Haberler

Zeki Alasya'nın Yası Sanal Alemde de Tutuldu

Abone Ol

Zeki Alasya’nın ölüm haberinin duyulmasının ardından sosyal paylaşım sitesi Twitter’da, #ZekiAlasya hashtagiyle ünlülerden, sokaktaki vatandaşlara kadar 10 binlerce tweet atıldı.

Zeki Alasya'nın ölüm haberinin duyulmasının ardından sosyal paylaşım sitesi Twitter'da, #ZekiAlasya hashtagiyle ünlülerden, sokaktaki vatandaşlara kadar 10 binlerce tweet atıldı. #ZekiAlasya hashtagi dünyada TT listesinde bir numaraya kadar yükseldi. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Aşman Alikılıç, internetin yaygınlaşmasıyla birlikte, insanların hissettiklerini dile getirmek için seslerini kolaylıkla duyurabildiklerine inandıkları sosyal medyayı seçtiklerini belirtti. Alikılıç, bu sayede, ülkedeki paylaşım kültürünün de arttığını dile getirdi.

Teknolojinin gelişmesi ile internetin bilgisayar dışında akıllı telefonlarda da yaygınlaşmasıyla birlikte sosyal medya kullanımının gündelik bir alışkanlık haline geldiğini ifade eden Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Aşman Alikılıç, "Güncel haberlerin ve fikirlerin paylaşıldığı, hem kullanıcıların hem de geleneksel medya aktörlerinin eklemiş oldukları yazılarla ilgili tartışmaların yapıldığı bir ortam sosyal medya. İnsanların elinde içerik üretme gücü, görsel, yazılı, video üretme ve paylaşma gücü var, hızlı biçimde paylaşımlarda bulunabiliyorlar. Eskiden insanlar düşündüklerini aktarabilecekleri, acılarını, sevinçlerini, duygularını paylaşabilecekleri bir mecra bulamıyordu. Sosyal medya bu ihtiyaca cevap oldu. Zeki Alasya gibi Türkiye'ye mal olmuş bir sanatçının ölümünde de insanlar hissettiklerini ve anılarını paylaşmak istedi" diye konuştu.

TÜKETİM KÜLTÜRÜNDEN, PAYLAŞIM KÜLTÜRÜNE

Sosyal medya ve internet araçları sayesinde, tüketim kültüründen paylaşım kültürüne bir geçiş olduğunu kaydeden Doç. Dr. Alikılıç, "Sosyal medyadaki bu tarz paylaşımlar insanlar arasındaki paylaşım kültürüne büyük katkı sağlıyor. Bir kişi baba olacağının sevincini de bir sevdiğini kaybetmenin üzüntüsünü de bu mecralarda paylaşıyor. Birçok kişi bu paylaşımlar sayesinde paylaşım kültürünün ne demek olduğunu, yarattığı duyguyu öğreniyor. Bunun bir örneğini Soma'da yaşanan maden faciasından sonra da yaşadık. İnsanlar acılarını önce sosyal medyadan paylaştılar, burada yazılanlar daha sonra o bölgedeki insanlara maddi ve manevi çok çeşitli şekillerde destek olmak şeklinde hayata geçti" dedi.

Soma faciasının yaşandığı bir haftalık dönemde, #Soma hashtagiyle yaklaşık 3,5 milyon, #günkömürkarası hashtagiyle de 726 bin tweet atıldığını belirten Alikılıç, özellikle ilk 3 gün Twitter'da üretilen Türkçe içeriğin neredeyse tamamının Soma'yla ilgili olduğunu hatırlattı.

Alikılıç, sosyal medya içerik analizi yapan "starmetre" sitesi verilerine göre; #ZekiAlasya hashtagiyle de yüzde 50'den fazlası akıllı telefonlardan olmak üzere saat 17.00'ye kadar 200 binin üzerinde tweet atıldığını, 132 binin üzerinde de retweet yapıldığını, bu rakamlarla, #ZekiAlasya hashtaginin Türkiye ve dünyada TT listesinde birinci sırada yer aldığını ifade etti. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Zeki Alasya Twitter Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title