Haberler

Yeşil Altın"In Atlı Bekçileri

Abone Ol

Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki "yeşil altının atlı bekçileri", hasat bitene kadar at ve motorlu araçlarla adım adım gezdikleri zeytinlikleri hırsızlara karşı koruyor.

SEYHAN KIRICI - Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki "yeşil altının atlı bekçileri", hasat bitene kadar at ve motorlu araçlarla adım adım gezdikleri zeytinlikleri hırsızlara karşı koruyor.

Bölgede yaklaşık 2 milyon zeytin ağacının budama, bakım ve toplama işlerinde de rapor tutan atlı bekçilerin en önemli işi ise Ayvalıklı üreticilerin zeytinlerine sahip çıkmak.

Ayvalık Çiftçi Mallarını Koruma Başkanı Suat Kaçak, ilk atlı bekçilerin 1941 yılında göreve başladığını belirterek, o günden bu yana bahçelerden zeytin hırsızlığının önüne geçilmeye çalışıldığını söyledi.

Balıkesir'in büyükşehir olmasıyla birlikte sınırlarının genişlediğini ifade eden Kaçak, İzmir sınırından Gömeç ilçe sınırına kadar olan geniş bölgede görev yaptıklarını anlattı.

Söz konusu alanda yaklaşık 2 milyon zeytin ağacı bulunduğunu dile getiren Suat Kaçak, şöyle konuştu:

"Biz 30 kişilik bir ekiple bu sınırları koruyoruz. 20 atımız ile motosikletlerimiz, tüfek ve telsizlerimiz var. 30 personel de dönüşümlü olarak atlarla zeytinlikleri dolaşıyor. Bazı havalarda arazi geniş olduğu için motosikletlerle de görev yapıyorlar. Genellikle atlarla görevimizi icra ediyoruz. Bizler müstahsillerden tahsil edilen paralarla maaşlarımızı alıyoruz. Üreticilerimiz bizden çok memnun. Bize 'yeşil altının atlı bekçileri' diye hitap ediyorlar, bizim de hoşumuza gidiyor. Bizim devlet güvencesi altına girmemiz lazım. 'Korucu sistemi' gibi bir şey de olabilir. Çünkü bazı seneler mahsul olmuyor, insanlar ödeme yapamıyor ve çok sıkıntı çekiyoruz. Mesela 4 ay işçilerimiz para alamadı bir dönem."

Atlı birliklerin kurulduğu ilk yıllarda hırsızlarla çok karşılaşıldığını ve bazı dönemler silahlı çatışmaların yaşandığını öğrendiklerini aktaran Kaçak, şimdilerde hırsızlık olaylarının çok az görüldüğünü, çünkü bahçeleri adeta karış karış koruduklarını kaydetti.

Görevlerinin sadece hırsızlara karşı mücadele olmadığını vurgulayan Suat Kaçak, şöyle devam etti:

"Mahkemelerde görülen davalarda bile hakim bizden rapor istiyor. Bizden aldığı raporlara göre karar veriyor. Çünkü yanlışlıklar oluyor, hırsızlıklar oluyor, koyun zararları oluyor, yanlış hasat yöntemi ve verim kaybı oluyor. Bunları hepsinde sorumlu biziz. Onun için devletin güvencesi altına girmek istiyoruz. Çalışanların devlet güvencesinde olması onlar için daha iyi olacaktır. Bizim şu an amirimiz Ayvalık Kaymakamlığı görülüyor."

Görevlerinin güneşin doğuşuyla başladığını ve batışına kadar sürdüğünü belirten Kaçak, gerektiğinde gece de görev yaptıklarını aktardı.

Atlı bekçilerden Hüseyin Bacak, bölgede en önemli geçim kaynağının zeytincilik olduğunu, bu yüzden de görevlerini çok kutsal saydıklarını söyledi.

Yaklaşık 4 yıldır bu işi yaptığını dile getiren Bacak, şunları ifade etti:

"Sabah saat 06.30-07.00'de bize verilen bölgeyi gezmeye başlarız. Kim kimin malını alacaksa, bunların notlarını alıyoruz. Kaç ağaçtan ürün toplandı bunların notları alınıyor. Bir ağaç bile yanlış toplansa, bizler bu sorunu hemen çözüyoruz. Benim günlük gezdiğim bölgede 100 bin ağaç bulunuyor. Hepsini tek tek kontrol ediyorum. İşimiz çok güzel severek yapıyoruz, üreticiler bizden memnun. Bizim için yağmur çamur önemli değil, her zaman görev başındayız. Defalarca zeytin hırsızlarıyla karşılaştık, bu arkadaşları hep jandarmaya teslim ettik. Gerektiğinde direkt savcılığa teslim ediyoruz, yetkimiz var."

15 yıldır atla bekçilik yaptığını aktaran Ali Tabak ise zeytinleri korumakla yükümlü olduklarını belirtti.

Kötü hava şartlarında arazi aracıyla kontrole çıktıklarını anlatan Tabak, "Hırsızlarla da karşılaşıyoruz, yanlış toplamayla da. Gerekli müdahaleyi yapıyoruz. Önemli olan koruma alanlarımız içindeki ürünün çalınmaması." ifadelerini kullandı.

Zeytin üreticisi Veli Kurt (72) da bekçilerden memnun olduklarını belirterek, "Ben emekliyim, burada yaşıyorum, şu ana kadar zeytinlerim hiç zarar görmedi. Gece gündüz atlarla geziyorlar ve ürünlerimize kimse dokunmuyor. Zamanı gelince mahsulümüzü rahat rahat alıyoruz. Çalınma yok, hırsızlık iyice azaldı onların sayesinde." dedi.

Üretici Emine Kurt (65), "Allah razı olsun, çok memnunuz. Bizim bölgenin zeytinleri çok güzel. Bekçiler sayesinde zamanı gelince hasat ediyoruz. Çalınma korkusu yok. Yani ne ekiyorsak onu topluyoruz çok şükür." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Balıkesir Ayvalık İzmir Gömeç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title