Yunanistan'da Seçimleri Kazanan SYRİZA, Koalisyon Ortağını Buldu
Tek başına hükümet kurabilme fırsatını iki sandalyeyle kaçıran SYRİZA, sağcı Bağımsız Yunanlar partisi ile koalisyon hükümeti kurmak için anlaştı.
Yunanistan'da dün yapılan erken genel seçimlerde, henüz 16 yaşında bir lise öğrencisiyken tarihe "Önlük Hareketi" diye geçen öğrenci direnişinin önderlerinden olan Aleksis Çipras'ın liderliğindeki Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) büyük bir zafer kazandı.
Ancak SYRİZA, tek başına hükümet kurabilme fırsatını iki sandalyeyle kaçırdı. 2 sandalyelik boşluğu ise SYRİZA ile koalisyonda anlaşan Bağımsız Yunanlılar dolduracak.
HÜKÜMETİ KURMAK İÇİN ANLAŞTILAR
SYRİZA, sağcı Bağımsız Yunanlar (ANEL) partisi ile koalisyon hükümeti kurmak için anlaştı. Yeni hükümetin Başbakanı, Tsipras olacak.
SYRİZA'nın seçim vaatleri arasında;
* Yoksulluk sınırı altında yaşayanlara elektrik ve ısınma hizmetini ücretsiz verilmesi,
* Zenginlerden alınan vergilerin geri getirilmesi, ihtiyacı olanlara gıda ve kira yardımı yapılması,
* Vatandaşların ödenemeyecek boyuttaki banka borçlarının silinmesinin yanı sıra emekli maaşları ve asgari ücrete zam var.
SYRİZA ayrıca, AB'den Yunanistan'ın 320 milyar euro olan borcunun yarısının silinmesini, geri kalanı için de "şartlar elverdikçe ödeme yapmayı" istiyor.
SANDIKLARIN NEREDEYSE TAMAMI AÇILDI
İçişleri Bakanlığı verilerine göre, sandıklardan yüzde 99,80'i açıldı. Buna göre SYRİZA yüzde 36,34 ile mecliste 149 sandalye alırken, Yeni Demokrasi Partisi yüzde 27,81 oyla 76 sandalyeye sahip oldu.
Hrisi Avgi (Altın Şafak) yüzde 6,28 oy oranı ile mecliste 17 sandalyeye,
Potami yüzde 6,05 ile 17 sandalyeye,
Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 5,47 ile 15 sandalyeye,
Bağımsız Yunanlar (ANEL) yüzde 4,75 ile 13 sandalyeye ve
PASOK yüzde 4,68 ile 13 sandalyeye sahip oldu.
Oy dağılımına göre SYRİZA kontenjandan 5, Yeni Demokrasi Partisi 4, Hrisi Avgi, Potami ve KKE ise 1 milletvekili seçerken PASOK ve ANEL kontenjandan milletvekili seçemedi.
BATI TRAKYA'DA 3 TÜRK MİLLETVEKİLİ
Batı Trakya Türk Azınlığı'na mensup 3 aday Yunan Meclisi'ne girmeye hak kazandı. Alınan bilgiye göre, Rodop ve İskeçe illerinde SYRİZA adayları Ayhan Karayusuf, Mustafa Mustafa ve Hüseyin Zeybek, parlamentoya giriyor.
Ayhan Karayusuf ve Hüseyin Zeybek 2012'de yapılan genel seçimlerde de aynı partiden listelerinde birinci olarak milletvekili seçilmişlerdi. Mustafa Mustafa da 1996 yılında daha sonra ismini SYRİZA olarak değiştiren Sol İttifak Partisi'nden (Sinaspizmos) bir dönem milletvekili seçilmişti.
KOALİSYON ORTAĞI BAĞIMSIZ YUNANLAR
Yunanistan'da, hiçbir partinin tek başına hükümet kurmak için yeterli oy oranına ulaşamadığı seçimler sonrası SYRİZA lideri Aleksis Çipras, Cumhurbaşkanı Karolas Papulyas'tan hükümet kurma yetkisini alarak koalisyon görüşmelerine başladı.
Çipras, Bağımsız Yunanlar ile koalisyon konusunda anlaştı.
Çipras ile hükümet kurma görüşmeleri çerçevesinde bir araya gelen Bağımsız Yunanlar Partisi (ANEL) lideri Panayiotis Kammenos, görüşmenin ardından, "Aleksis Çipras'a güvenoyu veriyoruz" dedi.
Yunan anayasasına göre, SYRİZA lideri Çipras'ın, üç gün içinde bir ya da daha fazla parti ile koalisyon hükümeti kurması ve 300 sandalyeli mecliste 151 ya da daha fazla oyu alması gerekiyordu.
SYRİZA'NIN HEDEFLERİ
Yunanistan'da yaklaşık 5 yıldır devam eden ekonomik krizin en önemli siyasi sonuçlarından biri olarak ortaya çıkan SYRİZA, kurtarma programları karşılığında uygulanan sert kemer sıkma politikalarını AB tarafından haksız bir dayatma olarak değerlendiriyor. Parti, ülkenin krizden dış yardımlar olmadan kendi dinamikleriyle çıkabileceğini savunuyor.
