YÖK Başkanı Çetinsaya, Bologna Eşgüdüm Komisyonu Toplantısına Katıldı
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Meşelik Kampüsü'ndeki Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki toplantıya YÖK Başkanı Prof.Dr.Gökhan Çetinsaya, çeşitli illerden gelen üniversite rektörleri katıldı.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Meşelik Kampüsü'ndeki Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki toplantıya YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, çeşitli illerden gelen üniversite rektörleri katıldı. YÖK Başkanı Prof.Dr.Gökhan Çetinsaya toplantıda yaptığı konuşmada Bologna süreci olarak bilenen Avrupa yükseköğretim alanının oluşturulmasına yönelik çalışmaların Türkiye uygulamasında 2011-2013 dönemi projesinin sonuna yaklaşıldığını söyledi. Çetinsaya şöyle devam etti:
"Küresel rekabet ortamına özellikle 2000'li yıllardan itibaren bilgi tabanlı bir kalkınma herkesin öncelikli konusudur. 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olma hedefi bilgi tabanlı bir süreci ön plana çıkartmaktır. Üniversiteler bu sürçte her zamankinden daha önemlidir. Üniversiteler topluma değer üreten bireyler yetiştirmek ve topluma değer üreten araştırmalar yapmak zorundadır. Ülkemizle birlikte 47 üyesi bulunduğu ve Avrupa yükseköğretim reformu olarak bilenen Bologna sürecini bu kapsamda bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Türkiye'nin yarınları için yükseköğretim sistemimiz uluslararasılaşması kaçınılmazdır. Bu yüzden Bologna süreci önemlidir ancak nihai bir amaç değildir. Dünyanın bütün bölgeleriyle de yükseköğretim ileriye gitmiş ya da model geliştirmiş bütün örnekleriyle ilişki, irtibat içinde ve ortak akademi bağlar içinde olmamız şarttır. Bizim son dönemde çok önem verdiğimiz, eksikliğini hissettiğimiz study in turkey web sayfası çalışmamız var. AÜ den bir ekiple geliştirdiğimiz ve gerçekten son aşamalarında. Oldukça katkı verdiğimiz iftarla sunduğumuz bu çalıma bir ihtiyaçtan kaynaklanıyor. Türkiye'nin kamusal temsili çok önemli. YÖK'ün şemsiyesi altından bütün üniversiteleriyle eşit olarak temsil edildiği ve tanıtıldığı bir imkan verelim. Her bir üniversiteye bir link verildi. Bu site sosyal medya araçlarıyla da desteklenecek. Son dönem Türk dizileri komşu ülkelerde çok popüler. Türk dizilerinin bazı aktör ve artistleri Türkiye'nin tanımına katkıda bulunmak için davet etmek istiyoruz. Türkçe, İngilizce ve Rusça olarak bitirildi. Arapçası yakında tamamlanacak. Bu süreçte başta Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Davut Aydın'a ve Prof.Dr.Feruğ Uztuğ ile ekibine, Dr. Köksal Büyük ve ekibine teşekkür ediyorum."
Prof.Dr.Gökhan Çetinsaya, YÖKDİL projesini, Anadolu Üniversitesi ile işbirliği yaparak bir adım ileriye taşıdıklarını söyledi. Çetinsaya, "Mevcut sisteme bir paralel sistem oluşturarak bunu öğrenciler için daha cazip ve işlevsel hale getirmeye çalıştık. 7 farklı dilde çok yakında öğrencilerimiz ders alabilecek" dedi.
YÖKSİS konusunda yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Çetinsaya "Son iki yılda yükseköğretimin yeniden yapılandırılması çalışmaların da gördük ki; YÖKSİS neredeyse yüksek öğretim sistemimizin en temel unsurlarındandır. YÖKSİS ne kadar mükemmel, fonksiyonel, doğru, işlevsel olursa yükseköğretim alanındaki çalışmalarınız da daha verimle ve başarılı olacağına inancımız arttı. 2013 yılın içinden 20 kalemde önemli iyileştirmeler yapıldı YÖKSİS'de. 2014 yılında 13 kalemde daha önemli çalışmalar ve iyileştirmeler yapacağız. Tez bankamız bizim medar-i iftarımız. Son dönemde web sitesi ve arama motorları yenilendi. Şimdi içeriğini zenginleştirme çabasındayız. YÖK kurulmadan önce tüm üniversitelerde yapılan bütün tezleri bu bankaya ekleyeceğiz. Daha sonra yurtdışında Türk öğrencilerin yaptıkları tezler bu bankaya ekleyip eksiklerini gidermeye çalışacağız. Böylece bir milli tez veri tabanı oluşacak. Bologna süreci yükseköğretim sistemimizin sürekli iyileşmesine yönelik bir araç. 2014 ve sonrasında da Avrupa birliği ile ve kendi başımıza olmak üzere çalışmalara devam edeceğiz" diye konuştu.
Akademik branşlarda, ana bilim dallarında da envanter ve iyileştirme çalışmalarına başlanılması gerektiği kaydeden YÖK Başkanı Çetinsaya, "Bir öğretim görevlisi bana tweet atmış bize maaş zammı lazım bildirge değil diye. Bugünün Türkiye'sinde üniversite sistemimiz ve üniversitelerimizde bilimin ilerlemesi lazım. Doğru fiziki mekanlar. Hepimizi bu ülkede rahatça yaşayabileceği akademi özlük haklarıdır. Bize akademik özgürlükler hava ve su kadar lazımdır. Bundan geri adım atamayız" dedi.