklarını duyurdu. Şimşek, parkın kentin parkı olduğunu, kent ormanının halkın ormanı olduğunu vurgulayarak, "Buna ayak diretenler akıllarını başlarına alsınlar, halkımızın iradesi bunların karşısında duracaktır." şeklinde konuştu.
Pir: İnsanların artık gerçeği kavraması gerekiyor
HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir de, insanoğlu bir yanılgıyla yaşadığını, bugün ağaçları dikerken bu yanılgıyı yıkmak içinde bir nevi burada bulunduklarını belirterek, sözlerini şöyle tamamlandı: "İnsanoğlunun şunu anlaması lazım. Yeşil alanların bir değeri vardır. Boş yeşil araziler rüzgârdır, softur. Yani herhangi bir değeri yoktur. Üzerinde bir bina varsa, bir ev varsa, bir fabrika varsa, bir alışveriş merkezi varsa o zaman bu kıymetlidir. Her zaman üzerinde bina olan araziler daha güçlü olduğu için güya, arazilerin üzerine her zaman binalar, fabrikalar kapitalizmin AVM'leri yapılmaya çalışılır. Oysa insanoğlu artık şunu kavraması gerekiyor. Bugünlerde yeşil alanlar artık soft değildir. Onların da bir değeri vardır. Biz bugün buraya geldik, bu boş alanı vahşi kapitalizmin elinden kurtarmak için, değeri olduğunu göstermek için burada ağaç diktik. Fidanların adını diren koyduk. Neye karşı direnmek bu; insanoğlunun doğaya verdiği tahribata karşı direnmektir. Kapitalizmin tahribatına karşı direnmektir."