Bünyesinde pek çok sol eğilimli küçük partiyi barındıran ve bileşenleri arasında marjinal yapıların da bulunduğu SYRİZA'nın lideri Aleksis Çipras, seçim öncesinde kendi onayının bulunmadığı hiçbir anlaşmayı tanımayacağını ifade etmiş, Yunanistan'ın milyarlarca dolarlık kurtarma paketi karşılığında kabul ettiği kemer sıkma politikalarına son vereceğini açıklamıştı.
AB ve IMF ile kredi koşullarını yeniden müzakereye açacağını belirten Çipras, borç konusunda tek taraflı hareketleri tercih etmeyeceğini ancak mecbur kalırsa bunu yapacağını belirtmişti.
SYRİZA, hükümet olursa, önceden açıkladığı programa bağlı kalarak, memorandumlarda öngörülenlerin dışında hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceğini açıklamıştı. Bu durumda SYRİZA'nın hükümet olduktan sonra kreditörlerle köprüleri atması durumunda, kurtarma programından çıkacağını değerlendiren uzmanlar, bunun da Avrupa'da domino etkisi yaratarak Avro Kuşağı'nın dağılmasını gündeme getirebileceği yorumunda bulunuyor.
Yunanistan'ın, memorandum sonrası dönemle ilgili Troyka ile sürdürdüğü ancak erken seçim nedeniyle askıya alınan müzakerelerde belirlenen zaman içinde uzlaşma sağlanamaması durumunda, kalkınma programı kapsamında ödenmesi beklenen taksitler gecikecek ve bütçe açığı daha da büyüyecek.
Yunanistan'ın, 2015 yılında IMF'ye ve Avro Kuşağı'na 18,5 milyar Avro borç ve 4 milyar Avro faiz ödemesi gerektiği belirtiliyor.
İçişleri Bakanlığı Yunanistan Dünya Sıkıcı Politika Dünya Güncel Haberler
Yorumlar (53)
demirtas niye heycan yapip aramis onu anlamadim? iktidar degil muhalefet''de degil ee ozaman bu hdpli dingil bebe niye yunanistani araiyor sanki cok onemli biseymis gibi
ister kabul edin ister etmeyin ama hdp denenmeli yıllardır chp-akp-mhp herşey gözler önünde bu seçimlerde oyum hdp''ye bakalım nasıl olacak
nasıl ederse etsin sonra halkı sömürmesin bazı arkadaşlar gibiiiii
Ben Yunanistan''ı bilmem. . . Hiç de gitmedim. . . Siyasetten de anlamam daaaa. . . Çevremde şöyle sosyalist olduğunu söyleyen insanlara baktığım zaman altlarında nedense hep lüks arabalar. . . Halktan uzak pahalı rezidans ve siteler. . . En son çıkan akıllı cep telefonları(ki bunlar yenisi çıkınca hemen değiştirilir). . . Ayaklarındaki ayakkabılardan tutun da üstlerindeki tü kıyafetlere kadar en pahalıları. . . Hiç de öyle zenginden alıp fakite vermeyi bırak kendi mallarından hiç bir fakire yardım ettiklerine şahit olmadım. . . Şimdi bu yorumu beğenmez birileri. . . Ne diyelim yarası olan gocunur. . .
Arkdaş daha hele almanyanın balyozunu kafasına yememiş..şu an rest çekiyor AB ye borç ödemem diyor bilmiyorki yunanistanın tapusu almanyada
HDP SOSYALİST TAKLİDİ YAPAN BÖLGESEL IRKÇI MİLLİYETÇİ BİR PARTİDİR. EĞER GERÇEKTEN HALKLARIN PARTİSİ OLSAYDI KÜRTLERİ KULLANMAZDI EMEK DİYOR ÖZGÜRLÜK DİYOR AMA ORTAK DEĞERLER OLAN NE VARSA FAŞİSTLİKLE SUÇLUYOR.
ben diyorumki bu adam yunanistanda çok büyük işler yapacak pırıl pırıl 1 adam gibi geliyor bana galiba komşu atasını buldu ben pek yanılmam
bizdeki iktidarı tarif etmişin ama onlar sosyalist değil sağ cı
Dediğin doğru. . Bu solcuların eğitim seviyesinin hemen hepsinin yüksek olmasından ve hepsinin iş güç sahibi olmasından kaynaklanıyor. . Türkiyede solcular garibanı, gariban da kendini aldatanları destekliyor. . çok yazık
bu işin sonu iyi değil adam borçları ödemem diyor biz osmanlının borçlarını ödemiştik avrupada kriz olabilir
Kayseri'de tekerlekli sandalye hırsızlığı kamerada
Acun Ilıcalı'dan Galatasaray'a zehir zemberek sözler
Torreira'dan Acun Ilıcalı'ya olay yanıt
El Salvador'da 6,3 büyüklüğündeki deprem büyük korku yarattı
Icardi'yi tekrar takibe alan Wanda Nara L-Gante'ye tekmeyi bastı
Kuzey Kore yeni yılın ilk füze denemesini gerçekleştirdi