Yurtdışında Lise Eğitimine Yoğun İlgi
Yurtdışında eğitim 2000'li yıllardan bu yana artan bir ilgiyle aileler ve gençler tarafından takip ediliyor.
Yurtdışında eğitim 2000'li yıllardan bu yana artan bir ilgiyle aileler ve gençler tarafından takip ediliyor. Pek çok genç üniversite, yüksek lisans ve doktora eğitimleri için yurtdışı üniversiteleri tercih ederken bu yıl lise düzeyindeki gençlerin ve ailelerinin yurtdışında eğitime rekor bir ilgi gösterdiği gözlemlendi. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları bu yıl 30'uncu kez kapılarını açıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da ön başvuru toplayan IEFT, farklı bir sonuçla karşılaştı. Genellikle üniversite öğrencilerinin ağırlıklı olarak başvuruda bulunduğu fuara, bu yıl lise düzeyinde öğrencilerden ve ailelerinden yoğun bir katılım olması dikkatleri çekti. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar; "15'inci yılına girdiğimiz ve bu yıl 30'uncu kez kapılarını açacağımız fuarımızda 20 ülkeden 200'e yakın eğitim kurumu bir araya geliyor. Her yıl üniversite düzeyinde yüzlerce öğrencimizi yurtıdışında eğitime göndermeye alışkın bir kurumuz. Tabi yüzdesel olarak daha düşük olmak kaydıyla lise düzeyinde de öğrenci gönderiminde bulunuyorduk fakat bu yıl gelen ön başvuru formlarından fark ettik ki lise düzeyinde gencimiz ve ailelerinin yoğun bir ilgisiyle karşı karşıyayız. Bu yıl ülkemizin 4 farklı şehrini gezeceğimiz fuarımızda gelen başvurular neticesinde ilk hesaplarımıza göre 20 bine yakın gencimizi ve ailelerini ağırlamayı bekliyoruz" dedi.
TÜRK AİLELER ÇOCUKLARININ YURDIŞINDE EĞİTİM ALMASINI İSTİYOR
Dünya çapında faaliyet gösteren özel bir bankanın, farklı milletlerden aileler arasında yapmış olduğu araştırmaya göre; Türk ailelerinin yüzde 83'ü çocuklarını yurtdışında okutmak istiyor. 16 ülke genelinde yapılan araştırma, katılımcı ailelerin yüzde 77'sinin çocuklarını yurtdışında okutmak istediğini gösteriyor. Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Meksika ve Türkiye gibi pazar değeri yüksek olan ülkelerin yer aldığı araştırmada; ebeveynlerin çoğunluğunun çocuklarını eğitim için yabancı ülkelere göndermeyi düşündükleri gözlendi. Ebeveynlerin yüzde 64'ü yurtdışı eğitimi lisans için düşünürken 10 ebeveynden 7'si yüksek lisans eğitimi için yurtdışını tercih edeceğini belirtiyor. Ailelerin çocuklarını yurtdışında okutma isteği Asya ülkelerinde daha yüksek oranda gözlemleniyor. Malezya'daki her 5 aileden 4'ü, Hong Kong, Endonezya ve Singapur'daki 4 aileden 3'ü çocuklarını daha iyi eğitim alabilmeleri için denizaşırı ülkelere göndermeye razıyken; Kanada, Avustralya ve Fransa'daki ailelerin yalnızca yarısı bu fikre sıcak bakıyor. Aileler; çocuklarının daha iyi bir eğitim alması, farklı ülke kültürlerini deneyimlemeleri ve dünyayı anlamaları için yurtdışında okumalarını arzu ettiklerini belirtiyor. Hindistan (yüzde 88), Türkiye (yüzde 83), Çin (yüzde 82) ve Malezya (yüzde 82) ise yüksek lisans için çocuklarını yurtdışına göndermek isteyen ailelerin vatandaşı olduğu ülkeler sıralamasında başı çekiyor.
Yurtdışı eğitim sektörüne dair rakamlar:
OECD raporlarına göre 4.3 milyon öğrenci kendi ülkesi dışında bir ülkede eğitim alıyor. Bu sayı 1990'lı yıllarda 1.3 milyonken, 2025 yılında bu sayının 8 milyona ulaşması tahmin ediliyor.
Dünya genelinde en çok tercih edilen ülkeler arasında Amerika, İngiltere, Fransa, Avustralya, Almanya başı çekerken son yıllarda Çin, Rusya, Güney Kore, Japonya ve Asya ülkelerinin de tercih edilmeye başlandığı gözlemleniyor.
Türk öğrencilerin tercih sıralamasında İngiltere ilk sırada gelirken ABD, Almanya ve Fransa sıralamaya üst sıralardan giriyor. Eğitim ücretlerinin ekonomik olması sebebiyle; İsveç, Hollanda, Çin, Malezya, Macaristan, Rusya ve Polonya gibi ülkelere de sıralamada yer buluyor.
Yurtdışına en çok öğrenci gönderen ülkeler; Çin, Hindistan ve Güney Kore olurken, Türkiye bu sıralamada yurtdışına en çok öğrenci gönderen 15 ülkeden biri konumunda.
100 milyar dolarlık büyüklüğe sahip sektörün 1.5 milyar dolarlık kısmını Türk öğrenciler karşılıyor.
Türk öğrencilerinin yüzde 25'i işletme, uluslararası ticaret, pazarlama; yüzde 15'i mühendislik, yüzde 15'i fen bilimleri; yüzde 13'ü medya ve güzel sanatlar; yüzde 12'si sosyal bilimler ve hukuk; yüzde 8'i sağlık bilimleri; yüzde 2'si eğitim bilimlerini tercih ediyor.
Erasmus ile yurtdışına öğrenci gönderen ve kabul eden ülkeler arasında İspanya her iki alanda da liste başında yer alıyor. Türkiye 11 bin 826 öğrenci ile Erasmus'la öğrenci gönderiminde üst sıralarda yer alıyor.
IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Takvimi
23 Ekim Bursa Hilton Otel
24 Ekim Ankara Sheraton Otel
26 Ekim İzmir Hilton Otel
28 Ekim Bostancı Dedeman Otel (Anadolu Yakası)
29-30 Ekim İstanbul Kongre Merkezi (Avrupa Yakası)