YGS Soruları Yine Sızdırıldı İddiası
ÖYSM, internete düşen soruları, yayınevi sahibinin paylaştığını ve adli işlem başlatıldığını açıkladı. Bu olay soruların önceden sızdırıldığı iddiasını akıllara getirdi.
2 milyon 46 bin öğrencinin girdiği üniversiteye geçişte ilk aşama olan YGS sınavının ardından sınav soruları çalındı veya sızıdırıldı iddialarına "Sayfa görüntüsünün sınav öncesi ve sırasında alınması ihtimal dışı" diyen ÖYSM, internete düşen matematik sorularını ise bir yayınevi sahibinin paylaştığını ve adli işlem başlatıldığını açıkladı.
Bu olay soruların önceden sızdırıldığı iddiasını akıllara getirdi. Bunun üzerine sosyal medyada "YGS soruları sınavdan önce mi ele geçirildi?" yorumları yapıldı. ÖSYM Başkanlığı, soruların sosyal medyaya düşmesi üzerine kriz masasını topladı.
"ŞARTLI PAYLAŞIM OLACAK"
Anayasa Mahkemesi ve Danıştay'ın verdiği, "şeffaflık ilkesi gereği soruların açıklanması gerekir" kararını "şartlı" uygulayacaklarını bildiren ÖYSM, geçen yıl olduğu gibi sınavın ardından soruların yüzde 20'sinin ÖSYM'nin resmi internet sitesi üzerinden yayımlanacağı; soruların tamamının ise sınava giren adaylar için "aday işlemleri sistemi" üzerinden 10 günlüğüne erişime açılacağı kaydedilmişti.
SORULAR SIZDI MI?
YGS sınavının ardından ÖSYM, sınavda çıkan 160 sorunun sadece 32'sini resmi internet sitesi üzerinden yayımladı. Ancak bir süre sonra bilinmeyen bir kaynaktan bazı sorular internete yüklendi. Sınava giren Twitter kullanıcıları tüm soruların sosyal medyada yayımlandığı yönünde mesajlar paylaştı; ancak internete sadece matematik ve sosyal bilimler testlerinden bazı soruların görüntüsü düştü. Bunun üzerine sosyal medyada "YGS soruları sınavdan önce mi ele geçirildi?" yorumları yapıldı. ÖSYM Başkanlığı, soruların sosyal medyaya düşmesi üzerine kriz masasını topladı.
Önceki akşam yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
"İHTİMAL DIŞI"
"2015-YGS ile ilgili olarak bugün sosyal medya üzerinden paylaşılan soru kitapçığı sayfasına ait görüntü, sınavdan çıkan bir adayın sınav kurallarına aykırı olarak sınav sonrasında sınav salonundan çıkardığı bir kitapçık veya kitapçıktan koparmak suretiyle dışarı taşıdığı bir bölümüne aittir. Söz konusu sayfa görüntüsünün sınav öncesi ve sınav sırasında alınmış olması ihtimal dışıdır. Sınav herhangi bir olumsuz durum yaşanmadan hak ve adalet ölçüsünde güvenle tamamlanmıştır. Soru kitapçığını veya bir bölümünü sınav binasından alıp giderek sınav sonrasında sosyal medya üzerinden söz konusu sayfanın görüntüsünü paylaşan aday tespit edilir edilmez hakkında gerekli adli işlem başlatılacaktır. Adayların ve kamuoyunun endişesine yol açacak herhangi bir durum söz konusu olmayıp sınav sonuçlarının en hızlı biçimde açıklanması için yoğun bir çalışma devam etmektedir."
"BUYRUN ŞİKAYET EDİN KORKMUYORUM"
İnternette yayılan bazı matematik soruları, bir kişinin Facebook hesabından "2015 YGS Matematik, tüm sorular ÖSYM'ye inat. Hepsi işte buyurun geometri de dahildir. Hiçbir şeyden korkmuyorum şikayet edecekseniz de buyurun" mesajıyla paylaşıldı.
YAYINEVİ SAHİBİ PAYLAŞTI, ADLİ İŞLEM YAPILACAK
Bir başka hesapta içerisinde kitapçıktaki soruların soru dizilimlerinin farklı olarak yer aldığı, ancak ÖSYM'nin sayfa düzenine benzemeyen görüntüler paylaşıldı. Soruların her birinin doğru yanıtları da ayrıntılı şekilde yer aldı. Ancak ÖSYM 2015-YGS Matematik sorularının "sınava aday olarak giren bir yayınevi sahibi tarafından sınavdan sonra el yazısı ile sosyal medyada paylaşıldığı"nı kaydetti.
Açıklamada, "Söz konusu yayınevi ve benzer paylaşımlar hakkında adli işlem başlatılmıştır. Sınavdan sonra vaki olan bu türden paylaşımlar sınav güvenliğine asla zarar verecek nitelikte değildir" denildi.
KİTAPÇIK GÖRÜNTÜSÜ
İnternette matematik sorularının dışında sosyal bilimler testine ait olduğu iddia edilen bir sayfa görüntüsü daha paylaşıldı. Görüntünün, ÖSYM'nin 32 soruyu ve doğru yanıtlarını yayımladığı kitapçıktaki görüntüye benzemesi ve soru dizilimi bakımından ilk sorularının aynı olması kafaları karıştırdı. Sınavın yapıldığı her sınıfta kamera olması ve görevlilerin adaydan kitapçığı kontrol ederek teslim alması gerekirken, sınav kitapçığı ya da sayfasının sınav salonundan nasıl çıkarılabildiği bilinmiyor.
ÖSYM, twitter hesabı üzerinden kuruma tepki gösteren adayları da tek tek engelledi. Bu durum ÖSYM yetkililerince "Sosyal medyada ÖSYM'ye yönelik ağır hakarette bulunan, doğru olmayan kopya iddiaları konusunda görüşlerini söyleyen veya başkalarının yazdıklarını paylaşanların hesabımıza ulaşmasını engelliyoruz. Olumsuz paylaşımda bulunmayanlara yönelik ise böyle bir uygulama söz konusu değil" diye açıklandı.
ÖSYM'NİN ÖNCEKİ SKANDALLARI
- 2010 KPSS'de 500'ün üzerinde aday "Eğitim Bilimleri" testinde 120 sorunun tümünü doğru yaptı. Kopyanın yankıları bitmeden Açıköğretim Sınavı'nda bir astsubayın üzerinden soru ve yanıtları çıktı. Kopya iddiaları savcılık soruşturmasıyla doğrulandı. ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan istifa etti. Yerine Ali Demir geçti.
- 2010 TUS'da, hatalı olan dört soru iptal edildi. Geri kalan beş soru için Danıştay iptal kararı verdi.
- 2011 YGS'de şifre olduğu ortaya çıktı. Başkan Demir önce iddiaları reddetti sonra "Şifre var, kopya yok" dedi. Sonuçlar tüm tartışmaların gölgesinde açıklanırken bazı puanların yanlış hesaplandığı ortaya çıktı.
- 2011 yurt dışı yükseköğretim diplomaları denkliği için seviye tespit sınavı, 100 sorudan 75'i önceki yılın soruları olduğu için iptal edildi.
- 2012 KPSS'de ikinci oturum devam ederken iki farklı kaynaktan sabah sorulan sorular internete düştü.
- 2012 LYS puanları yanlış hesaplandığı iddia edildi.
- 2012 hakim savcı sınavında birinci ve ikinci karı koca çıktı. 2011'de sıfır çeken 26 aday, 2012'de ilk 50'ye girdi. ÖSYM sınavı iptal etti. (Kaynak: Milliyet)