Haberler

YÖK Başkan Danışmanı Gür: "Rektörlük Seçimlerinin Demokrasiyle Alakası Yok"

Abone Ol

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Danışmanı Yrd.Doç."Rektörlük seçimlerinin demokrasiyle alakası yok, burada çıkar çakışması ya da çatışması var."

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Danışmanı Yrd. Doç. Bekir Gür,

"Rektörlük seçimlerinin demokrasiyle alakası yok, burada çıkar çakışması ya da çatışması var. Gelişmiş ülkelerdeki gibi atama sistemine geçilmeli, halkın temsilcileri söz sahibi olmalı" dedi.

YÖK'ün hazırladığı yeni yasa tasarısı Gediz Üniversitesi'nde de tartışmaya açıldı. Gediz Üniversitesi Gri Düşünce Topluluğu'nun konuğu olan YÖK Başkan Danışmanı ve Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Bekir S. Gür, YÖK'ün yüksek öğretimi yeniden şekillendirecek tasarıyı toplumla paylaşarak bir anlamda ezber bozduğuna, genelde de olumlu tepkiler aldığına dikkat çekti. En çok merak edilen konulardan biri olan devlet üniversitelerinde rektörlerin nasıl belirleneceğine değinen Gür, akademisyenler arasında yapılan rektörlük seçiminin demokrasiyle alakasının olmadığını, çıkar çakışmasına ya da çıkar çatışmasına dayandığını, birlik ve beraberliği bozduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Bekir Gür, "Gelişmiş ülkelerde seçim yapanlar giderek azalıyor, ABD'de de genel kanaat bu yönde. Bizde ise akademik özerlik gerekçesiyle atamaya karşı çıkılıyor. Oysa akademik özerklikten, akademik özgürlüğü korumak anlaşılmalı. Aksine bizde özerklik adı altında bugüne kadar hep özgürlükler kısıtlandı. Şu anki tasarıda dekanların ve bölüm başkanlarının seçimle gelmesi öngörülüyor. Bu da akademik özerklik saplantısından kaynaklanıyor. Bana göre yanlış, değişmeli. 'Atama sistemi uygulanırsa üniversiteler siyasallaşır' deniyor. Zaten siyasallaştılar. Yapılması gereken, yönetimde halkın temsilcilerine sözü bırakmak ve üniversitelerle toplumu bütünleştirmek. Bu arada geçmişteki acı tecrübeler de unutulmamalı. Ülkemiz, 6 ay süren rektörlük seçimleri gördü, daha birçok sıkıntı yaşandı, yaşanıyor da."

Üniversite yöneticilerinin ve üst kurum olan YÖK'te görev alacak üyelerin atamayla gelmesi gerektiğini savunan Gür, izlenecek yolu da şu sözlerle açıkladı:

"Cumhurbaşkanı artık halk tarafından seçilecek. Meşruiyetini halktan alan bir cumhurbaşkanı karşımızda olacak. Cumhurbaşkanıyla Meclis arasında denge kurularak yeni bir atama sistemi oluşturulmalı. Toplum taleplerini karşılamak, üniversitelerimizi ileriye taşımak için böyle bir yapı ve uygulama ortaya koymalı, halkın yönetime katılmasını mutlaka sağlanmalı. ABD, İngiltere, Hollanda, Norveç, İsveç gibi ülkeler rektörlerini atıyor. Biz de seçilmişler aracılığıyla üniversite yöneticilerimizi belirlemeliyiz."

"VAKIFLARA DESTEK VERİLSİN"

Yrd. Doç. Dr. Bekir S. Gür, yabancı üniversitelere eğitim fırsatı sunulmasına da karşı çıkarak, toplumda bu yönde talep olmadığını belirtti. Gür, yabancılar yerine vakıf üniversitelerine destek verilmesini isteyerek şunları söyledi:

"Fabrika kurulurken teşvikte bulunuluyor, eğitimde ise bunu göremiyoruz. Kamu kaynaklarını hiç kullanmadan ya da sınırlı miktarda kullanarak kamu hizmeti sunan, eğitime dinamizm kazandıran vakıf üniversiteleri mutlaka desteklenmeli. Tasarıya son şekli verilirken bu husus göz önünde bulundurulmalı."

Yrd. Doç. Dr. Bekir S. Gür, üniversite harçlarının kalkmasında Başbakan Erdoğan'ın cesurca davrandığını da ifade ederek, "Vakıf üniversitelerinin devlet üniversitelerine karşı rekabet etmesi zorlaştı. Ayrıca harç almamak sürdürülmesi zor bir uygulama. Birçok ülkede bunun tam tersi yapılıyor. Bu nedenle Sayın Başbakan çok cesur bir karar aldı" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Gediz Üniversitesi Bekir Gür Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title