Haberler

Yurt Yangınını İnceleme Komisyonu Aladağ'da

Abone Ol

TBMM Aladağ Yurt Yangınını Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, yangından sonra ülke genelinde 3 bin 781 öğrenci yurdunda denetim yapıldığını ve eksiği olanlara eksiklerini gidermesi konusunda zaman verildiğini belirterek, "Ayrıca, Milli Eğitim...

TBMM Aladağ Yurt Yangınını Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, yangından sonra ülke genelinde 3 bin 781 öğrenci yurdunda denetim yapıldığını ve eksiği olanlara eksiklerini gidermesi konusunda zaman verildiğini belirterek, "Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz hafta özel yurtlarla ilgili daha sıkı denetim yapılmasını mevzuat alt yapısında belirlemiş ve komisyonumuza bilgi vermişlerdir. Bu da mutluluk verici bir olaydır" dedi.

Adana'nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım 2016'da 10'u öğrenci toplam 12 kişinin hayatını kaybettiği, 24 kişinin de yaralandığı özel öğrenci yurdundaki yangının araştırılması için kurulan komisyon üyeleri ilçeye geldi. Komisyon üyeleri, Aladağ Orman İşletme Müdürlüğünde kamu kurumlarının temsilcileri ile bir araya geldi.

"9 Şubat'tan bu yana çalışmalarımız sürüyor"

Toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan TBMM Aladağ Yurt Yangını Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, "29 Kasım tarihinde elim bir kaza yaşadık. Komisyon çalışmaları sırasında gördük ki bu kaza dünyada ve Türkiye'de ilk değil. Ancak umarız son kaza olur. Böyle üzücü hadiseler bir daha yaşanmaz. Komisyonumuzun bugün burada bulunma amacı elim kazayı oluş biçimi, nedenleri ve sonuçları ile irdelemek ve alınacak tedbirlerle ilgili yerinde inceleme yapmaktır. Kaza nedeniyle TBMM'de kurulan komisyon 9 Şubat 2017 tarihinde çalışmalarına başlamıştır. Komisyonumuz kamusal eğitim ve güvence haklarının tüm öğrenciler için güvence altına alınması için çalışmalarını sürdürmektedir" dedi.

"Bütçeden en fazla pay eğitime aktarılıyor"

Herkesin ortak amacının yapıcı ve araştırmacı bir nesil yetiştirmek olduğunu belirten Sarı, "Hepimizin ortak amacı yapıcı, yaratıcı, araştırmacı ve sorgulayan bir nesil yetiştirmek için eğitim ve barınma imkanlarının en iyi sunulmasını sağlamaktır. Eğitimin temel amacı insanın doğuştan var olan yeteneklerini ortaya çıkartmak olarak tanımlayabiliriz. Eğitim aynı zamanda ileri teknoloji ile katma değer üretme işlevini taşır. Bu yüzden eğitim hem ekonomik, hemde sosyal gelişmenin lokomotifi olarak adlandırılır. Eğitim politikaları bir ülkenin gelecekte nasıl olacağının belirlenmesi için önemlidir. Ülkemizin gelecekte de dünyanın en genç nüfusa sahip olma potansiyeli en büyük yatırımın eğitime yapılması gerektiğini hatırlatmaktadır. Bütçeden en fazla payın eğitime ayrılması gibi çalışmalar hükumetlerin eğitime özel önem verdiğinin göstergesidir" ifadelerini kullandı.

Sarı, dünyada ve Türkiye'de kırsalda eğitimin ciddi zorluğu olduğunu bununla ilgili Türkiye'nin taşımalı eğitim, yatılı okul uygulamaları gibi alternatifler geliştirdiğini sözlerine ekledi.

"Devlet yurtları boş ama aileler özel yurtları tercih ediyor"

Türkiye'deki yurt sayıları ve doluluk oranları hakkında bilgilendirmelerde bulunan Sarı, daha sonra şunları kaydetti:

"Türkiye'de ortaöğretimde devlete bağlı pansiyon sayısı 2 bin 936'dır. Bu yurtların toplam kapasitesi 532 bin 667'dir. Bu yurtlarda barınan öğrenci sayısı paralı, parasız olmak üzere 359 bin 521'dir. Boş kontenjan sayısı ise 173 bin 146'dır. Ortaöğretime devlete bağlı yurtlarda doluluk oranı yüzde 67 olarak görülmektedir. Türkiye genelinde barınan öğrenci sayısına bakıldığında ise Milli Eğitim bünyesinde ki özel yurtlarda bunlara yüksek öğretimde dahil 163 bin 273 öğrenci, resmi yurtlarda ise 359 bin 521 kişi, toplamda ise 522 bin 794 öğrencinin barınma hizmetlerinden faydalandığı görülmektedir. Dernek, vakıf, şahıslarda ise ortaöğretimde toplam 76 bin 319 öğrenci barınmaktadır. Devletin özel yurtlarda barınan öğrenci sayısının üzerinde boş kontenjanı vardır. Devlet eliyle öğrencilerimizin barınması imkanlarına sahibiz ancak bazen ailelerimiz çocuklarını özel yurtlarda barındırmayı tercih ettiğini görüyoruz."

"Yurtlar yaşam alanlarıdır"

Adana'da ise devlet yurtlarının doluluk oranının yüzde 70 olduğunu aktaran Sarı, yurtların belirtilen mevzuatlarla denetlenmesi gerektiğini söyledi. Sarı, "Adana'da devletin ortaöğretim öğrenci yurdu 45 kapasitesi 7 bin, barınan öğrenci sayısı 5 bin, doluluk oranı ise yüzde 70'dir. Adana'da özel öğrenci yurdu sayısı 69, kontenjanı 5 bin 364 öğrenci, toplam barınan öğrenci sayısı ise bin 790'dır. Doluluk oranı ise yüzde 33 gözükmektedir. Adana'da devletin boş kontenjan sayısı fazladır. Yurtlar yaşam alanlarıdır ve belli periyotlarla konusunun uzman kişileri tarafından mutlaka denetlenmesi gerekir. Bu konuda hem fikiriz. Özel yurt açmak isteyenlerin kuruluş aşamalarında belirtilen mevzuatları yapması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Başkan Sarı, Milli Eğitim Bakanlığının özel yurtlarla ilgili daha sıkı denetim yapılması konusunda mevzuat alt yapısında belirlendiğini ve bunun mutluluk verici olduğunu belirtti.

AK Parti Adana Milletvekili Fatmagül Demet Sarı'nın başkanlığındaki komisyonda AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, AK Parti Konya Milletvekil Leyla Şahin Usta, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Dudu Özkul, MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, CHP Bartın Milletvekili Muhammet Rıza Yalçınkaya, AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi, CHP Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay yer alıyor.

Komisyon üyeleri, yangının çıkış nedenleri, yangına nasıl müdahale edildiği, yangın sonrasında yapılan incelemelerde elde edilen bulgular ve tespitleri ele alacak. Komisyon yarın ise Adana'da Vali Mahmut Demirtaş himayesinde toplanıp çalışmalarına devam edecek. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Fatma Güldemet Sarı Ak Parti Aladağ Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title