Haberler

"Zeugma'da Çıkan Eserler Turizme Katkı Sağlıyor"

Abone Ol

Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Yaman: "Bu yıl özellikle konservasyon ve restorasyon çalışmalarına ağırlık verildi"

ORHAN ÇİÇEK - İRFAN AYDOĞDU - Kazı çalışmalarına 1987'de başlanan ve bulunan mozaiklerle dünya gündeminde yer alan Zeugma Antik Kenti'nde bu yıl sürdürülen çalışmalar tamamlandı.

Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 Temmuz'da başladıkları çalışmaların sona erdiğini belirtti.

Başta Ankara Üniversitesi olmak üzere çeşitli üniversitelerden uzman ve teknik ekipten oluşan 40 kişilik grupla araştırma yaptıklarını vurgulayan Yaman, "Bu yıl özellikle konservasyon ve restorasyon çalışmalarına ağırlık verildi. Bunun yanında yine olağan şekilde kazılarımız da oldu" dedi.

Bu dönemde Roma evine ait yeni mekanlar ortaya çıkardıklarını ifade eden Yaman, şunları söyledi:

"Ortaya çıkardığımız kalıntılardan görebildiğimiz kadarıyla en erken MS 2. yüzyıldan başlayarak 6. yüzyıla kadar devam eden mimari bir tabakayla karşı karşıyayız. Bunun yanında kazdığımız alanda geç antik döneme ait mimari elemanlar da önemli buluntular olarak sayılabilir. Çünkü kentin geç antik dönemindeki mimari anlayışıyla ilgili bilgilere yavaş yavaş yenileri eklenmeye başladı."

Milattan önce 300'lerde kurulduğu belirlenen Zeugma'nın zengin mozaik buluntularıyla Türkiye için çok önemli olduğunu dile getiren Yaman, sürdürülen kazı çalışmalarına rağmen bölgede kazılmayı bekleyen çok daha büyük alan bulunduğunu vurguladı.

Arkeolojik kazıların bilimsel özelliklerinin yanı sıra turizme de katkı sağladığına dikkati çeken Yaman, şöyle konuştu:

"Zeugma, buluntularıyla turizme de katkı sağlıyor. Buradan çıkan mozaikler Zeugma Mozaik Müzesi'nde sergileniyor ve önemli sayıda da ziyaretçi çekiyor. Aynı zamanda kazı alanında da restorasyon ve konservasyon çalışmaları yapılıyor. Burada da sergilenen mozaikler, duvar resimleri ve freskler, yine turizme katkı sağlaması açısından önemli."

Diğer antik kentlerle karşılaştırıldığında Zeugma'nın bölge için önemli bilgiler verdiğini kaydeden Yaman, "Roma dönemi için askeri bir lejyon olması ve kozmopolit yapısı, kentin önemini artırıyor. Zeugma; buluntuları, askeri yapısı ve günlük yaşamıyla, bölgedeki kentlerin biraz daha önünde diyebiliriz" ifadesinde bulundu.

Zeugma, geçen yıl UNESCO Dünya Geçici Kültür Mirası Listesi'ne girmiş ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülmüştü. - Gaziantep

Kaynak: AA / Güncel

Ankara Üniversitesi Roma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title