Haberler

Yurt İçinden Akraba Dışı Kordon Kanı Nakli Yapıldı

Abone Ol

Hatay'da yaşayan, immün yetmezliği nedeniyle yaşaması için kemik iliği nakli yapılması gereken 19 aylık Hatice bebeğe Türkiye'de ilk kez olduğu belirtilen yurt içinden akraba dışı kordon kanı nakli gerçekleştirildi

İmmün yetmezliği (bağışıklık sistemi yetersizliği) nedeniyle kemik iliği nakli gereken 19 aylık Hatice bebeğe akraba dışı kordon kanı nakli yapıldı.

Hatay'da yaşayan Nadire-Sebahaddin Bök çiftinin tek çocukları Hatice, 3 aylıkken şiddetli öksürük ve halsizlik şikayetiyle Hatay Devlet Hastanesine götürüldü. Burada yapılan tetkiklerde bronşit ve zatürre başlangıcı tespit edilen Hatice bebek, 5 ay süreyle ilaç tedavisi gördü.

Çocukta gelişim bozukluğu olması nedeniyle aile, Adana Numune Araştırma ve Eğitim Hastanesine başvurdu. Burada yapılan tetkiklerde ise minik Hatice'nin immün yetmezliği çektiği, yaşaması için kemik iliği nakli yapılması gerektiği bildirildi.

Aile, doktorların tavsiyesi ile Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Pediatrik Kemik İliği Nakli Ünitesine başvurdu. Aile fertleri ve yakınlarında yapılan testlerde minik Hatice'ye kemik iliği için uyumlu verici çıkmadı. Bunun üzerine çok zor bir ihtimal olan akraba dışı nakil için çalışma başlatıldı.

Sevindiren haber Ankara'dan geldi

Aileye mutlu haber, İbni Sina Kordon Kanı Bankasından geldi. Buradaki bir vericinin kök hücrelerinin Hatice ile tam uyumlu olduğu belirtildi. Ankara'dan getirilen kök hücreler, 10 ay önce minik Hatice'ye nakledildi. Nakille sağlığına kavuşan Hatice bebeğin gelişimi düzeldi.

Ankara'da uyumlu kordon kanının bulunmasının bir mucize olduğunu dile getiren baba Sebahaddin Bök, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilik bağışında bulunarak bebeklerinin kurtulmasını sağlayan aileye teşekkür etti.

İlik naklini gerçekleştiren hastanenin Kemik İliği Nakli Ünitesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Akif Yeşilipek ise naklin Türkiye açısından çok önemli olduğunu söyledi. Yeşilipek, "Yurt içindeki bir kordon kanı bankasından kök hücre bulunması bizim için çok önemli" dedi.

-Türkiye'de bir ilk

Ankara Üniversitesi Akraba Dışı Doku ve Kordon Kanı Bankası Sorumlusu Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meral Beksaç da minik Hatice'ye yapılan ilik naklinin Türkiye'de bir ilk olduğuna dikkati çekti.

Beksaç, "2012 yılında Hacettepe Üniversitesinde gerçekleşen bağışı kabul eden bir annenin kordon kanının Hatice bebeğe uyumlu olduğunu tespit ettik. Nakil başarıyla gerçekleşti. Böylece Türkiye'de ilk kez yurt içinden bir kişinin kordon kanı, akrabası olmayan başka bir kişiye nakledildi" diye konuştu. - Antalya

Kaynak: AA / Güncel

Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title