Haberler

Yiwu'da Kardeş Kentler Buluşması

Güncelleme:
Abone Ol

Manisa Belediyesi heyeti, Çin Kominist Partisi Genel Sekreteri Huang Zhiping'in ve Yiwu Belediyesi'nin özel yemeğinde konuk oldu.

Manisa Belediyesi heyeti, Çin'in Yiwu şehrinde düzenlenen 18. China Yiwu İnternational Commodities Fair'e katılımının ardından, Çin Hükümeti üst düzey yetkilisi ve Yiwu Kentinin bulunduğu eyaletin Çin Kominist Partisi Genel Sekreteri Huang Zhiping'in ve Yiwu Belediyesi'nin özel yemeğinde konuk oldu. Yemek öncesi yapılan konuşmalarda her iki ülkenin ticari ilişkileri konuşuldu. Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa'nın tarihi ve sanayisinden bahsetti işbirliğine açık olduklarını söyledi. Genel Sekreter Zhiping ise ticari ilişkilerin artabileceğini bu konuda bürokrasinin hızlanması gerektiğine dikkat çekti.

Yindu Otel'de gerçekleşen buluşmada, Yiwu Belediyesi ve Manisa Belediyesi'nin tanıtımı yapıldı. Toplantıya Manisa heyetinden yetkililerin yanı sıra TOBB Başkan Vekili ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, Çin Kominist Partisi Genel Sekreteri Huang Zhiping, Belediye Başkan Yardımcıları Azmi Açıkdil, Nursel Ustamehmetoğlu ve Manisa heyetinden meclis üyeleri, Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ertuğrul Aytaç ile Yiwu Belediyesi yetkilileri katıldı.

İKİ KENTİN ÖZELLİKLERİ ANLATILDI

İlk olarak söz alan ev sahibi Yiwu Belediyesi adına konuşan Huang Zhiping, Yiwu ve Çin ile ilgili bilgiler verdi. Yiwu'nun Çin ticaretinde önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Zhiping, son yıllarda ticaretin artık yaşam felsefesi haline geldiğini ve sergileyip satış yapılması için yılın her günü fuarların açıldığını söyledi. Huang Zhiping şöyle dedi; " Çin ticareti son yıllarda dünya ticaretine yön veren bir konuma geldi. Mensubu bulunduğum partinin yönetiminde bulunan Yiwu kenti, Çin ihracatına yüzde 60'lık pay ile önemli bir katkı sağlamaktadır.

Bu kentte üretilen ürünler liman kentlerinden dünya pazarına açılmaktadır. Biz artık sergileyip dünya ile buluşturmak için önemli fuarlar düzenliyoruz. Katıldığınız bu fuarda bunlardan biri. Biz biliyoruz ki Manisa'da da önemli bir sanayi potansiyeli var. Manisa'da üretilen ürünlerin de kentimizde sergilenmesini ve satılmasını isteriz. Mesafe uzak olsa da bizim ilişkilerimizin yakın olması lazım. Kardeş şehir kavramı sister city olarak bilinir ancak biz bunu brother (bilader) olarak değiştirmek istiyoruz. Manisa ve Yiwu bilader şehirler olsun. İki kentin de ticari ilişkilerini arttırmalıyız. Elbette bu ilişkilerde zaman zaman bürokratik sıkıntılar olabiliyor. Bürokrasinin daha hızlı olması lazım. Bizde en kısa zamanda şahsım ve belediye yetkilileriyle birlikte kentinize gelerek gezme fırsatı yaratacağız."

BAŞKAN ERGÜN, " MANİSA SANAYİSİYLE TARİHİYLE DÜNYA ÇAPINDA"

Konuşmasında Manisa'nın tarihinden ve Türkiye'deki yerine dikkat çeken Başkan Ergün de özellikle son yıllardaki sanayi atılımıyla Manisa'nın tarımın yanında sanayi kenti olduğunu söyledi. Ergün ; " Osmanlı İmparatorluğunun en ihtişamlı dönemlerinde şehzadelere ev sahipliği yapan ve cihan imparatorları yetiştiren Manisa'mız, tarımı ve sanayisiyle Türkiye'nin dünyada parlayan yıldız kentlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Türkiye'nin kuru ve yaş üzüm ihracatının yüzde 80'ini tek başına karşılayan, yetiştirdiği Sultaniye üzümü ile dünyaya ün salan bereketli Gediz Ovası Manisa'mızda bulunmaktadır" dedi.

TARIM KENTİ SANAYİ KENTİ OLDU

Manisa'nın kuru üzüm üreticisi olarak dünya tarımında marka haline geldiğini hatırlatan Başkan Ergün, son yıllarda bu durumun sanayi gelişimine döndüğünü söyledi. Ergün şöyle konuştu; " Yıllardır tarımıyla kentinden söz ettiren bu bereketli kent, son yıllarda sanayisi ile de adından söz ettirerek, Türkiye'ye ve dünyaya örnek Organize Sanayi Bölgesi ile Avrupa'nın Yatırımı En Uygun kenti unvanına sahip olmuştur. Manisa Organize Sanayi Bölgesi, ekonomik dergisi Financial Times FD tarafından Avrupa'nın en uygun yatırım kenti seçilmiştir. Manisa, 2011 yılında gerçekleştirdiği 7.116.049.087 TL ihracatla Türkiye'de en çok ihracat yapan 7. şehir özelliğini taşımaktadır."

KANUNİ VE FATİH MANİSA'DA YETİŞTİ

Konuşmasının sonunda Manisa'nın tarihi kimliğine de değinen Ergün, Manisa'da yetişen şehzadelerden ve Mesir Festivali'ni anlattı. Ergün konuşmasını şöyle bitirdi; "Manisa, tarım ve sanayinin yanı sıra önemli tarihi olaylara da ev sahipliği yapmış, halen bu olaylardan eserleri barındırmaktadır. İstanbul'u fetheden Osmanlı İmparatorları Fatih Sultan Mehmet ve üç denize hakim olan Kanuni Sultan Süleyman Manisa'da yetişmiştir. Tarihi kültürel miraslarımızdan olan 473 yıllık Mesir Şenliği de kentimizin önemli değerleri arasında yer almaktadır. Manisa Tarzanı Ahmet Bedevi, dünyanın ilk çevrecisi kimliğine Manisa Spil Dağı'ndaki doğa aşkı ile sahip olmuştur.Tüm bunları yerinde görmeniz için sizleri bir kez daha Manisa'da ağırlamaktan mutluluk duyarız."

PADİŞAH KAFTANI VE MESİR HEDİYE EDİLDİ

Yiwu buluşmasında Manisa Belediye'sinden ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası'ndan gelen hediyelerde takdim edildi. Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Osmanlı Saraylarında padişahların giydiği kaftanları simgeleyen el yapımı seramik, Manisa bezi, Mesir Macunu ve Manisa hediyelik eşyalarını sundu. Huang Zhiping'de Yiwu'nun sanayisini simgeleyen metal tasarım bir vazo hediye etti. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz'da Manisa yöresinden kök boyalarından dokunan el yapımı halı hediye etti. İki heyet daha sonra hatıra fotoğrafı çektirdi.

ÇİN YEMEKLERİ İKRAM EDİLDİ

Heyet daha sonra toplantın salonunun yanında Manisa heyeti için hazırlanmış Çin Yemeklerin ikram edildiği salona geçti. Salonda konuşma yapan Huang Zhiping, en kısa zamanda Manisa'ya gelip Türk yemeklerini tatmak istediğini söyledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Bülent Koşmaz Cengiz Ergün Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title