Zeytin Posasından Yem Üretti
Zeytin posasından yem üretmeye başlayan Aydınlı girişimci Mehmet Şenol, çevre kirliliğinin önlenmesine büyük katkı sağladı.
Gökmen Şireci - Zeytin posasından yem üretmeye başlayan Aydınlı girişimci Mehmet Şenol, hayvancılara önemli bir alternatif sunmasının yanı sıra çevre kirliliğinin önlenmesine de büyük katkı sağladı.
Mehmet Şenol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sultanhisar'a bağlı Atça beldesinde faaliyet gösteren işletmelerinde zeytinyağının yanı sıra hayvan yemi üretimine başladıklarını belirtti.
İşletmelerinde 1978 yılından beri zeytinyağı üretimi yaptıklarına işaret eden Şenol, "Üretim sonucunda açığa çıkan zeytin posalarının üzerine kuşların konup bunu yemesi, bize yem üretimi konusunda ilham kaynağı oldu. Ayrıca keçi ve inek gibi hayvanların zeytin ağaçlarına yanaşıp üzerindeki meyveleri iştahla yemelerini gözden geçirdik. Zeytinin hayvanlar için çok faydalı bir gıda olduğu kanısına vardık" dedi.
Tüm bu düşüncelerle 2000 yılından itibaren zeytin posasından yem üretimi ve bunun endüstriyel bir modele dönüştürülmesi için tesis yatırımlarına ve deneme çalışmalarına başladıklarını söyleyen Şenol, 2012 yılından itibaren profesyonel anlamda gerekli izin ve ruhsatları alıp zeytin posasından yem imalatını başlattıklarını dile getirdi. Şenol markalı olarak üretime başladıkları yem için patent başvurusu yaptıklarını kaydetti.
-250 ton zeytin posasından 30 ton hayvan yemi-
Kendi işletmelerinin yanı sıra diğer zeytinyağı fabrikalarından çıkan zeytin posasını işleyerek ürünü elde ettiklerini anlatan Şenol, şunları söyledi:
"Yem üretimi sürecinde ham maddemiz, zeytinin sıkılmasıyla elde edilen posasıdır. İşletmemizde zeytin posası su, yağ ve çekirdeğinin ayrıştırılması, aromasının iyileştirilmesi, kokusunun giderilmesi gibi aşamaların ardından kurutma, soğutma, otomatik dolum ve ambalajlama işlemlerine tabi tutuluyor. Daha sonra ürün yem formatında hazır hale getirilerek satışa sunuluyor. Şu anda günlük 250 ton zeytin posası işleme kapasitemiz var. İşletmemizde 1 gün içerisinde zeytinyağı fabrikalarından alınan yaklaşık 250 ton zeytin posası, 30 ton hayvan yemine dönüştürülüyor. Bu küspenin işlenmemesi demek, üretildiği noktada çevreye terk edilerek kirliliğe neden olması anlamına geliyor. Zeytinin yetiştiği her ülkede bu ürünün ele alınması mümkün. Dolayısıyla dünyaya hizmet edebilecek nitelikte. Her yönüyle, çevre ve sağlık açısından büyük faydaları görülüyor."
-"Çevre illerdeki besi çiftliklerine gönderiyoruz"-
Ürettikleri yemi Aydın'ın dışında diğer illerdeki besi çiftliklerine de gönderdiklerini dile getiren Şenol, "Yemi 20 kiloluk çuvallarda kilosu 50 kuruştan Aydın'ın yanı sıra, Denizli, Burdur ve İzmir'deki besi çiftliklerine, besicilere gönderiyoruz. Genellikle 50 baş ve üzeri çiftliklerle çalışıyoruz. Tarım ve hayvancılık fuarlarına katılarak ürünü hayvancılara anlatıyoruz. Gerek ürettiğimiz yemin fiyatının piyasadaki yemlere oranla daha ucuz olması gerekse de hayvanlarda önemli gelişimler sağlaması nedeniyle ürüne ilgi her geçen gün daha da artmakta" diye konuştu.
-"Hayvanlarda et ve süt verimi yönünden artılar gözlemledik"-
Öte yandan zeytin posasından üretilen yemi kullanmaya başlayan hayvancılar, önemli kazanımlar elde ettiklerini ifade etti.
Atça'da hayvancılıkla uğraşan Mustafa Tonbak, yeni yemden çok memnun kaldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Bu ürünü hayvanlarıma 3 aydan beri diğer yemlerle birlikte vermeye başladım. Aylık baskül çekimleri sonucunda canlı ağırlık olarak günde 1 kiloluk artış oldu. Ayrıca ürüne başladıktan 10-15 gün içerisinde süt üretiminde de yüzde 20'lik artışla karşılaştık. Bedende yağlanma olmamasına rağmen sütteki yağ oranı ve kalitesi de arttı."
Küçükbaş hayvanlarının yanı sıra tavuklarına da bu yemden verdiğini söyleyen Sunay Gökçe ise, "Bu yeme 2 sene önce deneme amaçlı başladık. Hayvanlarda et ve süt verimi yönünden artılar gözlemledik. Ayrıca tavuklarımız ve 2 yaşında olan yarış atımıza da bu yemden veriyoruz. Yemi bundan sonra sürekli kullanmayı düşünüyorum" dedi.
Yayıncı: Nevbahar Kabaklı - AYDIN