Haberler

"Yeşil Altın"In Hasadı Başladı

Abone Ol

Türkiye'nin turşuluk salatalık ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı ve "yeşil altın" olarak adlandırılan turşuluk salatalık hasat döneminde yaklaşık 12 bin ton ürün alınıyor Salatalık üreticisi Yavuz: "Beyyazı'da her yıl 5 bin dekarın üzerinde turşuluk salatalık dikimi yapılıyor. Günlük yaklaşık 400 ton arası hasat yapılıyor. İzmir, Bursa, Ankara ve Gaziantep başta olmak üzere turşu fabrikası olan bütün illere sevkiyat gerçekleştiriliyor"

MUSTAFA GÜNGÖR - Afyonkarahisar'da "yeşil altın" olarak adlandırılan ve yıllık yaklaşık 12 bin ton üretim yapılan turşuluk salatalığın hasadına başlandı.

Türkiye'nin turşuluk salatalık ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Beyyazı beldesinde, köylüler geçimini salatalık üretiminden sağlıyor. İlk olarak beldeden bir kişinin deneme dikimi için Bursa'nın Yenişehir ilçesinden getirdiği turşuluk salatalık üretimi, 1989 yılından beri Afyonkarahisar ve çevresinde yapılıyor.

Salatalık üreticisi Halil Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Beyyazı beldesinde üretilen ve tüm Türkiye'nin turşuluk salatalık ihtiyacını büyük oranda karşılayan "yeşil altın"ın hasadına başladıklarını söyledi.

Köylülerin en önemli geçim kaynağı olan turşuluk salatalığın ekonomiye ciddi katkılar sağladığını belirten Yavuz, şöyle konuştu:

"Beyyazı'da her yıl 5 bin dekarın üzerinde turşuluk salatalık dikimi yapılıyor. Günlük yaklaşık 400 ton arası hasat yapılıyor. İzmir, Bursa, Ankara ve Gaziantep başta olmak üzere turşu fabrikası olan bütün illere sevkiyat gerçekleştiriliyor. Bizim dışımızda İzmir Ödemişte turşuluk salatalık üretiliyor. Afyonkarahisar salatalık yetiştiriciliğinde çok önemli bir yere sahip. Ödemiş ülkenin ihtiyacının üçte birini karşılıyor. Geri kalan kısmını da Beyyazı olarak biz ve çevre köyleri karşılıyoruz. Yurt dışına da yeşil olarak ihraç ediliyor ama bu yıl ihracat yok. Bundan 3-4 yıl önce her yıl ihracat yapılırdı. Köylünün yüzü gülerdi ama şimdi hayal kaldı. 'Yeşil altın' olarak adlandırdığımız turşuluk salatalık 3-4 yıldır para etmiyor. İşçi yevmiyelerini ve tohum paralarını ancak çıkarabiliyoruz."

Salatalık hasadına ağustos ayında başlandığını ve eylül ayı sonuna kadar devam ettiğini vurgulayan Yavuz, "Bu aylarda günlük yaklaşık 400 ton arası salatalık hasadı yapılıyor. Yıllık ise 12 bin ton civarında salatalık üretimi gerçekleşmiş oluyor" dedi.

Yavuz, Türkiye'nin salatalık turşu ihtiyacının büyük bir bölümünün de Beyyazı beldesinden karşılandığını sözlerine ekledi. - Afyon

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Beyyazı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title