Grizuda Ölen 103 Madenci Dualarla Anıldı
Ereğli'nin Kandilli beldesinde, TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü maden ocağında 7 Mart 1983'de meydana gelen grizu faciasında ölen 103 maden işçisi dualarla anıldı.
Grizuda ölen 103 madenci dualarla anıldı
ZONGULDAK'ın Ereğli İlçesi Kandilli Beldesi'nde, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü maden ocağında 7 Mart 1983'de meydana gelen grizu faciasında ölen 103 maden işçisi dualarla anıldı.
TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü'nde sabah düzenlenen anma törende ölen madenciler anısına saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal marşı okundu. Törende konuşan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, 167 yıldır havzada 5 bin maden şehidi vererek madenciliği öğrendiklerini söyledi. TTK'nın madenciliğin okulu olduğuna işaret eden Alabaş, şöyle dedi: "Ama bu okul son dönemlerde can çekişmeye başladı. Türkiye'nin yıllık 26 milyon ton taşkömürüne ihtiyacı var. TTK'nın norm kadrosu 14 bin. Kapasitesi 5 milyon ton olmasına rağmen maalesef kurulu kapasitesinin üçte biri, norm kadrosunun 5 bine yakın altında çalışıyor. Türkiye'nin bu kadar kömüre ihtiyacı varken bu bölgenin devlet ciddiyeti ile yönetilmeye ihtiyacı var. Biz TTK'ya geçmişte olduğu gibi bugün de sahip çıkılmasını istiyoruz."
'İNSANLAR ÖLÜYORSA ÜRETİMİN ÖNEMİ YOK'
TTK Genel Müdürü Burhan İnan ise iş güvenliğinin önemine dikkat çekti. İnan, şöyle konuştu: "Üretim önemli. Çok üretmek hedefimiz. Ancak üretim can yanmadan, iş sağlığı güvenliği kurallarına uygun olarak yapılırsa o zaman çok anlamlı. Milyonlarca ton kömür de üretseniz can yakıyorsanız, kaza oluyorsa, insanlar hayatını kaybediyorsa bu üretim bana göre hiç önemli değil. Dolayısıyla sizlerin yapması gereken eğitimlerde verilen hususları, amirlerinizin sizlere söylediği hususları harfiyen hiç sorgulamadan yerine getirmek. Bunu yaptığınız zaman hem kendimizi koruruz, hem de arkadaşlarımızı korumuş oluruz."
Ermenek'te ki maden faciasında kurtarma çalışmalarına katıldığını vurgulayan İnan, "Orada gördüm ki bizim madencimiz gerçekten Türkiye ortalamasının üstünde. İş sağlığı ve güvenliği anlayışı olarak, yaklaşım olarak Türkiye ortalamasının üzerinde. Orada ki arkadaşlarımız maalesef bizden çok daha gerideler. Fakat biz de dünyada ileri gitmiş ülkelerin gerisindeyiz. Bizim bir an önce her türlü tedbiri alarak, kendimizi toparlayarak dünyada bu konuda ileri gitmiş ülkelerin seviyesine çıkmamız lazım" dedi.
Konuşmaların ardından ölen madenciler için Kuran-ı Kerim okundu, dua edildi. Törenin ardından madenciler asansörle yer altına inerek mesailerine başladı.