Yöresel Ürünlere Coğrafi İşaret Kalkanı
Dünyaca ünlü incirini Türk Patent Enstitüsü'nden coğrafi işaret tescili alarak koruma altına alan Aydın'da, kestaneden zeytine, deve sucuğundan çöp şişe kadar adıyla özdeşleşmiş birçok yöresel ü...
GÖKMEN ŞİRECİ - Dünyaca ünlü incirini Türk Patent Enstitüsü'nden coğrafi işaret tescili alarak koruma altına alan Aydın'da, kestaneden zeytine, deve sucuğundan çöp şişe kadar adıyla özdeşleşmiş birçok yöresel ürününün daha tescillenebilmesi için kollar sıvandı.
Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yöresel ürün çeşitliliğine sahip Aydın'da yalnızca incir için coğrafi işaret tescili alınmasını yeterli bulmadıklarını söyledi.
Coğrafi işaret alınarak ürünleri koruma altına almanın yanı sıra değerini artırma yönünde de önemli adım atıldığına işaret eden Bosnalı, şunları kaydetti:
"Aydın incirinin coğrafi işaret tescili, Aydın Ticaret Odası'nın girişimleri sonucunda alındı. Bunun dışında şu anda Türk Patent Enstitüsü'ne Aydın'ın 9 önemli yöresel ürünü için resmi tescil başvurusu yapılmış durumda. Aydın kestanesi, Aydın Memecik zeytini, Aydın künarı ve Aydın zeytinyağı için ticaret borsası olarak biz başvuru yaptık. Bizim dışımızdaki kurumlar tarafından, Çine köftesi, Dalama tandırı, Nazilli basması, Nazilli kar helvası ve Nazilli pidesi için başvuru yapıldı. Tüm bunların değerlendirme süreci devam ediyor. Coğrafi işaret tescili alarak yöresel ürünlerimizi koruyup değerlerini artırmayı hedefliyoruz."
"Coğrafi işaret tüketici tercihleri için yol göstericidir"
Türkiye'de coğrafi işaret alabilecek 2 bin 500 civarında ürünün bulunduğunu vurgulayan Bosnalı, Türk Patent Enstitüsü'nde coğrafi işaret tescili bulunan ürün sayısının ise yalnızca 172 olduğunu dile getirdi.
Bosnalı, Türkiye çapından enstitüye başvurusu yapılan 219 ürün için ise değerlendirme sürecinin sürdüğüne değinerek, şöyle dedi:
"Coğrafi işaret tüketici tercihleri için bir garantidir, yol göstericidir. Başka bir ürünün belli bir yörenin ürünüymüş gibi satılmasını engeller, ürün taklitçiliğinin önüne geçilmiş olur. Mesela başka bir yerde yetişen incir, Aydın inciri diye satılamaz. Aydın inciri de başka bir yerin inciri olarak pazara sunulamaz. Tescilli ürünlerin taklitlerinden korunması, gerçek fiyatı ile satılması sağlanır. Yörenin ürünleri tescil sayesinde farklılığını ortaya koyar, katma değer kazanmış olur."
Aydın karış karış tarandı
Aydın'da faaliyet gösteren Markalaşma Yenilikçilik ve Kalite Geliştirme Derneği'nin (MARKAYDER) kenti karış karış tarayıp coğrafi işaret tescili yapılabilecek ürün ve el sanatlarını belirlediğini ifade eden Bosnalı, süreç içerisinde bunlar için de girişimde bulunulmasının planlandığını kaydetti.
Tespiti yapılan yöresel ürünlerin, Kuyucak yamalak zeytini, Söke pamuğu, Aydın balı, Aydın kabak tatlısı, Aydın sabuniye lokumu, Aydın yuvarlama yemeği, Bozdoğan tatlı sucuğu, İncirliova deve sucuğu, Koçarlı keşkeği, Koçarlı künarlı pidesi, Ortaklar çöp şişi, Söke tatlımaya ekmeği ve Yenipazar çörek ekmeği olduğunu belirten Bosnalı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ayrıca bunların dışında el sanatları olarak, Aydın efe şapkası, Bozdoğan kıl çadırı, Çine Akçaova çömleği, Karacasu çömleği, Karacasu derisi, Köşk kirpikli pat iğne oyası, Nazilli basması, Söke körüklü çizmesi, Güllübahçe bez bebeği ve Yenipazar folklorik bebek tespit edilip bunlarla ilgili rapor oluşturuldu. Elimizden geldiği kadar Aydınımızın değerleri için coğrafi işaret tescili girişimimiz devam edecek." - Aydın