Haberler

Türkiye'de elektronik oylama sistemi kullanılabilir mi? YSK Başkanı Ahmet Yener'den açıklama

Güncelleme:
Abone Ol

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, ABD'de yapılan 2024 Başkanlık Seçimleri'ni gözlemlemek için Washington'a gitti. Seçimlerin rahat ve demokratik şekilde devam ettiğini söyleyen Yener, elektronik oylama sistemine ilişkin gözlemlerde bulunduklarını ifade etti. Yener, "Türkiye için elektronik oylamanın getirisi nedir, götürüsü nedir? Yerinde bizzat gözlemleyerek biz de dönüşte bunları değerlendirip buna göre bir çalışma içerisine gireceğiz" ifadelerini kullandı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, ABD'de Başkanlık Seçimleri'ni yerinde gözlemliyor. Washington'da soruları cevaplayan Yener, ABD Ulusal Seçim Destek Komisyonu'nun davetlisi olarak 3 Kasım'dan bu yana ABD'de olduklarını, 4 Kasım'da komisyonlar tarafından ABD'deki seçim sistemine ilişkin ayrıntılı bir sunum ve bilgilendirme gerçekleştirildiğini söyledi.

Seçim noktalarını gezdiklerini aktaran Yener, "Şu ana kadar gayet rahat bir şekilde seçimlerin gerçekleştiğini görmekteyiz." dedi. Yener, gözlemde bulundukları okullarda görevlilerin kendilerine seçim sisteminin nasıl olduğunu, oy verme işlemlerinin hangi aşamalarda gerçekleştirildiğini ayrıntılı şekilde izah ettiklerini dile getirdi.

"YSK İLK KEZ ABD SEÇİMLERİNİ GÖZLEMLİYOR"

YSK olarak ilk kez ABD seçimlerini kendisi ve YSK Üyesi Ali Ürker ile gözlemlediklerini belirten Yener, "Biz buradaki gözlemlerimizi Türkiye'ye döndükten sonra kurulumuzda değerlendirilip ABD'deki seçim sistemlerinin bizdeki seçim sistemine yansıması ne olur değerlendirmesinde bulunacağız." diye konuştu.

YSK FARKLI ÜLKELERDEKİ SEÇİM SİSTEMLERİNİ İNCELİYOR

Yener, dünyanın değişik yerlerinde seçimleri gözlemlediklerini hatırlatarak, 2024'te Azerbaycan, Bosna Hersek, Maldivler, Gürcistan, Moldova, Kazakistan, Özbekistan, Venezuela ve Rusya gibi ülkelerde seçim gözlemlerinde bulunulduğunu vurguladı. Kazakistan, Kolombiya, Güney Kore ve Polonya'da düzenlenen uluslararası sempozyumlara iştirak edildiğini aktaran Yener, buralardan edinilen tecrübelerin ve Türkiye'nin seçim sistemine benzer ve farklı yönlerin değerlendirilerek Türkiye'deki seçim sisteminin "daha ileri" bir noktaya taşınmasının çabası içinde olunduğuna işaret etti.

Yener, özellikle ABD'de elektronik oylama sisteminin nasıl gerçekleştiğini bizzat yerinde gözlemleme fırsatı bulduklarını söyleyerek, ABD'de posta yoluyla da oy kullanıldığını aktardı. Bu yöntemlerin hepsinin değerlendirileceğini ve uyarlanabilecek yönlerinin değerlendirmesini Türkiye'de yapacaklarını ifade eden Yener, şu ana kadar ABD seçimlerinin rahat ve demokratik şekilde devam ettiğini bildirdi.

TÜRKİYE'DE ELEKTRONİK OYLAMA YAPILACAK MI?

