Haberler

Maden İşçilerinin Yerin Altındaki Açlık Grevi 10'uncu Gününde

Güncelleme:
Abone Ol

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde şirketlerine kayyum atandıktan sonra maaşlarını alamayan madencilerin başlattığı açlık grevi 10 gündür sürüyor.

Maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle açlık grevi yapan Zonguldak'taki maden işçileri, maden ağzını göçerterek dışarı ile irtibatını kesti. 85 kişiyle başlayan grev sağlık nedenleriyle 28 işçiyle devam eden yerin altındaki açlık grevi 10'uncu gününde.

4 AYDIR MAAŞ ALAMIYORLAR

Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde şirketlerine kayyum atanan 245 madenci yaklaşık 4 aydır maaş alamıyor. Madencilerden 85'i, 9 gün önce kendilerini madene kapatmıştı. Açlık grevine başlayan madenciler, "Gerekirse ölene kadar madendeyiz" diyerek haklarını talep etmişti. Bugün madende hareketli saatler yaşandı.

İl EMNİYET MÜDÜRÜ, MADENCİLERLE GÖRÜŞTÜ

Zonguldak İl Emniyet Müdürü Osman Ak, maden ocağına girerek işçilerle görüştü. Eylemi sonlandırmalarını istediği işçiler, talepleri yerine gelene kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledikleri öğrenildi. Maden işçilerini ziyaret etmek için gelen Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Hasan Kütük ve basın mensupları, ailelerin beklediği alana 300 metre uzaklıkta polis engeliyle karşılaştı. Bunun üzerine işçiler, polisin engellediği basın mensupları ve sendika temsilcilerini içeri sokmak istedi. Bu sırada polis ile işçiler arasında arbede çıktı. Polis, ardından grubun geçişine izin vermek zorunda kaldı. İşçiler slogan atarak maden ocağı önünde bekleyen ailelerin yanına gitti. Aileler ve işçiler ile polisler arasında zaman zaman tartışmalar çıktı. Polis çevik kuvvet ve toma ile güvenlik önlemlerini arttırdı.


İŞÇİLER KAYYUMUN TEKLİFİNİ KABUL ETMEDİ

Akşam saatlerinde ise kayyum heyeti maden ocağı önüne geldi. Kayyum heyetinde yer alan muhasebeci Polat Sezgün, dışardaki işçiler ve ailelerin yanına gitti. Sezgün, maden ocağında eylem yapan işçilere maaşlarının bir kısmını ödemek istediklerini ilettiklerini ancak kabul etmediklerini söyledi.

İşçilere Zonguldak Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve satılan kömürden gelen avans ile bir miktar ödeme yapılacağını aktaran Sezgün, tepkiyle karşılandı. Sezgün, "Alacağı olan arkadaşlar sizi bekliyoruz. Bu asla sadaka olarak telaffuz edilemez. Bunlar sizin alın teriniz. Talepleriniz ücretlerin ödenmesi konusundaydı. mağduriyetinizi gidermek üzere buradayız. 750 lira sosyal yardımlaşma vakfından 1000 lira da maaşlarınıza mahsuben şimdilik. Sonra da kömürü teslim ettikten sonra geride kalan paranızın bir kısmını daha ödeyeceğiz." dedi.


KAYYUMU YUHADILAR

İşçiler ve aileler ise kayyum Sezgün'ün açıklamasına sert tepki gösterdi. Taleplerinin tamamını alana kadar eylemin süreceğini ifade eden işçiler adına konuşan bir madenci, "Sadaka istemiyoruz. Bir Allah'ın kulu bir kuruş para alamaz. Bu zamana kadar neredeydiniz. Verdiğiniz parayı kabul etmiyoruz." dediler. Yuhalanan kayyum heyeti polis eşliğinde maden ocağının önüne geri döndü.

İşçi temsilcisi Cemal Akın, mücadelelerini devam ettireceklerini ifade ederek, "Biz sonuna kadar hakkımızı arayacağız. Bize bugün elden 1000-2000 arası maaşın bir kısmı artı sosyal yardım olarak maddi para verileceğini öğrendik. Arkadaşlarımız dışarı çıkmadan bu sorun çözülmeden biz bu parayı da kabul etmiyoruz." dedi.

İşçilerden Mustafa Kuru'nun annesi Emine Kuru da kayyum heyetine tepki göstererek işçilerin yanında olduklarını söyledi. Aileler ve işçiler maden ocağı önünde bekleyişini sürdürüyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kuru Hasan Kütük Osman Ak Kamu İş Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

vatandaş:

kayyumun ne suçu var sizi çalıştırıp batıran maden şierketine gidin hesap sorun sizleri çalıştırdı çalıştırdı ortadan sıvıştılar devlette şirketleri kayyuma devretti mecburan. yanlış yerde hak arıyorsunuz.

Yanıtla21
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title