Yunus Emre'nin Mısralarıyla "İnsan Sevgisi"
Kağıthane'de, "Hasbahçe Söyleşileri" gündem oluşturmaya devam ediyor.
09 Marttan bu yana, Şehir Müzesi Salonunda düzenlenen söyleşi programları dolu dolu geçiyor. Her seferinde birbirinden farklı konuları ele alan "Hasbahçe Söyleşileri", alanında uzman Konuşmacıları dinleyicilerin huzuruna çıkarıyor.
09 Mayıs Çarşamba gününün konuğu Prof. Dr. Muhammed Nur Doğan hoca oldu. Hak aşığı Yunus Emre'nin "İnsan Sevgisi"ni konu edinen söyleşide, Yunus'un Tasavvuf yönü ağırlıklı olarak anlatıldı.
Programı Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Başkan Yardımcıları Hasan Çakır, Mevlüt Öztekin ve Mustafa Oğuz Toktekin, Belediye Meclis Üyesi Derya Uzunboy, Kültür İşleri Müdürü Sedat Bika, Özel Kalem Müdürü Levent Dirice, Kağıthane Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ömer Osmanoğlu ve Merkez Mahallesi Muhtarı Süleyman Bölük de izledi.
Prof. Dr. Muhammed Nur Doğan konuya, insanın yaratılışındaki hikmete değinerek giriş yaptı. İnsanı diğer yaratılmışlardan ayıran özelliklerin başında aklın ve düşünme yetisinin geldiğini söyleyen konuşmacı, "Allah, düşünmeyenlere ve aklını kullanmayanlara rezil bir hayat yaşatır. Hayata Ruhi değerler katarak yaşayanlar yücelirler" diyerek, insanoğlunun "Arzın Halifesi" olarak yaratıldığını vurguladı.
Yerel Yönetimlerin kültürlerine sahip çıkmaları halinde, kardeşlik duygularının pekişeceğinin ve art niyetli kişilerin fırsat bulamayacağının altını çizen Prof. Dr. Muhammed Nur Doğan, Kağıthane Belediyesinin bu hususta örnek çalışmalar sergilediğini gündeme getirdi.
Yunus Emre'nin sade bir dille kaleme aldığı eserlerinde insan odaklı temalar işlediğini söyleyen Muhammed Nur Doğan, halkın Yunus sevgisini yüreğinde taşıdığını dile getirerek, 13 yerde Yunus Emre'nin "Makam Mezarı"nın bulunduğunu ifade etti. Klasik Türk Edebiyatımızın ve Divan Şiirlerimizin kültürümüzün kozmik odalarını oluşturduğunu söyleyen konuşmacı, şairlerimizin "İsa nefesli" değerler olduğnu belirtti. "Şairler, ölüm halindeki ruhu tekrar dirilten mefhumlardır, Yunus Emre de böyle bir şairdir. Onun için bu edbiyatı ve dili canlı tutmamız gerekir" diyen Nur Doğan, Yunus'un arı bir dil kullanarak yazmış olduğu güzel şiirleriyle, edebiyatımıza ruh kattığını söyledi.
Yunus'un, "Yaradılanı hoş gör, Yaradan'dan ötürü" mısrasının tüm insanlığı bağladığını söyleyen Muhammed Nur Doğan, insanların da "Eşrefi Mahlûkat" olduklarının farkına varmalarını söyleyerek, Yunus'un insanlığa verdiği mesajın iyi algılanması gerektiğini söyledi.
Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, "Hasbahçe Söyleşileri"ne çok değerli hocalarımızın konuşmacı olarak katıldığını söyleyerek, Prof. Dr. Muhammed Nur Doğan hocamızın da bu değerlerden biri olduğunu vurguladı. Başkan Fazlı Kılıç, Muhammed Nur Doğan hocaya teşekkür ederek kendisine, "Kağıthane'nin Tarih Envanteri" kitabıyla, Lale figürlü bir plaket sundu.