"Yüzülebilir Körfez"
TBMM Çevre Komisyonu üyelerine "Yüzülebilir Körfez" brifingi
Çeşitli kurumları ziyaret etmek ve incelemelerde bulunmak üzere İzmir'e gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi Çevre Komisyonu üyelerine İzmir Körfezi'nde "Yüzülebilir Körfez ve arıtma projeleri" anlatıldı.
Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere İzmir'e gelen TBMM Çevre Komisyonu üyeleri ziyaret programının ikinci gününü İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çevre projelerine ayırdı. İstanbul Milletvekili Erol Kaya başkanlığında, Muş Milletvekili Doç.Dr. Muzaffer Çakar, Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Malatya Milletvekili Hüseyin Cemal Akın, İstanbul Milletvekili Osman Boyraz, Tokat Milletvekili Dr. Reşat Doğru, Diyarbakır Milletvekili Mehmet Hamzaoğulları, Manisa Milletvekili Dr. Selçuk Özdağ, İstanbul Milletvekili Melda Onur, İzmir Milletvekili Aydın Şengül, Bingöl Milletvekili Prof. Dr. Eşref Taş, Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan ve Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü'den oluşan çevre komisyonu üyelerini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Bergama Vapuru'nda karşıladı. Konuk milletvekillerine İzmir'in projelerine ilişkin genel bilgiler aktaran Başkan Kocaoğlu Körfez'den Kadifekale'yi göstererek Kadifekale'de uygulanan "Kent Dönüşümü Projesi'ni" anlattı ve Ankara'da bekleyen kent dönüşümü projeleri için destek istedi.
İZSU Genel Müdürü Ahmet Alpaslan Körfez turu eşliğinde İZSU tarafından yürütülen çevre yatırımları ve "Yüzülebilir Körfez" projesi hakkında brifing verdi. İzmir'i çevre konusunda dünyanın dikkate değer kentlerinden biri haline getirecek "Yüzülebilir Körfez Projesi"nin hedefinin Körfez'de denize girebilmek olduğuna dikkat çeken Alpaslan, Körfez'e akan dere ağızlarının temizlenmesi, Körfez'in kuzeyinde bir sirkülasyon kanalı açılması ve Körfez tabanındaki çamurların temizlenmesi için 9.3 milyon liralık yatırımla tarama gemisi ihalesi yaptıklarını ve geminin yaz aylarında Körfez'de çalışmaya başlayacağını belirtti. Alpaslan, İzmir Körfezi'ndeki sığlaşmanın önlenmesi ve limanın kapasitesinin artırılması için TCDD ile ortak bir proje yürüttüklerini söyledi. Arıtma tesislerinde oluşan çamurların doğaya zarar vermeden bertarafı ve kokunun önlenebilmesi için 61.5 milyon liralık yatırımla "Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi" kuracaklarını da bildiren Alpaslan, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin kapasitesini yüzde 35 oranında artırma çalışmalarının ise devam ettiğini açıkladı.
İlçe ve beldelere kurulan biyolojik arıtma tesisleri ile Gediz, Nif ve Küçük Menderes havzalarının kirlilikten kurtarıldığına dikkat çeken Alpaslan; şöyle devam etti; " İzmir Yüksek Teknoloji, Urla, Ayrancılar –Yazıbaşı, Torbalı, Bayındır, Menemen, Seferihisar, Kemalpaşa ve Aliağa arıtmaları işletime alındı. Arıtma tesislerinden çıkan temiz suyu, tarımsal sulamada kullanmayı planlıyoruz. 892 bin 500 kişinin evsel atığını arıtacak kapasitede olan bu arıtmaların yatırım maliyeti ise yaklaşık 50 milyon lira oldu. Tek başına İzmir'deki tesisler, ülke genelindeki ileri biyolojik yöntemle arıtma kapasitesinin dörtte birini oluşturuyor".