Haberler

Zeytin Üreticisi Sıkıntılı

Abone Ol

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) tarafından, Balıkesir'in Havran ilçesinde 'Zeytin ve Zeytinyağı Sorunları, Çözüm Yolları' konulu çalıştay düzenlendi.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) tarafından, Balıkesir'in Havran ilçesinde 'Zeytin ve Zeytinyağı Sorunları, Çözüm Yolları' konulu çalıştay düzenlendi.

Havran Belediyesi Kültür Merkezi'ndeki çalıştayda, zeytin ve zeytinyağı üreticileri, sanayiciler, ihracatçıların yanı sıra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ile Ekonomi Bakanlığı'nın temsilcileri bir araya geldi. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan UZZK Başkanı Doktor Mustafa Tan, zeytin üretiminde dünyanın önemli üreticileri arasında olan Türkiye'nin, gerek üretim, gerek iç tüketim, gerekse dış ticarette konulmuş hedeflerine henüz ulaşamadığını belirtti. İhraç ürünü olması nedeniyle ülkeye döviz girdisi sağlayan zeytinin, iç tüketimde insanların temel besini, sağlıklı toplum ve nesillerin oluşmasında önemli etkisi bulunduğunu ve doğrudan 500 bin ailenin, dolaylı olarak ise 10 milyon kişinin geçim kaynağı olduğuna dikkati çeken Tan, "Zeytin ve zeytinyağı sektöründe, küresel ve ülkesel bazda yaşanan önemli yapısal sorunlar nedeniyle zeytin ve ürünlerinin yeterince ekonomik getiri sağlayamaması, sektörün gerilemesine ve darboğaza girmesine yol açmıştır. Bu sorunların çözümü için sektörle ilgili tüm tarafların katılımıyla işbirliği halinde ve koordineli olarak çalışmalar yapılması, mevcut sorunların çözümüne yönelik faaliyetlerin etkinliğini artıracaktır" dedi.

BAKANLIK ÜRETİCİYE DESTEK OLMALI

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, zeytin ve zeytinyağı fiyatlarının geçmiş yıllara oranla çok düşük olduğunu, bunun da üreticiyi mutsuz ettiğini vurguladı. TARİŞ'in her zaman elinden geldiğince üreticiye piyasada belirlenen fiyatın üzerinde ödeme yapmaya çalıştığını dile getiren Çetin, bununla birlikte TARİŞ'in ortaklarıyla sınırlı ticari bir kuruluş olduğunu ve yalnızca ortaklarını 'şemsiyesinin altına alabileceğini' belirtti.

Cahit Çetin, "TARİŞ, bütün iyi niyetine karşın piyasayı taşıyamaz, düzenleyemez. Bakanlık, koyduğu hedeflere ilerlemek için mutlaka üreticiye destek olmalı, üreticiyi tedirgin edip yok fiyata ürünü almanın hesaplarını yapan bazı çevrelere engel olmalıdır" diye konuştu.

MERDİVEN ALTI ÜRETİMİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

İş Bankası'nın yan kuruluşu olan ve 'Fora' markasıyla üretim yapan Ant Gıda Genel Müdürü Muammer Güngör, sofralık zeytin üretiminde 'merdiven altı' üretiminin mutlaka önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Güngör, "Bu tip üretimin yapan işletmelerin ürünleri Türkiye'nin uluslararası üne sahip marketlerinin raflarında satılıyor. Tüketici ise, 'Bu marketler bu ürünü satıyorsa, mutlaka kalite kontrolünü de yapmıştır' diyerek bu ürünü rahatlıkla satın alabiliyor. Bu şekilde üretilmiş ürünü marketlerin her taraftan alabilmesi mümkün. Ucuz fiyatla aldıkları ürünü rahatlıkla pazara sunabilen bu firmaların, büyük işletmelerden ürün alabilmeleri çok zor. 20-30 tonluk üretim yapan işletmelerden rahatlıkla ürün alabiliyor. Birini batırsa, diğerine gidiyor. Bu da haksız rekabete yol acıyor. Yaptırımlarında bir sonucu yok. Daha ağır yaptırımlar uygulanmalı" dedi.

SEKTÖR KRİZLERE HAZIRLANMALI

Komili ve Kırlangıç markalarını bünyesinde barındıran Ana Gıda Genel Müdürü Ümit Ersoy, zeytinyağı üretiminin sürekli sıkıntılarla gündeme geldiğine dikkat çekti. Sorunları tartışırken, biraz daha olumlu yanlarına göz atmak gerektiğini söyledi. Ersoy, "Zeytinyağındaki sorunları uzun vadede ise sadece teşvikle çözemeyiz. Sorunları iyi irdelemeniz gerekiyor. Bugün ağaç sayıları artıyor, fakat üretim aynı oranda artmıyor. Çiftçilerimiz halen kalite yerine miktar ile uğraşıyorlar. Bizim gibi şirketlere de düşen ihracat yapmak, fakat bu kısa sürede yapılacak bir şey değil. Bu konu üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Gıda sektörünün sıkıntılı bir süreç yaşadığına işaret eden Ersoy, sektörün doğabilecek krizlere hazırlanması gerektiğine de vurgu yaptı.

Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Mehmet Semerci ise, tanıtım için profesyonel ölçekte destek alınması gerektiğini savundu.

Çalıştayın ikinci oturumunda ise, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bürokratları yeni yasal düzenlemeler hakkında üreticileri bilgilendirdi. Bürokratlar, kaliteli ürün yetiştirme, üretim ve pazarlama yöntemlerinin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapıp, üreticilerin ar-ge çalışmalarına ağırlık vermelerinin önemine değindi.

Çalıştaya, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Edip Uğur, Ak Parti Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu, MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut, CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, Havran Kaymakamı Yasin Öztürk, Havran Belediye Başkanı Hasan Lofcalı, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı. - Balıkesir / Edremit

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ümit Ersoy Balıkesir Türkiye Havran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title