Haberler

Yüksel Macarlar Ve Türkler Kardeştir.

Güncelleme:
Abone Ol

14 – 17 Kasım Tarihlerinde 2011 Ocak Ayından İtibaren Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı Devralacak Olan Macaristan'da Önemli Görüşmelerde Bulundu.

Eski Dışişleri Bakanı, AK Parti Düzce Milletvekili ve Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Yasar Yakış, CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen, MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır, AK Parti Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu ile birlikte Macaristan'ın başkenti Budapeşte'ye giden Ak Parti Mardin Milletvekili Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yard. Dr. Cüneyt Yüksel Macaristan'ın 2011 yılı başından itibaren AB Dönem Başkanlığını yürüteceğini, dönem başkanlığı öncesi Macaristan hükümeti yetkilileri ile ve muhalefet partileri milletvekilleri ile bazı temaslarda bulunduklarını söyledi.

Macaristan Parlamentosu'nda toplantılar yapan heyet, Macar Parlamentosu Başkan Vekili Sandor Lezsak tarafından da Parlamento'da kabul edildi. Macaristan – Türkiye Parlamentolar arası Dostluk Grubu, Avrupa İşleri Komitesi, Dış İşleri Bakanlığı yetkilileri ile de görüşen heyet Macaristan'daki muhataplarıyla Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili olarak karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.

Ziyaretle ilgili değerlendirmelerde bulunan Yüksel şu noktaları vurguladı:

Yüksel: Macarlar Ve Türkler Kardeştir.

Türkler ve Macarların arasında yıllardan beri süregelen kuvvetli bir bağ bulunmaktadır. Bu ziyaretimizde de gördük ki Macarlar ve Türkler kardeştir.

Biliyorsunuz Türkiye Macaristan'ın NATO'ya giriş sürecinde tam destek vermişti. Şimdi Türkiye nasıl Macaristan'ın NATO'ya girdiğinde destek sağladıysa Macaristan da Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinde destek sağlıyor. Türkiye'nin AB'ye üyeliği hususunda bazı ülkeler tereddütler duyuyor. Macaristan gibi ülkeler ise büyük destek veriyorlar.

Macaristan'ın 1 Ocak 2010'da AB dönem başkanlığını alması bizi çok memnun ediyor. Bu ziyaret bundan dolayı da ayrıca çok önem arz etmekteydi. Bu ziyaretlerde heyet olarak bizler bizi destekleyen ülkelerin tereddütleri olan diğer ülkeleri de ikna etmelerini istiyoruz. Macaristan'da yaptığımız görüşmelerde bu çeşit çalışmalarda bulunduk.

Bizler şunu da çok iyi biliyoruz ki AB'ye tam üyeliğimizin sürecinde sadece hükümetler arası ilişkilerle değil, parlamentonun, STK'ların, işadamlarının büyük çaba göstermesi gerekir. Türkiye Macaristan arasındaki en önemli ortak taraf bağımsızlığımıza olan düşkünlüğümüzdür. Soğuk savaş sonrası biz Macaristan'la birlikte AB'ye entegrasyonu istedik fakat Avrupa Briliği bizi fazla büyük gördü.

Heyetimizin bu ziyaretinde şunu gördük ki; Türkiye'nin AB'ye girmesini Macaristan'da bütün partiler desteklemekte. Hatta Macar yetkililer aynen şöyle dedi: Türkiye'nin AB'ye giriş süreci oldukça uzadı. Artık Türkiye AB'ye tam üye olmalı.

Türkiye'nin AB'ye girişini engelleyen sebeplerden birisi Kıbrıs gözüküyor. Macaristan'ın görüsü bu konuda net. Kıbrıs meselesi ile Avrupa Birliği'ne Uyum Sürecini farklı farklı konular olarak görüyorlar.

Biliyorsunuz Kıbrıs için 2004 yılında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Annan kapsamlı bir plan hazırlamıştı ve bunu Avrupa Birliği de destekliyordu. Rum kesimi buna karşı çıktı. Avrupa Birliği Kıbrıslı Rumları cezalandırmak için 26 Nisan 2004'te bir karar aldı. Bu kararda Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıslı Türkleri ambargo altına almışlardı. AB biz bunu kıracağız dedi, doğrudan ticaret yapacağız dedi. 5 gün sonra Kıbrıslı Rumlar AB'ye girdi ve bu kararın uygulamasını durdurdular.

Hâlbuki Avrupa Birliği'nde şöyle bir kural da vardır: Bir ülke AB'ye girdiği zamana kadar olan tüm kararlarına uymak zorundadır. Biz Türkiye olarak AB'ye diyoruz ki üyenizi, Kıbrıs Rum Kesimini, bu karara uymaya mecbur ediniz. Bu sağlandığı takdirde bir yumuşama olacaktır. Bazı AB ülkeleri Kıbrıs meselesinin arkasına sığınıyor. Bu bize etik gözükmüyor.

Yaptığı değerlendirmede Macaristan'ın ekonomisi ve yatırım imkanlarına da vurgu Yapan Yüksel, AB'ye tam üyelik sürecinde olması için Macaristan'ın tam destek olacağını ve bunun aslında Türkiye için büyük bir fırsat olduğunu dile getirdi. İki ülke arasındaki ilişkilerin tarihte de günümüzde de saygı ve sevgi çerçevesinde geliştiğini vurgulayan Yüksel, şu anki Macar topraklarında yüzyıllar boyu Türk ve Macarların kardeş gibi yaşadıklarını söyledi. Biliyorsunuz Macar Dışişleri Bakanı da geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmasında AB dönem başkanlıkları sırasında Türkiye'nin katılım sürecini hızlandırmak için çaba harcayacaklarını bildirdi.

Macar Dışişleri Bakanı daha önce Devlet Bakanı ve Başmüzakareci Egemen Bağış ile birlikte yaptığı basın toplantısında "Macaristan 2011 Ocak ayından itibaren devralacağı Avrupa Birliği dönem başkanlığı periyodunda, Türkiye'nin katılım sürecini hızlandırmak için elinden geleni yapacaktır." Şeklinde net bir ifadede bulunmuştu.

YÜKSEL: Rekabet faslı Belçika Dönem Başkanlığı sonuna kadar açılmazsa Macaristan'ın Dönem Başkanlığı'nın hemen başında açılacaktır.

Türkiye-AB katılım müzakereleri sürecinde önümüzdeki günleri de değerlendiren Yüksel, Rekabet Faslı'nın Belçika Dönem Başkanlığı sonuna kadar açılmadığı takdirde Macaristan'ın Dönem Başkanlığı'nın hemen başında açılacağını sözlerine ekledi. Rekabet politikası ile beraber Macaristan'ın Dönem Başkanlığı'nda "Kamu Alımları" ile "Sosyal Politikalar ve İstihdam" fasıllarının açılacağını belirten Yüksel, Kasım ayında gerçekleştirdikleri bu ziyaretin son derece zamanlı ve yerinde olduğunu vurguladı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title