Zonguldak'ta 8 İşçinin Öldüğü Maden Faciasında 5 Sanığa Hapis Cezası
ZONGULDAK'ta, 6 yıl önce Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait kömür ocağında metan gazı püskürmesi sonucu 8 madencinin yaşamını yitirmesiyle ilgili tutuksuz 10 sanıktan taşeron firma yetkilisi 3 sanık 8 yıl 4 ay, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve TTK Kozlu Müessese Müdür Yardımcısı Nurettin...
ZONGULDAK'ta, 6 yıl önce Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait kömür ocağında metan gazı püskürmesi sonucu 8 madencinin yaşamını yitirmesiyle ilgili tutuksuz 10 sanıktan taşeron firma yetkilisi 3 sanık 8 yıl 4 ay, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve TTK Kozlu Müessese Müdür Yardımcısı Nurettin Yılmaz 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Diğer 5 sanığın beratine karar veren mahkeme, TTK yetkililerine verilen hapis cezasının da paraya çevrilmesine karar verdi.
TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağında, 7 Ocak 2013'te yerin 630 metre altında ani metan gazı püskürmesi sonucu taşeron firmada çalışan 8 işçi hayatını kaybetti, 8 işçi yaralandı. Kazanın meydana geldiği dönemde TTK Kozlu Müessese Müdürü olan, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, TTK Kozlu Müessese Müdür Yardımcısı Nurettin Yılmaz, Şube Müdürü Ahmet Aktaş, taşeron firma Star İnşaat Genel Müdürü Şafak Sırrı Demirel, şirket ortağı İlal Köksal, şirket görevlileri Ersin Koparan, Mustafa Ünlü ile firma mühendisleri Yüksel Keskin, Murat Çınar ve Uğur Öztürk hakkında 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan dava açıldı. Zonguldak 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada, Cumhuriyet Savcısı daha önceki duruşmada mahkeme sunduğu mütalaasında tutuksuz sanıklar Şafak Sırrı Demirel ve İlal Köksal, Ersin Koparan, Kazım Eroğlu ile Nurettin Yılmaz'ın 'taksirle ölüme neden olmak' suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etti. Diğer sanıklar hakkında ise üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair kesin ve inandırıcı delil olmadığı gerekçesiyle beraat talep etti. Bugün görülen karar duruşmasına tutuksuz yargılanan sanıkların avukatları ve ölen maden işçilerinin yakınları katıldı.
KARAR VERİLDİ
Ölen işçilerin avukatları ve sanık avukatları mütalaaya karşı savunmalarını yaptı. Ölen işçilerden Ahmet Şeker'in annesi Hava Şeker karar öncesi konuşarak, mahkeme heyetinin vicdanlı karar vermesini istediklerini söyledi. Kararını açıklayan mahkeme başkanı, taşeron firma Star İnşaat Genel Müdürü Şafak Sırrı Demirel, şirket ortağı İlal Köksal, şirket görevlisi Ersin Koparan'ın olayda asli kusurlu bulundukları kanaatiyle 10 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi. 3 sanığa verilen hapis cezasında iyi hal indirimi uygulanarak 8 yıl 4 ay hapis cezasına düşürüldü. TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve TTK Kozlu Müessese Müdür Yardımcısı Nurettin Yılmaz ise olayda tali kusurlu olduğu kanaatine varıldığını ifade eden mahkeme başkanı, 3 yıl 4 ay hapis cezası verdi. 2 sanığa verilen cezanın ise para cezasına çevrilmesine karar verildi. Diğer 5 sanık ise üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair kesin ve inandırıcı delil olmadığından beraat etti.
'KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ'
Ölen işçilerin yakınlarının avukatı Murat Kemal Gündüz, ailelerin, tüm sanıkların cezalandırılması yönündeki taleplerinin mahkemede karşılık bulmadığını söyledi. Kararın aileleri üzdüğünü ifade eden Gündüz, şöyle dedi:
"Beklemediğimiz bir sonuç oldu. Bir kısmını ön görüyorduk ama bu kadar cezasızlık kültürünün yerleşeceği bir karar beklemiyorduk. Çok fazla bilirkişi raporlarında aleyhe olan hususlar var. Çok fazla kusurlar var. Ona rağmen kötü bir karar çıktı bizce. İş cinayetlerinde cezasızlığa yol açan etkenlerin aynen burada da görüldüğü sonraki iş cinayetlerin zemin hazırlayan bir karar çıktı. Sonuç açısından savcı mütalaasına savunmamızı yapmıştık. Sonuç bizce kötü. 8 insanin ölümü ve yaralanmasını bu ceza karşılamıyor maalesef. Şu anda istinaf mahkemesine itirazda bulunacağız. Bu karara göre de Yargıtay temyiz hakkımız olacak."
ÖLEN İŞÇİ YAKINLARINDAN KARARA TEPKİ
Ölen işçilerden Ahmet Şeker'in annesi Hava Şeker, sanıkların daha faza ceza almasını beklediklerini söyleyerek, "Hiç beklemediğimiz sonuç aldık. Biz daha çok ceza almalarını istiyorduk. Sanık avukatları onların çocuklarından, iyi hallerinden bahsediyor. Biz en azından vicdanınıza elinizi koyun dedik. Kaçınılmazlıkmış. Ölen kişiler mi suçlu ? Yerde yatan çocuklarımız mı suçlu ? Onları kaldıralım o zaman onları konuşturalım. Bu adalet olmaz ama Allah'ın adaleti daha büyük. Ben yüce Rabbimin adaletine güveniyorum" dedi. Ölen işçilerden Satılmış Arslan'ın eşi Çiğdem Arslan da karara tepki göstererek, "Söyleyecek bir şey yok. 8 kişi ölüyor 4 yılla cezalandırılıyor. Zonguldak bu kaderi hak ediyor. Herkesin evine ocağına tek tek bu acı düşecek, herkes bizi böyle anlayacak. Kimse bizim acımızı anlamıyor." diye konuştu.
- Zonguldak