Haberler

Bilmeden domuz eti yemek haram mıdır?

Güncelleme:
Abone Ol

İslam dini, insan sağlığını ve ruhunu koruma amacıyla bazı yiyecekleri yasaklamıştır. Peki, bilmeden domuz eti yemek haram mıdır, günah mı? Bilmeden domuz eti yedim ne yapmalıyım diyenler için yanıtı...

Bilmeden domuz eti yemek haram mıdır? İslam'da, insan sağlığına ve ruhuna zarar veren yiyecekler yasaklanmış, temiz ve helal olanlar ise serbest bırakılmıştır. Bu bağlamda, domuz eti de Kur'an-ı Kerim'de haram olarak bildirilmiştir. Ancak, birçok insan bilmeden haram olan bu yiyeceği tükettiğinde ne yapmaları gerektiğini merak ediyor. Peki, Bilmeden domuz eti yemek haram mı? Detaylar!

BİLMEDEN DOMUZ ETİ YEDİM NE YAPMALIYIM?

İslam dininde haram olan bir yiyeceği bilerek tüketmek, büyük bir günah olarak kabul edilir. Ancak, bir kişi bilmeden domuz eti tükettiğinde durumu farklıdır. İslam âlimleri, bu tür bir durumda kişinin bilerek günaha girmediğini, bu yüzden doğrudan bir günah işlemediğini belirtirler. Fakat kişi fark ettiğinde derhal durumu düzeltmeli, domuz eti tüketimine devam etmemeli ve Allah'tan af dilemelidir. Bilmeden yapılan bu hatanın telafisi için tövbe etmek ve bir daha aynı duruma düşmemek için dikkatli olmak tavsiye edilir.

Bilmeden domuz eti yemek haram mıdır?

Bu durumda yapılacak şey öncelikle bilinçli bir şekilde tövbe etmek, ardından domuz eti içeren ürünlerden uzak durarak daha dikkatli davranmaktır. İslam'ın temelinde kişinin niyeti büyük bir önem taşır ve bilmeden yapılan hatalar, tövbe ve pişmanlıkla Allah katında affedilebilir.

BİLMEDEN DOMUZ ETİ YEMEK HARAM MI?

Kur'an-ı Kerim'de, domuz eti kesin olarak haram kılınmıştır. Bu, insan sağlığı ve temizliğe dayanan önemli bir ilkedir. Ancak bir kişi bilmeden, farkına varmadan domuz eti yediğinde durum biraz farklılık gösterir.

Kişi bilmeden domuz eti yediğinde dinen bu eylemi haram olarak kabul edilmez. Fakat bu durum, fark edildiği anda terk edilmeli ve kişinin bir daha aynı hataya düşmemesi için dikkat etmesi gerekmektedir.

BİLMEDEN DOMUZ ETİ YEMEK GÜNAH MI?

Domuz eti yemek, İslam'a göre büyük bir günah kabul edilse de, bilmeden domuz eti tüketen kişi için bu durum farklı değerlendirilir. Bilmeden yapılan hatalar, kasıtlı işlenen günahlar gibi ağır sonuçlar doğurmaz. Din alimleri, bu tür durumlarda kişiye bir günah yazılmadığını, ancak durumu öğrendiği andan itibaren tedbirli olunması gerektiğini ifade ederler. Allah, bilmeden yapılan hatalarda affedicidir ve samimi tövbeleri kabul eder.

DOMUZ ETİ NEDEN HARAM?

Diyanet'in konu ile ilgili açıklaması şu şekildedir:

İslâm dini ilke olarak insana maddî veya manevî yönden zararlı olan şeyleri yasaklamış, faydalı olanları da helal kılmıştır. Bu bağlamda, yiyecek ve içeceklerin prensip olarak helal olduğu belirtilirken az bir kısmının yasaklanması, genel olarak insanın beden ve ruh sağlığının korunması amacına matuftur. Bu hususta Kur'ân-ı Kerîm'de, genel hükmü ifade edecek şekilde insanlar şöyle uyarılmaktadır: "Ey insanlar! Yeryüzünde bulunan helal ve temiz olan şeylerden yiyin ve şeytanın işlerini/adımlarını takip etmeyin…" (el-Bakara, 2/168), "Ey iman edenler! Gerçekten sadece Allah'a kulluk ediyorsanız size verdiğimiz temiz [ve helal] rızıklardan yiyin için ve Allah'a şükredin." (el-Bakara, 2/172), "Sana kendilerine neyin helal kılındığını soruyorlar. De ki: temiz olanlar (tayyibat) size helal kılınmıştır..." (Maide, 5/4). Bu âyet-i kerîmeler, insanın yiyeceklerinin kendi nezahet ve mükerrem bir varlık olma durumuna uygun olarak temiz ve nezih yiyecekler olabileceğini bildirmektedir.

