Yurtdışı İçin Eğitim Rehberi
Yıllık öğrenim ücretleri de farklılık gösteriyor.
Yıllık öğrenim ücretleri de farklılık gösteriyor. ABD'de yayımlanan ekonomi dergisi Insider Monkey'in eğitim ve yaşam masraflarını hesaplayarak oluşturduğu liste bu konuda yol gösterici olabilir. Listenin en pahalı ülkesi Avustralya; en uygunu ise İspanya. İşte yurtdışı eğitim rehberiniz.
Bu ülkeler ücretsiz
Yükseköğretimin ücretsiz olduğu ülkeler de var. Almanya, Fransa, Danimarka, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, İsviçre, Yunanistan, İtalya, İspanya, Norveç ve İsveç gibi ülkeler bunlar arasında sayılabilir. Avrupa'da çoğu üniversitede ücretsiz ya da çok düşük ücretle lisans ve yüksek lisans eğitimi alabilirsiniz. Çünkü bu ülkelerde yükseköğretim bir hak olarak görülüyor. İsteyen ve gerekli şartları sağlayan herkesin bundan maddi kısıtlamayla karşılaşmadan faydalanması isteniyor. Ancak her ülke özellikle uluslararası öğrencileri kabul ederken, dil ve akademik yeterliliklere özel bir önem veriyor.
ÜNİVERSİTE SEÇERKEN BUNLARA DİKKAT!
Yurtdışında üniversite seçerken yaşam ve okul ücretlerinin iyi araştırılması gerekiyor. Lisans ve yüksek lisansların maliyetleri bir ülke içinde bölgeden bölgeye bile değişebiliyor. Aspa Yurtdışı Eğitim Danışmanı Irmak Otraç, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:
Seçim yaparken öğrenciler çok bilinçli filtreleme yapmalı. Yurtdışında merkezi bir üniversite yerleştirme sistemi olmadığı için tek tek başvuru yapmak gerekiyor. Bu nedenle üniversite tüm detaylarıyla araştırılmalı.
Kabul kriterleri akademik duruma göre 'yakalanan' ya da 'yaklaşılan' okullar tercih edilmeli. Kabul şansı olmayan okullarla vakit kaybetmemek gerekiyor. Öğrenciler, üniversiteleri üçe ayırmalı: 'Garanti', 'olabilir' ve 'yüksek hedef'. Seçenekleri 8-10 okula daraltmak ve bunlara odaklanmak şansı artırır.
Okulların yıllık ücreti ve yaşam maliyetleri iyi hesaplanmalı. Adaylar, akademik burs kriterlerini göz önünde bulundurmalı. Burs kazanabilecekleri okulların yıllık ücretleri yüksek de olsa göz atmakta ve burs şartlarını araştırmakta fayda var.
Üniversitenin konumu çok önemli. Büyük şehirde mi yoksa kasabada mı? Yeri iyi incelenmeli. Sevdikleri coğrafyada eğitim almaları daha mutlu olmalarını sağlayacak. Üniversitenin fiziki şartları da göz önüne alınmalı. Kampus ortamı, sosyal ve sportif faaliyetler, yabancı öğrenci hizmetleri araştırılmalı.
Birçok Avrupa ülkesinde düşük ücretlerle okumak mümkün. Ancak lise mezuniyet denklikleri çok önemli. Aday öğrenciler bunu etraflıca araştırmalı. Örneğin Fransa, üniversiteye kayıt için lise eğitimi sonrası 'baccalaureate' ve ileri düzey Fransızca istiyor. Almanya'da ise Türk öğrencilere istedikleri bölümde dört yıl okuma hakkı kazanmaları ve ileri düzey Almanca şart koşuluyor.
Başvuruları kaçırmayın
Birleşik Krallık: Başvurular UCAS adlı sistemden yapılıyor. Öğrenciler buraya notlarını, niyet mektuplarını giriyor. Gitmek istedikleri üniversite ve programları seçiyor. Ardından UCAS başvuruları üniversitelere iletiyor. Oxford, Cambridge gibi önde gelen üniversiteler ile tıp, diş hekimliği, veterinerlik gibi çok talep gören bölümlere başvurular 15 Ekim'de sona eriyor. Fakat birçok lisans programında başvurular 15 Ocak'a kadar sürüyor. 'UCAS Clearing' ile 20 Eylül'e kadar kontenjanı dolmamış bölümler için ek başvuru kabul ediliyor.
ABD: Ülkedeki yaklaşık üç bin üniversitede başvuru tarihleri farklı olabiliyor. Son başvuru tarihi 1 Kasım olan üniversiteler bulunduğu gibi, 1 Ocak'a kadar kabul edenler de var. Hatta 'rollling admission' ile mayıs sonuna kadar başvurulabilenler bile bulunuyor. Yükseköğretim kurumları ne kadar esnek olursa olsun, akademik yıl başlangıcından 8-9 ay öncesinde başvuru dosyasını hazırlamış olmak gerekiyor.
Avusturya : Lisans eğitimi almak için YGS-LYS'de Türkiye'de istediğiniz bölümü bir vakıf veya devlet üniversitesinde kazanmış olmanız gerekiyor. Örneğin Avusturya'da bilgisayar mühendisliği eğitimi alacaksınız, Türkiye'de o bölümü kazanabilecek düzeyde puana sahip olmalısınız. Başvurularda bu sınavlardaki yerleştirme belgesi de istenebiliyor. Yaz ve kış için ayrı başvurabiliyorsunuz. Kış dönemi eylülün başında bitti, yaz dönemi başvuruları ise şubata kadar sürüyor.
Kanada: Başvurular genellikle ekim-kasımda başlıyor. Çok talep edilen programlar için kayıtlar ocak başı gibi kapanırken, şubat sonuna kadar süren üniversiteler de bulunuyor. Martta ise ön kabullere geçiliyor.
Almanya: Yaz ve kış başvuru alınıyor. Yaz dönemi başvuruları mart-ağustosta. Kış dönemi ise genellikle eylül-şubat arasında olsa da, üniversiteden üniversiteye ve bölümden bölüme değişebiliyor. 'www.uni-assist.de' sitesinden bilgi alınabilir. Öğrenciler için sağlık sigortası zorunlu.