Yeşilbelde Köprüsü'nde Yetki Karmaşası
Marmaris'teki Yeşilbelde Mahallesi'nde, Cumhurbaşkanlığı konutunun da bulunduğu İngiliz Limanı ve Ayın Koyu'na ulaşımı sağlayan Yeşilbelde Köprüsü, altındaki suyun akışını sağlamak için konulan künklerin kırılması nedeniyle 5 aydır çökme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Marmaris'teki Yeşilbelde Mahallesi'nde, Cumhurbaşkanlığı konutunun da bulunduğu İngiliz Limanı ve Ayın Koyu'na ulaşımı sağlayan Yeşilbelde Köprüsü, altındaki suyun akışını sağlamak için konulan künklerin kırılması nedeniyle 5 aydır çökme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Yama ve dolgularla geçici olarak önlem alınan köprünün onarımı Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Marmaris Belediyesi arasındaki yetki karmaşası nedeniyle yapılamazken, köylüler bir facia yaşanmadan sorunun giderilmesini istedi.
Marmaris'e 15 kilometre uzaklıktaki 250 nüfuslu Yeşilbelde Mahallesi girişindeki Yeşilbelde Deresi üzerindeki köprü, altından suyun akması için konulan künklerin 5 ay önce kırılması nedeniyle çökme tehlikesi görülmeye başladı. Yeşilbelde Mahallesi'nden Cumhurbaşkanlığı konutunun da bulunduğu İngiliz Limanı ve Ayın Koyu'na ulaşımı sağlayan köprüdeki çökme tehlikesi köylüleri tedirgin etti. Üzerindeki asfalt nedeniyle künklerin kırık olduğu ve çökme tehlikesi bulunduğu sürücüler tarafından farkedilemeyen Marmaris- Datça Karayolu'nun 10'ncu kilometresinden ayrılarak Marmaris Katı Atık Deposu yönünden 5 kilometre sonra ulaşılan Yeşilbelde'deki köprünün halen trafiğe kapatılmamış olması da köylülerin tepkisine neden oldu. Ağır tonajlı araçların da kullandığı köprüdeki sıkıntıyı ilgili yerlere bildirmelerine rağmen sonuç alamayan köylüler, kışın derenin suyunun yükselmesiyle sıkıntının daha da büyüyebileceğine dikkati çekip, bir facia yaşanmadan gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Ancak, Muğla'nın büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla köyden mahalleye dönüştürülen Yeşilbelde'deki köprünün onarımı ve dere ıslahı yetki karmaşası nedeniyle bir türlü yapılamadı. Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Marmaris Belediyesi arasındaki yetki karmaşası nedeniyle kendilerinin mağdur edildiğini belirten köylülerden 62 yaşındaki Muharrem Kaya, şöyle dedi:
"Köprüde aylar önce çökme tehlikesi ortaya çıkmaya başladı. Ancak, yığma bir şeyler yaparak desteklediler. Köprü bu halde halen kullanılıyor. Kışın sel suları yığılan toprağı götürünce, 'takke düşüp kel görününce' köprüdeki sıkıntı apaçık ortaya çıkacak. Kendi ulaşımımızı derenin üzerine koyduğumuz bir kalas ve platform üzerinden cambazlık yaparak sağlıyoruz. Bu olmasa 5-6 kilometre yürüyüp, hasarlı olan bu köprüyü kullanmak zorunda kalacağız. Zaten bu köprü de hasarlı olduğu için yakında kapanır. Yine mağdur olan biz oluruz."
Mahalledeki tarlasında yetiştirdiği ürünleri Marmaris'teki semt pazarlarında satarak geçimini sağlayan 65 yaşındaki Nazmi Ertuğrul da "İşim gereği bu köprüyü kullanmak durumunda kalıyorum. Köprüde çökme tehlikesi var. Üstünü şöyle bir usulden yaptılar. Ancak, tehlike geçmiş değil. Zaten buranın köprü olduğunu belirten bir işaret olmadığı gibi, korkulukları da bulunmuyor. Bu bile başlı başına bir tehlike oluşturuyor" diye konuştu.
Tehlikenin farkında olmadan köprüden geçen ve isimlerini vermek istemeyen sürücüler de "Durumu öğrenince, Nasıl olur, genel seçimlerden önce köprünün üzerine asfalt yama bile yapıldı. Bu nasıl bir zihniyet?" diyerek, tepkilerini dile getirdi.
"YAZIŞMALAR SÜRÜYOR"
Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan ise, köprü onarımının Muğla'nın büyükşehir olmasıyla yasal sürüncemede kaldığını söyledi. Bir yetki karmaşı ortaya çıktığını belirten Kaplan, "Mahallelerdeki ana caddeye bağlanan yollar büyükşehir belediyesi sorumluluğunda. Mahalle araları ilçe belediyelere ait. Derelerin ıslahı, köprüler ise, DSİ'nin sorumluluğunda. Bu nedenle köprünün onarımı da büyükşehir belediyesi görevleri arasında. Ama büyükşehir bizden, biz de onlardan köprünün onarımını yapmasını bekliyoruz. Yazışmalar sürüyor" dedi. - Marmarismuğla