Ysk Başkanı Yener, sonuçların ABD'ye ve tüm dünyaya hayırlı olmasını dileyerek şunları kaydetti:

"Türkiye için elektronik oylamanın getirisi nedir, götürüsü nedir? Yerinde bizzat gözlemleyerek biz de dönüşte bunları değerlendirip buna göre bir çalışma içerisine gireceğiz ki daha önceden de YSK'nin bu konuda çalışmaları var. Buradan edindiğimiz izlenimlerle birlikte, elektronik seçim sistemiyle ilgili dünyanın değişik yerlerindeki sistemleri de inceleyip ona göre Türkiye koşullarına uygun olanın ne olduğunu değerlendireceğiz. Tabii son nokta, bu konuda yasal düzenleme gerektiren bir husus. Biz sadece kurum olarak buna ilişkin ön çalışmalarımızı yapacağız. Takdir nihayetinde parlamentonundur."

ABD başkanlık seçimlerini izlemek için Washington'da bulunan gözlemci heyetinde, Türk YSK yetkililerinin yanı sıra Ukrayna, Hırvatistan, Kazakistan ve Özbekistan seçim kurulu temsilcileri de bulunuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Uluslararası İlişkiler Yüksek Seçim Kurulu Yüksek Seçim Kurulu Ahmet Yener YSK Başkanı Washington Teknoloji Politika Türkiye Finans Güncel Uluslararası İlişkiler Teknoloji Finans Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (13)

VATANDAŞ:

Bu şahıs tarafsız değil. Adil davranamaz. Elektronik olsunda rahat çalınsın oylar. Hırsızlık ruha işleyince zor tabi.

Yanıtla26
VATANDAŞ:

Kediye trafo kaçmış, sanada kaçsın.başkan.

Yanıtla15
Firat Tas:

En iyi bildiği işi yapmaya gitmiş HIRSIZLIK

Yanıtla13
MASARİ:

Sahtekarlık çok olur

Yanıtla04
Davut YALANCI:

Bu adami görünce, tombalacı necmi aklıma geliyor. Gerçi bu adam da tombala çektirmişti bir ara. Torbadan hep malum parti 1. Olarak çıkmıştı. Var ya elektronik sistem gelse düşünemiyorum. Ne katekulleler yaparlar...

Yanıtla03
Vatandaşın biri:

Eğer öyle bir şey olursa malum partinin foyası ortaya çıkar o yüzden gelmez bu sistem bize.

Yanıtla12
Idris Bozkurt:

Bence de elektronik sistemin gelmesi lazım. Zarfa girmiyor, yırtıldı, leke var, mühürü basılmamış, yanlış yere basılmış vb. şikayetler bı daha olmayacak. Ayrıca bu kadar devlet masrafı da olmayacak. Zarftır, mühürdür, aday kağıdıdır kıllıdır tüyüdür olmayacak... Temenim elektronik oy sistemi

Yanıtla11
Taşkın Yılmaz:

En ufak bir yazışmada bile kağıt harcanıyor diye kamu zararından bahsedenler yıllarca neden elektronik seçim yapmaz anlamış değilim. Senin e devlet gibi bir alt yapın var, geçiş aşaması yaparsın, oy kullanabilenler e devletten verir kullanamayan çok sınırlı sayıdaki sandıklara gider kullanır. Seçim bütçesi ciddi bir yük ve bunu hafifletmek herkesin görevidir. Seçim şarkıları, broşürler, parti bayrakları vb vb. Bayrammı kutluyoruz seçimmi yapıyoruz belli değil.

Yanıtla11
Rıdvan Emiroğlu:

E-devlet üzerinden yapılsa daha düzgün ve hilesiz olur

Yanıtla02
sade vatandaş:

bana göre, bence ysk bağımsz ve tarafsız değildir iktidarın emrinde İstanbul seçimlerini hukuksuzca tekrarlatan ysk ya ve iktidara halk gereken cevabı çok güçlü ve domokratik şekilde vermiştir bu hileleri yapanlar elektronik oylama sisteminde çok daha büyük hileler yaparlar siz düğmeye basıp oyunuzu muhalefete verdiğinizi sanırsınız ama o oy atı alıp üsküdarı geçip malum yere gider

Yanıtla00
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title