Haberler

Yüksek Lisanslı, Engelli Kadın Tır Sürücüsü Aranıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Bazı firmaların engelli istihdamı için İŞKUR'a verdiği ilanlardaki engelli personelde bulunması gereken özellikler insanı hayrete düşürüyor.

Kayseri Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ahmet Ayçiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyük firmaların eleman bulmak için daha önce kariyer sitelerine ilan verdiğini, yakınlarına ve tanıdıklarına duyurduktan sonra İŞKUR'a başvurmayı tercih ettiğini belirtti.

İŞKUR'A RAĞBET ARTTI

İŞKUR'un başarılı çalışmalarının ardından firmaların şimdi eleman ihtiyaçlarını direkt İŞKUR'a bildirdiğini anlatan Ayçiçek, kurumun elinde zengin veri tabanı bulunduğunu vurguladı.

Engelli istihdamında da İŞKUR'un önemli görev üstlendiğini, geçen yıl bin 370 kişinin engelli raporu ile kendilerine başvurduğunu belirten Ayçiçek, şöyle devam etti:

"50'den fazla işçi çalıştıran iş yerleri yüzde 3 oranında engelli işçi istihdam etmek zorunda. Bazı işverenlerimiz engelli istihdamında şartları zorlaştırıyor. Örneğin bir firma bizden yüksek lisans mezunu, E sınıfı ehliyeti olan, engelli kadın tır sürücüsü istedi. Firmayla görüşerek bunun mümkün olmayacağını, daha makul şartlar ortaya koymalarını istedik. Yürüttüğümüz çalışmalarla firmaların engelli istihdamından kaçmak için bu tür yollara başvurmalarını engelledik. Şu an engellilerin istihdamında Kayseri yüzde 95 doluluk oranına sahip. Türkiye ortalamasının üstündeyiz."

Ayçiçek, işitme engellilerin daha kolay iş bulduğunu, bedensel engellilerin ise istihdamında zorluk yaşanıldığını dile getirdi.

KURSLARA İLGİ AZ

Türkiye genelinde işverenin üretim safhasında "usta" tabir edilen ara eleman bulmakta sıkıntı yaşadığını ifade eden Ayçiçek, su sorunun, tarafların bir araya gelip yapacakları çalışmalarla çözülebileceğinin altını çizdi.

Ayçiçek, 2010'dan bu yana İŞKUR bünyesinde açılan kursların istihdam garantili olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Tamamladıktan sonra işe girme ihtimalinin olmadığı kursumuz yok. Bir şirketin bizde kurs açabilmesi için yüzde 50 istihdam garantisi vermesi gerekiyor. Eğer bu firma sözünü yerine getirmezse yasaklı konuma düşüyor. İki yıl boyunca İŞKUR hizmetinden kurs anlamında faydalanamıyor. Kurslar, istihdam garantisine rağmen yeterli ilgiyi görmüyor. Öyle ki geçen yıl alüminyum doğramacılık kursumuzu 27 kere ilan ettik. Kursun açılması için 10 kişi lazımdı ancak bu rakama bir yıl boyunca ulaşılamadı. Sonunda kurs ilanını kaldırdık."

ENGELLİ İLANLARI GÖSTERMELİK

Engelsiz Sanatlar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ersin Çimen de son yıllarda engellilerin istihdam edilmesine yönelik çalışmaların ağırlık kazandığını belirtti.

Özel sektörün, engellilerin istihdamında zaman zaman zorluk çıkardığına dikkati çeken Çimen, "Herkesi kastetmiyoruz ancak göstermelik engelli çalıştırmak için ilan verenler var. Türkiye'de 11 milyon engelli var. Nüfusun yüzde 12'si engelli. Bu nedenle bu tarz ilan verilirken biraz daha samimi davranılmalı. Zorlaştırmak için ilan verilmemeli. Sosyal sorumluluk bilinci taşınıyorsa engellilerin işe girmesi kolaylaştırılmalı" diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Ersin Çimen Türkiye Kayseri Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title