Yozgat Keklik Üretim İstasyonu'nda 7 Bin 500 Keklik Üretilecek
Türkiye'de Bulunan İki İstasyondan Biri Olan Yozgat Keklik Üretme İstasyonu'nda Bu Yıl 7 Bin 500 Keklik Üretilerek Doğaya Salınacak.
Türkiye'de bulunan iki istasyondan biri olan Yozgat Keklik Üretme İstasyonu'nda bu yıl 7 bin 500 keklik üretilerek doğaya salınacak.
Kekliklerin doğada özellikle, süne, kımıl ve kene ile beslenmesi, Yozgat Keklik Üretme İstasyonu'nun önemini artırdı. Yozgat Çalatlı Köyü Vali Hüseyin Önal Hatıra Ormanı içerisine kurulan Yozgat Keklik Üretim İstasyonu yılda 10 bin keklik üretecek. İl Çevre Orman Müdürü Birol Ayyıldız, 512 anaç keklik ile üretime başlayan Yozgat Keklik Üretim İstasyonunda bu yıl hedeflenen rakamın 7 bin 500 olduğunu söyledi. Geçen yıl bin 500 yavru elde edildiğini belirten Ayyıldız, "İstasyonda kuluçka makinesinde üretilen kekliklerin bir kısmı anaç olarak ayrılırken, diğerleri ise doğaya salınıyor. İlk defa geçen yıl üretime başlayan istasyonumuzda üretilen keklikleri özellikle kenelerin sık görüldüğü bölgelere bırakıldı" dedi.
İstasyonunun 2 yıllık olmasına rağmen üretiminde büyük bir başarı yakaladıklarını ifade eden Ayyıldız, "2008 yılı için 7 bin 500 yavru almayı planladık. Bugüne kadar 3 bin civciv alarak kafeslere yerleştirdik. Şu anda bin 400 yumurta da kuluçka makinesinde. Üretimler devam ediyor" diye konuştu.
Tarımsal alanlara zarar veren böceklerle mücadelede kekliğin etkili olduğunu belirten Ayyıldız, "Kınalı keklikler aynı zamanda doğaya bırakılarak çiftçilere büyük zarar veren süne ve kımıl zararlılarıyla mücadelede kullanılmaktadır. Kınalı keklik tohumlar, körpe filizler ve tomurcuklarla beslendiği gibi, böcekler, kurtlar, larvalar ve böcek yumurtalarıyla da beslenir. Tarımsal alanlara zarar veren kımıl böceği ile mücadelede zararlı böcek larvalarıyla birlikte keneleri de yemesinden dolayı son yıllarda keklik kullanılmaktadır. Onun için Yozgat Keklik Üretme İstasyonu'nun Yozgat tarımı için büyük faydaları olacağına inanıyoruz. Bu yıl Yozgat il geneline 3 bin keklik bırakacağız, diğer üretilen keklikleri de tahsis olunan çevre illerimize göndereceğiz'' şeklinde konuştu.
Üretim istasyonundaki keklik sayısının gelecek yıl 10 bine çıkarılacağını kaydeden İl Çevre Orman Müdürü Birol Ayyıldız, yeni kafeslerin yapıldığına değinerek, "Daha önce voliyerlerin (kafes) yüksekliği 2 metre kadardı. Yeni yapılan voliyerler ise kekliklerin çarpmadan uçabilecek kadar yükseltilecek" dedi.
(ÖE-SE-ÖZ-Y)