Yine Park Görünüyor
"İNSANIN bir kez ters gitmesin işi, muhallebi yerken kırılır dişi" atasözü Mehmet Şenel ve ailesi için söylenmiş gibi. 2002 yılından beri Berlin'de yaşayan altı çocuk babası Mehmet Şenel (42), çocuklarıyla mutlu bir yaşam sürerken yanlış anlama nedeniyle bir anda hayatı ters düz oldu.
"İNSANIN bir kez ters gitmesin işi, muhallebi yerken kırılır dişi" atasözü Mehmet Şenel ve ailesi için söylenmiş gibi. 2002 yılından beri Berlin'de yaşayan altı çocuk babası Mehmet Şenel (42), çocuklarıyla mutlu bir yaşam sürerken yanlış anlama nedeniyle bir anda hayatı ters düz oldu. Şenel ve çocuklarını evsiz bırakan hikayesini kendi ağzından dinleyelim. Ama önce biraz Şenel ile ilgili kısa bir bilgi edinmekte fayda var. Biri Alman sevgilisinden beşi de Türk eşinden olmak üzere altı çocuk babası Mehmet Şenel, çocuklarının rızkı için iki işte çalışıyordu. Sekiz kişilik nüfus olmasına rağmen devletten hiç yardım almıyordu. Alman sevgilisinin psikolojisi bozulunca ondan olan kızını gençlik dairesi koruyucu aileye teslim etti. Mehmet Şenel geride kalan beş çocuğu ve eşiyle birlikte yaşamını sorunsuz sürdürdü. Ta ki geçen yıla kadar. Sorunlar da o zaman başladı. Çocuklarını almaya gittiği yuvanın önünde eski Alman sevgilisiyle karşılaştı. Bundan sonrasını Mehmet Şenel şöyle anlattı: "Bana yaklaşmama cezası vardı. Ama sık sık yuvaya gelip çocukları rahatsız ediyordu. Çocuklara zarar verir gerekçesiyle tekrar polise haber verdim. Polis gelince bana, 'Seninle problemimiz var' dedi. Kadının fotoğraflarını çektiğimi söyledim. Benden makineyi alıp fotoğrafları silecekti. Bunun üzerine ben de makinedeki delilleri korumak için kaçtım. Kaçınca kovaladılar. Yolda geçen biri de polise yardım için beni tutmaya çalıştı. Üzerime çullandılar. Boğuşma sırasında ayağım kırıldı."
İŞE GİDEMEZ OLDU
Ayağı kırılan Mehmet Şenel, işini kaybetti. İş ajansına başvurdu. Ancak bürokratik işlemler uzadı. Ne maaş bağlandı, ne yardım parası. Ne de evinin kirası ödendi. Elektrik faturaları da karşılanmayınca geçen Şubat ayında önce elektriği kesildi. Birkaç ay sonra da icra yoluyla evden atılması kararı çıktı. 25 Ağustos'ta da haciz işlemi başlatıldı. Polis zoruyla evden atıldı. Evsiz kalınca da parka çadır kurdu. Dört gün boyunca parkta yaşadı. Şenel, "Daha önce parkta bir çanta bulmuştuk. Çantanın sahibini aradım ve buldum. Çantasını almaya geldiğinde benim beş çocuk ve eşimle birlikte mum ışığında yaşadığımızı görünce bize yardım etmek istedi. Parkta yaşadığımız sırada bize tencerelerle yemek getirdi. Onların yardımıyla hayır kuruluşu devreye girdi. Yardım kuruluşu da toplanan bağışlarla bizi otele yerleştirdi. Bazı oteller de bizim Suriyeli mülteci olduğumuzu düşünerek bizi kabul etmediler. Cuma gününe kadar beş çocuğum, eşim ve ben otelde kalacağız. Otele yarına kadar para ödendi. Yani yarına kadar ev bulamazsak bizi otelden de atacaklar" dedi.
YARDIM KURULUŞU İŞ AJANSI'NI SUÇLADI
Şenel Ailesi'ne yardım için devreye giren yardım kuruluşu, bir yandan barınma sorunu hal ederken bir yandan da ailenin hakkı olan maddi yardımı devletten almak için girişim başlattı. Şenel Ailesi'ne yardım eden Moabit Hilft adlı yardım kuruluşu çalışanı Ronja L. "Ailenin sokakta kalması kabul edilemez. İş Ajansı'nın yapılan başvuruyu ciddiye almayıp işi ağırdan alması sonucu bu sorunlar yaşanmış. Şimdi ailenin vekaletini aldık ve tüm işlemlerini takip ediyoruz. İş Ajansı yöneticileriyle iletişime geçtik. Sorunun çözümü için çaba harcanıyor. Ayrıca iş ajansının kusuru da araştırılacak" dedi.
fotoaltıMehmet Şenel, eşi Cemile (36) ve çocukları, Mustafa (16), Sedef (14), Samet (8), Hellin (5) ve Kerim (4) ile sokakta kaldı.