Haberler

Asteroit nedir, özellikleri nelerdir?

Güncelleme:
Abone Ol

Asteroitler Güneş Sistemimizin oluşumundan arta kalanlardır. Güneş Sistemimiz 4.6 milyar yıl önce büyük bir gaz ve toz bulutunun birleşmesi ile oluştu. Peki, asteroit nedir, özellikleri nelerdir?

Asteroitler Güneş'in etrafında dolanan küçük ve taş benzeri gök cisimleridir. Asteroitler gezegenler gibi Güneş'in etrafında dolansa da gezegenlerden daha küçüklerdir. Peki, asteroit nedir, özellikleri nelerdir?

ASTEROİT NEDİR?

Asteroitler Güneş'in etrafında dolanan küçük ve taş benzeri gök cisimleridir. Asteroitler gezegenler gibi Güneş'in etrafında dolansa da gezegenlerden daha küçüklerdir.

Güneş Sistemimizde birçok asteroit vardır ve bunların birçoğu Mars ve Jüpiter arasında yer alan asteroit kuşağında bulunur. Asteroitler ayrıca gezegenlerin yörüngelerinde de bulunurlar ve yörüngelerinde bulundukları gezegenlerle beraber Güneş'in etrafında dolanırlar. Dünya ve birkaç gezegenin yörüngelerinde böyle asteroitler vardır.

ASTEROİTLER NERDEN GELİYOR?

Asteroitler Güneş Sistemimizin oluşumundan arta kalanlardır. Güneş Sistemimiz 4.6 milyar yıl önce büyük bir gaz ve toz bulutunun birleşmesi ile oluştu. Bu olay gerçekleştiğinde materyallerin birçoğu bu gaz ve toz bulutun merkezine geldi ve Güneş'i oluşturdu. Diğer gazlardan bazılar gezegenleri meydana getirdi. Fakat asteroit kuşağındaki materyallerin, gezegen oluşturan materyallerle birleşme fırsatı olmadı.

Ayrıca hiçbir asteroit aynı şekil ve boyutta değildir. Bunun sebebi asteroitlerin Güneş'ten değişik uzaklıklarda oluşmalarıdır. Asteroitler, yuvarlak olmayan düzensiz şekilleri, boyutları (kimleri kilometrelerce çapa sahiptir, kimileri bir çakıl taşı kadar küçüktür) ve meydana geldiği materyalleri (nikel, demir gibi metaller ve kil) ile birbirinden ayrılırlar.

Asteroitler, Güneş Sistemimizdeki diğer gök cisimleri ile aynı zamanda oluştukları için bilim insanları, bu cisimleri inceleyerek Güneş Sistemimizin geçmişi hakkında bilgi sahibi olabilirler. Bilim insanları, asteroitler hakkındaki bilgileri de meteoritleri inceleyerek elde ederler. Meteorlar, atmosferimize girerek Dünya'ya düşmüş küçük asteroit parçalarıdır.

Osman Demir
Haberler.com - Gündem

Gündem Teknoloji Eğitim Gündem Eğitim Teknoloji Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title