Haberler

Bakan Şimşek duyurdu! Zorunlu Afet Sigortası geliyor

Güncelleme:
Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kısa sürede devreye alınacak Zorunlu Afet Sigortası ile sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangınının da sigorta teminatına dahil edilmesinin öngörüldüğünü belirtti. Bakan Şimşek "Deprem teminatı için binalar, diğer afetler için ise binalar ve taşınır mallar teminat altına alınıyor" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zorunlu deprem sigortasındaki yeniliklere ilişkin değerlendirmede bulundu. Bakan Şimşek, zorunlu deprem sigortasının, 7,4 büyüklüğündeki 17 Ağustos 1999 tarihli Gölcük Depremi sonrasında bir kanun hükmünde kararnameyle getirildiğini anımsatarak, bununla sivil konutların sigorta kapsamına alınması için zorunlu deprem sigortasının ihdas edildiğini ve Doğal Afet Sigortaları Kurumunun (DASK) kurulduğunu söyledi.

"DASK, 11,3 MİLYON POLİÇE KAPSAMINDA TEMİNAT SUNUYOR"

Şimşek, bu sigorta modelinin 2012 yılında Afet Sigortaları Kanunu ile son halini aldığına işaret ederek, şöyle konuştu; "Kurulduğu günden bugüne kadar zorunlu deprem sigortasıyla sivil konutlara deprem afeti için teminat sunulurken son olarak 6 Şubat 2023'te gerçekleşen depremler kapsamında zorunlu deprem sigortası olan yaklaşık 500 bin hasarlı konut için 35 milyar lira hasar ödemesi gerçekleştirildi. 1 Haziran 2024 itibarıyla DASK, 11,3 milyon poliçe kapsamında deprem afetine ilişkin teminat sunuyor."

"KONUT İÇİNDEKİ TAŞINIR MALLAR TEMİNAT KAPSAMINA ALINACAK"

Bununla birlikte, doğa kaynaklı afet sayısındaki artışın tüm dünya ile birlikte Türkiye'de de hasarları artırdığına dikkati çeken Şimşek, "Ayrıca, deprem afetinde bina üzerinde yıkıcı hasarlarla karşılaşılmakla birlikte diğer doğal afetlerde yapısı gereği konuttan ziyade konut içindeki taşınır mallarda hasar oluşuyor. Bu durum, depremin yanı sıra diğer doğa kaynaklı afetler bakımından da sigorta himayesinin zorunlu tutulmasını ve teminatın kapsamına konuta ek olarak konut içindeki taşınır malların da eklenmesini gündeme getirdi." ifadelerini kullandı.

"KÖY ALANLARI DA SİGORTA KAPSAMINA ALINDI"

Mevcut durumda depremin ve yalnızca deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, dev dalga (tsunami) veya yer kaymasının sivil konutlarda yol açtığı maddi zararların zorunlu deprem sigortasıyla teminat altına alındığını belirten Şimşek, şunları kaydetti; "Kısa sürede devreye alınacak ZAS ile ek olarak sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangınının da sigorta teminatına dahil edilmesi öngörülüyor. Deprem teminatı için binalar, diğer afetler için ise binalar ve taşınır mallar teminat altına alınıyor. Ayrıca, mevcut durumda zorunlu deprem sigortasıyla köy alanlarına teminat sunulmazken zorunlu afet sigortasıyla kapsama eklenen doğal afetlerin yapısı gereği köy alanları da kapsama alındı. Hedefimiz, ZAS'ın haziran sonu itibarıyla devreye alınmasıdır."

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Şimşek Fırtına Fırtına Fırtına Sigorta Fırtına Ekonomi Güncel Deprem Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (82)

İSKOÇYALI:

Yav ne yapacaksınız zorunlu sigortayı herhangi bir afette dayayın İBAN numarasını toplayın paraları sanki yapmadığınız şey mi... Devletin İBAN'ı neydi kaydedelim lazım olur. :)))

Yanıtla13771
hakan sorgular:

bak bak şimdi deprem vergisi toplandı 99 dan beri nerede peki şimşek bir kuruşunu bile depremzedeler göremedi ekranlara çıkıp iban paylaştılar utanmadan. bırakın artık hazineyi garibanın sırtından doldurmaya çalışıyorsun ama hazine arkadan hortumlanıyor oraya el at oraya kimseyi kandırma

12219
Ne Demeli:

Anlamakta güçlük çekiyorum, Garantili ödeme yapılan yap işlet devret işine neden dokunmuyorsunuz en fazla gereksiz cari açık orada. 2023 için 163,5 milyar TL. ödenecek.... 1000 yataklı bir hastanenin maliyeti 9 milyar tl (Hatay için belirlenen şehir hastanesinin maliyeti bu imiş) ama bizim garantiye ödediğimiz nereden bakarsan bak 20 milyar TL. Al sana açık burayı kapatın.

451
Nuri Aga:

Merak etme bakanım don tuman ne varsa satar yaptırırık.

06
Murat Kara:

söylenecek her şey ne güzel söylemiş İskoçyalı,sorgular,ne demeli bravoooo

14
YalancıSavar:

Sel bastı devlet ödesin, fırtına serayı vurdu devlet ödesin. dolu yağdı devlet ödesin....

Yanıtla29862
Kent Blue:

TV lerde biz bize yeteriz diye halktan para topluyorlar, aracına çift vergi ödedin geçen sene, tabiki devlet karşılayacak hangi ülkede duydun afet zamanı para toplandığını

19212
Can null:

Gözüm okadar hasarı ödeyecek sigorta yok kendini avutma hatayı vs devlet bile yaptıramıyor ne sigortasından bahsediyorsun?????

5102
hakan sorgular:

sen bile kendini savunmuyorken seni kim savunsun devlet afetlerde eğitimde sağlıkta yanında olmayacaksa sadece vergini alacaksa buna devlet denir mi önce böyle bak tabiki devlet herkesin yanında olmak zorunda

459
SUNSET null:

vuracam kırbacı acımadan o vergisi bu sigortası!.. ama afet olur 72 saat kimse ortada yok!

Yanıtla16223
Tüm 82 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title