Haberler

YÖK'e Saldırı Girişimi Davasında Karar

Güncelleme:
Abone Ol

Eski YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e silahlı saldırı girişimi olarak bilinen davanın sanığı Nurullah İlgün'ün, 13 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verildi.

"Eski YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e silahlı saldırı girişimi" olarak bilinen davanın bir numaralı sanığı Nurullah İlgün'ün,

"kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak", "ruhsatsız tabanca taşımak", "genel güvenliği kasten tehlikeye sokmak" ve "görevli memura direnmek" suçlarından 13 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasına, "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan ise beraatına karar verildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "görevsizlik" kararının ardından Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan dava sonuçlandı.

Sanık avukatlarının katıldığı duruşmada mahkeme heyeti, avukatların son beyanlarını dinledikten sonra kararı açıkladı.

Buna göre sanıklardan Nurullah İlgün, olayın ardından iki kişinin arabasına silah zoruyla binerek, "2 kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak" suçundan toplam 10 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

"Ruhsatsız tabanca taşımak", "silahla ateş etmek suretiyle güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" ve "kamu görevlisinin görevini yapmasını engellemek" suçlarından da toplam 3 yıl 9 ay hapis cezası alan İlgün'ün,

"kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan ise beraatına karar verildi.

Sanık Bülent Askeroğlu "ruhsatsız tabanca taşımak" suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılırken, "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan beraat etti.

Sanık Muhammet Akman da "ruhsatsız tabanca taşımak" suçundan 1 yıl 8 ay hapse çarptırıldı.

Diğer sanıklar Mehmet Akyürek, Selami İgrek ve Gülşen Kübranur Karaduman ise

"suçluyu kayırmak" suçundan 10'ar hapis cezasına çarptırıldı. Ancak, sanıkların bu cezasının hükmünün açıklanması geri bırakıldı.

-Davanın geçmişi-

"Eski YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e silahlı saldırı girişimi" olarak anılan olay, 25 Nisan 2007'de meydana gelmişti.

Dönemin özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin açtığı dava, terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde karara bağlanmıştı.

Mahkeme, sanık İlgün'ü "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "ruhsatsız tabanca taşıma", "silahla ateş etmek suretiyle güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" ve "kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla cebir ve tehdit kullanma" suçlarından toplam 17 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırmıştı.

Askeroğlu, Akman, İgrek, Akyürek ve Karaduman da 10 aydan 2 yıl 11 aya kadar değişen hapis cezalarına mahkum edilmişti.

İlgün de dahil olmak üzere sanıklar hakkında, "silahlı suç örgütü kurmak, yönetmek üye olmak, cebir ve şiddet uygulayarak devletin iç güvenliğini, kamu düzenini bozmaya teşebbüs" suçlarından ise beraat kararı verilmiş, karar Yargıtay'ca onanmıştı.

Ancak Yargıtay, özel yetkili mahkemenin, silahlı örgüt suçundan beraat kararı verdiğine dikkati çekerek, örgüt faaliyeti kapsamında olmadığı halde diğer suçlar yönünden özel yetkili mahkemenin dosyayı karara bağlamasını usul ve kanuna aykırı bulmuştu.

Yargıtay'ın bozma kararının ardından dava Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tekrar görülmüştü. Mahkeme, "görevsizlik"le, sanıkların yargılanmaları için dosyanın görevli ve yetkili Ankara nöbetçi ağır ceza mahkemesine gönderilmesine karar vermişti.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu yargılanan İlgün'ün, 15 Şubat 2011'de tahliyesini kararlaştırmıştı. Mahkeme, görevsizlik kararını ise 12 Nisan 2011'de almıştı.

Muhabir: Barış Kılıç/Mehmet Tosun/Fevzi Çakır

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Akyürek Erdoğan Teziç Yargıtay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title