Haberler

Bakan İslam, ?işe Katıl Hayata Atıl" Projesini Tanıttı

Abone Ol

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından, engellilerin iş yaşamına katılımını arttırmayı hedefleyen Garanti Bankası desteğiyle hayata geçirilen 'İşe Katıl Hayata Atıl' projesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın katılımıyla basına tanıtıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından, engellilerin iş yaşamına katılımını arttırmayı hedefleyen Garanti Bankası desteğiyle hayata geçirilen 'İşe Katıl Hayata Atıl' projesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın katılımıyla basına tanıtıldı. Bakan İslam, projeyle engellilerin kamu dışında özel sektörde istihdamını hedeflediklerini söyledi.

Levent'teki Movenpick Otel'de gerçekleştirilen basın toplantısına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın yanı sıra Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen katıldı.

PROJE, KAMU DESTEĞİ OLMAYAN ÖZEL SEKTÖRLE ALAKALI BİR SİSTEM KURGULAMASI

Bakan İslam, projenin yurtdışında bakanlık tarafından yapılan çalışmalar neticesinde bir ay önce Ankara'da hayata geçirildiğini ve projede mentorluk (koçluk) uygulamasının bulunduğunu söyledi. İslam, projenin Türkiye'de engellilerin istihdama katılımı hedefleyen ilk proje olduğunu belirterek, 'Özellikle bunun kamu desteği olmayan özel sektörle alakalı bir sistem kurgulaması konusunda bir dikkatimiz oldu. Çünkü bugüne kadar engellilerle ilgili yapılan tüm çalışmalarda şöyle bir zayıf noktamız olduğunu gördük. Engellilerin istihdama ya da hayata kazandırılmasından bahsettiğimizde önümüze iki alternatif çıkıyor. Bunlardan birisi engellilere bakım desteği verilmesi, aylık bağlanması ya da kamuda devlet eliyle istihdam edilmeleri. Oysa bunun dışında çok geniş bir alan olan özel sektör var. Özel sektörde engellilerin çalışması açısından bir takım engeller olduğunu fark ettik. İşte bu ve benzeri projelerle bu engelleri ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Bir taraftan özle sektörün eleman ihtiyacı araştırılıyor. Diğer taraftan bu elemanların kimler tarafından karşılanabileceği konusu araştırılıyor. Engelli çalışma arzusu olan vatandaşlarımızla engelli istihdam etmek isteyen özel sektör buluşturuluyor. ve bunların uyumlu çalışması proje kapsamında sağlanıyor" dedi.

AMACIMIZ MENTORLUK SİSTEMİNİ ARTTIRMAK

Son 12 yılda engelli istihdamında artış olduğunu belirten İslam, engellilerin önündeki tüm engelleri kaldırmayı hedeflediklerini anlatarak şöyle konuştu:

'Bu bir pilot uygulama. Geçtiğimiz ay Ankara'da bu mentollük sistemi çalışmaya başladı. 15 koç özel istihdam bürolarıyla birlikte çalışmaya başladı. Engellilerimiz projeyle birlikte işe yerleştirilmeye başlandı. Hedef bir ay içerisinde 10-15 kişiyi işe yerleştirmekti. Oysa şu an bir firmadan aldığımız talep 40 engellinin istendiği, yetiştirilmesinin arzu edildiği yönünde. Ankara'da şu an bir ay içerisinde istihdam edilen engelli sayısı 35. Hedef 6 ayın sonunda 300 engelliyi işe yerleştirmekti. Ama görüyoruz ki bununla kalmayacak sayı çok daha artacak. Ama asıl amacımız mentorluk sistemini arttırıp, STK ve yerel yönetimlerin bu sisteme dahil olmasını arttırmak."

ENGELLİ VE İŞ VERENİN UYUMSUZLUK SORUNU

Bakan İslam, 'Bu proje engellilerin kalıcı şekilde iş bulmalarını sağlayabilecek mi?" sorusunu şöyle yanıtladı:

'Engelli ve iş verenin uyumsuzluk sorununu mentorluk sistemiyle ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Engelli 6 aylık bir uyum sürecine tabi tutulacak. Bu uyum süreci koçla birlikte geçecek. Koç engelliyi işe adapte etmek için çalışacak. İşveren ve engelli arasındaki uyumsuzluk sorununu aşmaya çalışacak. Muhtemel sorunlar için zaten çalışma yapılıyor. Dolayısıyla hem engellinin özel sektörde iş bulması, hem işin devamlılığının sağlanması hem de iş verenin memnuniyet seviyesinin artmasını bu projeyle sağlamayı hedefliyoruz"

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Garanti Bankası Ayşenur İslam Ergun Özen Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title