Yüzde 91 Engelli Raporu İşleme Konmadı İddiası
Funda Demir, işsiz olan eşi ile birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü'ne işleme konulmadığını' iddia etti.
Mersin'de 3 çocuk annesi Funda Demir, belden aşağısı tutmayan 7 yaşındaki oğlu Ayberk Demir'e evde bakım maaşı bağlatmak için devlet hastanesinden aldığı, 'engel oranının yüzde 91 olduğu belirtilen sağlık raporunun' Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü'nce 'işleme konulmadığını' iddia etti.
Adana'nın Seyhan Kaymakamlığı'nda memur olarak çalışırken, engelli oğlu Ayberk'e bakmak için istifa eden Funda Demir, işsiz olan eşi Murat Demir ile birlikte yaklaşık 2 yıl önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü'ne başvurarak evde bakım maaşı ve özel eğitim yardımı istedi. Mersin Devlet Hastanesi'ne sevk edilen Ayberk'e, 'yüzde 84 engelli' raporu verildi. Raporun ilgili kuruma verilmesi üzerine görevli 1'i kadın 3 memur, durum tespiti için Funda Demir'in evine gitti, ardından olumsuz rapor verdi.
Funda Demir'e gönderilen yazıda Ayberk için, 'Hayatını başkasının yardımı ve bakımı olmadan devam ettiremeyecek derecede düşkün olmadığından yardım talebiniz uygun görülmemiştir' denildi.
Bu olumsuz yanıt üzerine Funda Demir, Başbakanlık ve Mersin Cumhuriyet Savcılığı'na şikayette bulunarak 'rüşvet vermediği için bakım maaşı bağlanmadığını' ileri sürdü. Konu ile ilgili idari ve adli soruşturma başlatılırken, rüşvet iddiası takipsizlikle sonuçlandı.
Anne Funda Demir, yeniden Mersin Devlet Hastanesi'ne giderek oğlu için rapor aldı. Bu kez raporda engel oranı yüzde 91 olarak belirlendi. Bu rapor üzerine kuruma ikinci kez başvuran Funda Demir'e Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, raporlarda çelişki bulunduğu gerekçesiyle üst bir hakem hastaneden yeni bir rapor getirmesi istenerek, olumsuz yanıt verildi.
'RAPOR GEÇERLİDİR' YAZISI
Konu ile ilgili haberlerin basında yer alması üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Mersin İl Sağlık Müdürlüğü'nden 17 Nisan 2013'te verilen resmi yazıda, Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu'nca verilen 12.07.2012 tarih ve 4127 sayılı 'yüzde 91 engelli' raporunun, 'engelli velisi, veya vasisi veyahut raporu isteyen kurum tarafından itiraz edilmediği sürece geçerli' olduğu bildirildi.
Funda Demir bu resmi yazıyla yeniden kuruma başvurdu. Demir, kuruma verdiği dilekçesinde Sağlık Müdürlüğü'nün verdiği resmi yazıya göre elinde bulunan raporlarının geçerliliğinin devam ettiğini belirterek, bakım yardımı ve özel eğitim sorununun çözümünü talep etti.
'MÜDÜR DOSYAYI İŞLEME KOYMUYOR' İDDİASI
Dilekçesinin akıbetini sormak üzere kuruma giden Funda Demir, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Selahattin Bulut ile görüştüğünü, ancak Bulut'un raporu kabul etmediğini ileri sürdü. Demir şu iddiada bulundu:
"Gözüme şöyle ters, ters bakarak yazıyı okudu. Kağıdı masanın üzerine atarak, 'Bunu ben geçersiz sayıyorum' dedi. Neden? Diye sordum. 'Sen beni basına şikayet ettin, gazetelere çıkardın. Onun için kim olursa olsun dosyanı işleme koymayacağım' dedi. Ben de ayağa kalkarak, 'Sizi tekrar Başbakanıma şikayet edeceğim' dedim. O da bana 'Kime şikayet edersen et, 10 yıl dahi geçse bu binaya artık giremeyeceksin' dedi.
Müdürün bu katı tutumu yüzünden güvenlikçiler beni şimdi içeri almıyor. Sorunu Valiye anlatmaya gittim, görüştürmediler. Ne yapacağımı şaşırdım. Müdürün emri ile artık kurumun kapısından bile içeriye giremiyorum."
Aile ve Sosyal Politikalar Mersin İl Müdürü Selahattin Bulut ise, iddialarla ilgili açıklama yapmadı.