Yurt Dışında Varlığı Olanlar 2018'den Itibaren Türkiye'ye Bildirilecek
Yurt dışında varlığı olanlar 2018'den itibaren Türkiye'ye bildirilecekGül KABA-Erdinç YILDIRIM/İSTANBUL,(DHA)- VERGİ, denetim, muhasebe ve danışmanlık firması Mazars Denge İstanbul Vergi Hizmetleri Lideri Yeminli Mali Müşavir Mustafa Tan otomatik bilgi değişimi ile ilgili olarak "Ekonomik...
Yurt dışında varlığı olanlar 2018'den itibaren Türkiye'ye bildirilecek
Gül KABA-Erdinç YILDIRIM/İSTANBUL,(DHA)- VERGİ, denetim, muhasebe ve danışmanlık firması Mazars Denge İstanbul Vergi Hizmetleri Lideri Yeminli Mali Müşavir Mustafa Tan otomatik bilgi değişimi ile ilgili olarak "Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ile Kasım 2011'de imzalanan 'Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi' anlaşmaya taraf ülke mukimi(yerleşik) kişi ve kurumların banka hesapları dahil yurt dışı finans kuruluşlarındaki varlıklarının mukimi oldukları ülkelerin Gelir İdareleri'ne karşılıklı otomatik bildirilmesini içeriyor" dedi.
Vergi, denetim, muhasebe ve danışmanlık firması Mazars Denge 2018'de ilk raporlaması yapılacak olan 'Finansal Hesap Bilgilerinin Vergi Konularında Otomatik Değişimi' programı ile ilgili İstanbul'da bilgilendirme semineri yaptı. Seminerde, otomatik bilgi değişiminin ne olduğu, kimleri nasıl etkilediği, uygulamanın kapsamı ve Varlık Barışı olarak da adlandırılan 6736 Sayılı Kanun'un otomatik bilgi değişimi ile birlikte nasıl değerlendirilmesi gerektiği konuları ele alındı.Seminere konuşmacı olarak Mazars Denge İstanbul Vergi Ortakları Erkan Yetkiner ve Sedat Kurdoğlu ile Transfer Fiyatlandırması Ortağı Gökçe Gücüyener katıldı.
2018'DE UYGULAMA BAŞLIYOR
Türkiye'de yerleşik kişi ve kurumların yurtdışındaki finans kuruluşlarında yer alan varlıklarının ilgili ülke tarafından önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye ile herhangi bir talebe bağlı olmaksızın otomatik olarak paylaşılacağını ifade eden Mustafa Tan,"Otomatik bilgi değişimi, Türkiye mukimi bir kişi veya kurumun eğer yurt dışında bir hesabı varsa, yine aynı şekilde yabancı ülke mukimi bir kişi veya kurumun Türkiye'de hesabı varsa kapsamdaki hesapların ülkeler arasında karşılıklı bildirilmesini içeriyor. Dünyanın şeffaflaşmasıyla beraber, vergi matrahlarının aşındırılmasının önlenmesi ve ülkelerin vergi konularında işbirliğini kolaylaştırmak için OECD nezdinde böyle bir anlaşmaya imza atıldı. Türkiye'nin de imzaladığı bu anlaşma TBMM tarafından Mayıs 2017'de kabul edilerek, 20 Mayıs 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlandı" dedi.
Varlık Barışı'nın 30 Haziran 2017'ye karar yürürlükte olduğunu ve yurt dışında bulunan para, altın, menkul kıymet gibi varlıkların 6736 sayılı Kanun kapsamında 30 Haziran 2017'ye kadar bildirim yapılması halinde Maliye Bakanlığı'nın yasa ve tebliğ gereği geriye doğru bir vergilendirmede bulunmayacağını söyleyen Mustafa Tan, Otomatik Bilgi Değişiminin 1 Temmuz 2017'den itibaren olan işlemleri kapsayacağını, raporlamanın da Eylül 2018'de gerçekleşeceğini ve bu nedenle yurtdışında varlığı olan kişi ve kurumlar için Varlık Barışı'nın bir fırsat olabileceğini belirtti.
"BİLDİRİMLER YILDA BİR SEFER OLACAK"
Ülkelerin karşılıklı bildirimleri yılda bir sefer beyan edeceklerini aktaran Tan, "Raporlama kapsamındaki hesaplar ilk olarak finansal kuruluşların kendi ülkelerindeki Gelir İdarelerine bildirilecek, daha sonra Gelir İdareleri otomatik bilgi değişimini kendi arasında gerçekleştirecek. Bildirim yılda bir kez hem finansal kuruluşlardaki varlıkların tutarını hem de yıllık gelirleri içerecek şekilde yapılacak. Bildirime konu olan gelirler yıllık olarak brüt faiz, kar payı, kira, nakit değer sigorta sözleşmelerinden doğan gelirler, menkul kıymet alım satım kazançları gibi gelirler olacak." diye konuştu.
VERGİ BEYANI YAPMAYANA CEZA GELİYOR
Otomatik bilgi değişiminin vergi beyan yükümlülüklerine önemli etkileri olduğunu dile getiren Tan, " Türkiye'de yerleşik kişilerin ister Türkiye'de ister yurt dışında elde etmiş olduğu gelirler tam mükellef sıfatıyla Türkiye'de vergilendirilir. Yurt dışında varlığı olanlar öncelikle beyana tabi gelirleri olup olmadıklarını kontrol etsinler. Ayrıca gelir elde edilen ülke ile Türkiye arasındaki Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasına da dikkat edilmesi şart. İlk raporlama kısmen 2017 yılı gelirlerini kapsayacak şekilde Eylül 2018'de yapılacak. Bu döneme kadar 2017 gelirlerinin vergi beyannamesi verilmiş olacak.Eğer otomatik bilgi değişimi kapsamında bilgiler geldiğinde, kişi veya kurumların beyanname vermediği ya da bu gelirleri beyannamelerine dahil etmediği tespit edilir ise bu vergiler ceza ve gecikme faizi ile ödenecek? diyerek sözlerini tamamladı.
(FOTOĞRAF)
(Tür: İstanbul)