Haberler

Ankara'da toz taşınımı ne zaman bitecek? #127781 Toz taşınımı nedir, zararları neler?

Güncelleme:
Abone Ol

Ankara'da toz taşınımı ne zaman bitecek? Toz taşınımı nedir, zararları neler? soruları gündeme geliyor. Ankara'da yaşanan toz taşınımı olayı vatandaşları endişelendirdi. Gökyüzünün turuncu renk almasına neden olan toz bulutları, şimdi de Ankara'da etkisini göstermeye başladı. Özellikle solunum yolu rahatsızlıkları olan kişiler için büyük risk oluşturur. Ankara'da bu durumun ne zaman sona ereceği ise merak konusu oldu. Peki, Ankara'da toz taşınımı ne zaman bitecek?

Ankara'da toz taşınımı ne zaman bitecek? Toz taşınımı nedir, zararları neler? olduğu merak ediliyor. Toz taşınımı kaç gün sürecek ve toz taşınımı haritası vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Toz taşınımı, atmosfere karışan toz parçacıklarının rüzgarla taşınması olayıdır. Bu durum, hava kalitesini düşürür ve insan sağlığını olumsuz yönde etkiler. Ankara'da toz taşınımı ne zaman bitecek? Toz taşınımı nedir, zararları neler? Detaylar haberimizdedir...

ANKARA'DA TOZ TAŞINIMI NE ZAMAN BİTECEK?

Tekirdağ üzerinden Türkiye'ye giriş yaparak yurdun batı kesimini etkisi altına alan çöl tozunun etkisinin İstanbul'da 3 gün daha süreceği tahmin ediliyor.

Sahra Çölü'nden gelen toz bulutunun Avrupa'ya taşınması başta Türkiye ve Yunanistan olmak üzere birçok güney Avrupa ülkesinde gökyüzünün turuncuya dönüşmesine ve hava kalitesi ile görüş mesafesinin düşmesine neden oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye'de de etkili olan toz taşınımı ile ilgili uyarılarda bulundu.

Ankara'da toz taşınımı ne zaman bitecek? #127781 Toz taşınımı nedir, zararları neler?

TOZ TAŞINIMI ZARARLARI NELER?

Kuzey Afrika'dan gelen ve geçtiğimiz günlerde Güney Yunanistan'ın üzerindeki gökyüzünün turuncu renk almasına neden olan toz bulutları, şimdi de Türkiye'de etkisini göstermeye başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugün için 44 ile sarı uyarı yaptı.

Birkaç sene önce yoğun olarak çöl tozlarının geldiğini hatırladığını ifade eden Mustafa Baran, " Sabah kalktığımızda arabalarımızın üzeri görünmez oluyordu. Sağlık açısından çok zararlı olduğunu biliyorum. Gelince evden çıkmayacağız herhalde. Kesinlikle maske takılması gerekiyor. Sadece çöl tozları ile alakalı değil günlük hayatımızın içinde insanların yoğun olduğu yerlerde takılması gerekiyor. Ben etkilenmedim ama etkilenen dostlarımız oldu" diye konuştu.

Sahilde bisikleti ile gezerken çöl tozlarından etkilendiğinin belirten Fahrettin Güden, "Ben her sabah bisiklet ile 50 kilometre yol yaparım. Akşam eve gittiğim zaman saçlarım toz içerisinde olur. İçki ve sigara kullanmadığım için öksürük problemim yok ama benim hanımımda var. Anadolu tarafından buraya misafirliğe gelenler nefes alamıyorlar geri dönüyorlar. Kızımın arabalarının üzeri bembeyaz oluyordu. İstanbul'un kirliliği çok kötü" dedi.

Çöl tozlarının ne olduğunu bilmediğini ifade eden Halil Hayırlıoğlu, "Arabaların üzerinde sapsarı toz olduğunu gördüm. Ne olduğunu bilmiyorum. Arabanın üzerinde sildikten sonra bende merak ettim ne olduğunu. Benimde oldukça dikkatimi çekti" diyerek sözlerini tamamladı.

Ailesi ile birlikte sahilde gezdiklerini çocuğunun çöl tozlarından etkilendiğini söyleyen Naim Uludağ, "Arabanın üzerinde kolaca belli oluyor. Her yıl oluyor alıştık artık. Beni fazla etkilemiyor ama çocukları etkiliyor. Çocuklarımın burnu tıkanıyor. Burnundan nefes alamıyor, ağzından alıyor. İkisini de etkiliyor zor bur durum. Kimse maske ile dışarı çıkmak istemez. Herkesi etkiliyor, bazen nefes alırken bile zorlanıyorsun" dedi.

Ankara'da toz taşınımı ne zaman bitecek? #127781 Toz taşınımı nedir, zararları neler?

TOZ TAŞINIMI NEDİR?

Toz taşınımı, yalnızca yerden alınan tozun rüzgarın etkisiyle atmosfere taşınması değil, aynı zamanda çöl tozlarının taşıdığı önemli bir ekosistem faktörüdür. Mineral toz partikülleri, özellikle çöllerden kalkanlar, atmosferin üst tabakalarına ulaşırken uzun mesafeler kat edebilirler. Bu toz parçacıklarının bazıları, kaynak alanlarına yakın bölgelerde çökerken, diğerleri binlerce kilometre yol alarak farklı coğrafyalara kadar ulaşabilirler.

Dünya üzerindeki en önemli toz kaynakları arasında Sahra Çölü (Afrika), Arabistan Yarımadası, Gobi ve Taklamakan Çölleri (Asya), Güney Amerika ve Avustralya'daki çöller bulunmaktadır. Bu tozların taşınımı, hem yerel hava kalitesini etkiler hem de uzak bölgelerin ekolojisini etkileyebilir.

Haberler.com / Sena Demiröz - Gündem

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Kuzey Afrika Ankara Çöl Çevre Gündem Sağlık Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title