Haberler

YÖK Başkanı Saraç, pandemide yurt dışından Türkiye'deki üniversitelere usulsüz yatay geçişler yapıldığını doğruladı

Güncelleme:
Abone Ol

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, koronavirüs döneminde yurt dışından Türkiye'deki üniversitelere usulsüz yatay geçişler yapıldığını "Maalesef böyle de bir durum var" ifadeleriyle doğruladı.

Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversite sınavlarında ilk 1000'e girenlerden yurt dışındaki üniversitelere kayıt yaptıranlara, pandemi koşulları nedeniyle " Türkiye'deki üniversitelere yatay geçiş olanağı" tanınmasına ilişkin uygulamaya dayanılarak bazı yerlerde usulsüz yatay geçiş yapıldığına ilişkin haberlerin doğru olduğunu açıkladı.

"TÜRKİYE'YE DÖNME YOLUNA GİRİYORLAR"

Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonu'nda iddialara yönelik açıklama yapan Saraç, "700-800 bininci" ifadesinin "iyimser" bir rakam olduğunu belirterek daha alt sıralarda olup da yurt dışından yatay geçiş yapan öğrenciler olduğu, ancak mahkeme kararlarının "kazanılmış hak" kararları nedeniyle bir şey yapamadıklarını anlattı:

"O nasıl kaynaklandı? Pandemi döneminde yurt dışında okuyan öğrencilerimiz ilk binde ise onların doğrudan geçişiyle ilgili bir karar almıştık. Bütün bu düzenlemeler, kanunlar ve mevzuatlar zaten dürüstlük esasında yapılır. Fakat fark ettik ki çok hızlı bir şekilde oraya kayıt yaptırıp yatay geçişle tekrar Türkiye'ye dönme yoluna giriyorlar.

"MAALESEF BÖYLE BİR DURUM VAR"

Dolayısıyla üniversitelere verdiğimiz o yetkide bir kısıtlamaya yeniden gitme durumumuz söz konusu oldu, uyarı yazdık ettik ama üniversitelerin yürüttüğü bir işlem. Gelenlere ne yapacaksınız? Gelenlerle ilgili, mevzuata aykırı olanların kaydının silinmesi ile ilgili üniversitelere yazdık ama şöyle bir şey oluyor: Kayıt olduktan sonra idare mahkemeleri 'O bir müktesep haktır' diyor. Maalesef böyle de bir durum var."

Kaynak: Haberler.com / Güncel

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Yüksek Öğrenim Kurumu Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (59)

vatandaş:

Üniversitelerde her türlü usulsüzlük, haksızlık, kayırmacılık, torpil var. Bunu bilip itiraf eden YÖK ne iş yapıyor acaba? Allah ıslah etsin hepinizi. . .

Yanıtla029
Savaş Öztürk:

Akademisyenlerin özlük haklarıyla oynuyor her türlü zorluğu çıkarıyorya, daha ne yapsın

20
YALAN KONUŞUYOR:

kanunla hak edilmiş emeklilikte, mevzuat değiştiriliyor ve bu hak HUKUĞA TERS BİÇİMDE geriye çalıştırılarak yüzbinlerce insandan alınıyor burada bir sorun olmuyor. Usülsüz biçimde üniversiteye yerleştirme yapıyorsunuz, bunu da yatay geçiş adı altında yapıyorsunuz, buna mahkeme birşey diyemiyormuş öyle mi? Beyefendi hukuk yanlış yapılan tüm geçmişteki olayları düzeltmek için vardır. Hem o öğrenciyi, hemde onu alanları yargılar ve gereğini yapar. Bu şekilde KPSS olmadan memur da alırsınız siz.

Yanıtla424
Abc:

Doğru söylüyorsun. Ama 2 tane hörgüçlü deve dislike yapmış. Tam da onlardan beklenilen gibi...

06
......:

helal olsun daha ne denir ki anlayana

05
haberler:

malesef ülkede her alanda büyük bir çöküş var yanlış ve keyfî politika lar liyakat siz atamalar siyasi torpiller vs sonucu başarısız bir sistem geleceğe vurulan bir balta darbesi yav eğitim sistemi ne oluyor da her yıl değişiyor biseyler amaç eğitimi baltalamak bence ve dahda kötüsü tüm bunlar olurken ülkede yaşayan halkın büyük bir kısmı bunları göremiyor eyleme değilde söyleme takılıp kalıyor ve başarısz yönetimi söyledikleri sözlere bakıp başarılı OLARAK görüyor çünkü siyaset herşeyin üzerinde bu ülkede

Yanıtla713
Ne fark eder:

Burasi turkiye deyipte elistirmeyin.Avrupada da aynı durum söz konusu.Napalim inansin olduğu her yerde hertürlü halti bekleyeceksin mutlaka yasalarda açık kapılar vardır,dünyanın neresine giderseniz gidin usulsüz yapılan iş dünyanın her yerinde yapılıyordur emin olabilirsiniz.Ulkenizi sevin değer verin büyük görün kıymet bilin.Eger hata görüyorsanız boş boş konuşmayacaksınız icraat yapacaksınız.

Yanıtla181
İZMİRLİ:

Yani aynı senin gibi boş boş konuşacaksın,haklı söze hacı dayı ne desin.

03
TIP:

Hangi üniversiteler olduğnu açıklayın lütfen,bizler de bütün tıp öğrencisi velileri olarak dilekçe ile itiraz edelim,mutlaka bir yolu vardır.Bıktık artık torpillerden,hak edilmeyen mevkilerden.İnsan canı emanet edilen bir meslek bu,yazık değil mi hak edip te giden çocuklara?

Yanıtla116
Emanet:

Yurt dışında okuyan öğrencileri bu kadar zan altında bırakmak hiç doğru değil. Başarısız olan öğrenci zaten ders geçemez. Geçmemelide. Babam 3 sene önce kanser teşhisi ile ameliyat edilecekti. Herkesten imza alındı ameliyatta bile kalabilir diye. Babamın ameliyat öncesi sarılığı nüksetti başka bir hastaneye nakledildi.Dr bize babamın safra kanalında taş olduğunu onun çıkarılması gerektiğini söyledi. Nasıl kanser teşhisi konulur bu hastaya dedi. Babama kanser teşhisi koyan profesör ve Doktorları İstanbul üniversitesi mezunlarıydı. Demek istediğim okunan üniversite değil öğrencinin başarısı azmidir önemli olan.Kızıma bir diş telini takamayan ama mezun olduğu yer İ. T. ÜNİVERSİTESİ. Yani üniversitemi bu görevi yapıyor? Dr mu?

00
Tüm 59 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title