Yeryüzündeki nimetleri insanoğlunun istifadesine sunan Yüce Allah, yiyecek olarak haram kılınan hayvanlar ile ilgili şöyle buyurmuştur: "Allah size murdar eti (leş), kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilmiş olanı haram kıldı…" (el-Bakara, 2/173). Bunun yanında En'âm sûresinin 145. âyet-i kerîmesinde de aynı şeyler, niteliklerine atıfta bulunularak sayılmıştır. Bunların yanında Kur'ân-ı Kerîm'de deniz avlarının helal kılındığı ayrıca ifade edilmiştir: "Size ve yolculara geçimlik olmak üzere deniz avı ve yiyeceği helal kılındı…" (el-Mâide, 5/96).

Yukarıdaki açıklamalarının yanında Kur'ân-ı Kerîm, Hz. Peygamber'in (s.a.s) helal ve haramları açıklama/bildirme hususundaki görevi ile ilgili olarak şöyle bir ifade kullanmıştır: "…Peygamber onlara iyiliği emreder ve onları kötülükten sakındırır; yine onlara temiz olan şeyleri helal, pis olan şeyleri de haram kılar…" (A'raf, 7/157). Nitekim Hz. Peygamber, yenmesi helal ve haram olan hayvanlar ile ilgili açıklamalar yapmıştır. Bir rivâyette şunlar ifade edilmektedir: "Resûlullah (s.a.s.) azı dişi bulunan yırtıcı hayvanların ve pençesiyle avlanan yırtıcı kuşların etlerinin yenmesini yasaklamıştır." (Müslim, Sayd, 15-16 [1933-1934]; Ebû Dâvûd, Et'ime, 32 [3803]). Bunun yanında Hz. Peygamber'in, pis ve iğrenç olmaları nedeniyle bazı hayvanların yenmesini yasakladığı da bilinmektedir (Ebû Dâvûd, Et'ime, 33 [3808]). Deniz ürünleri ile ilgili olarak ise Hz. Peygamber; "Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir" buyurmuştur (Ebû Dâvûd, Tahâret, 39 [83]).

İslâm âlimleri, Kur'ân ve hadislerde belirtilen hüküm ve ilkeler ışığında hangi hayvanların etinin helal veya haram olduğunu belirlemeye çalışmışlardır. Kara ve deniz hayvanları hakkında gerek Kur'ân-ı Kerîm gerekse hadis-i şeriflerde -bazıları dışında- bütün türler isim olarak zikredilmediğinden, bu hususta farklı hükümler ortaya çıkmıştır.

Bu bağlamda, bütün âlimlere göre balık türleri helaldir. Balık dışındaki ürünler, Hanefî âlimler tarafından helal kabul edilmemiştir (Kâsânî, Bedâi', 5/35). Mâlikî, Şâfiî ve Hanbelî âlimleri ise Maide sûresinin 96. âyetindeki "deniz avı" ifadesinin kapsamlı oluşu ve Hz. Peygamber'in, "Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir" ifadesine dayanarak, deniz ürünlerinin yenilmesi hususunda oldukça geniş bir yaklaşım ortaya koymuşlardır. Mâlikî ve Hanbelî âlimlere göre, deniz hayvanları prensip olarak helaldir. Ancak timsah gibi yırtıcı hayvanlar helal değildir (Kârâfî, ez-Zehîra, 4/96). Şâfiî mezhebinde ise aslen suda yaşadığı hâlde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir. Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir (Remlî, Nihâyetu'l-Muhtac, 8/113,150-152).

Görüldüğü gibi Kur'ân ve Sünnette yenilmeyecek olan hayvanlar ile ilgili bir liste verilme yönüne gidilmemiş, domuz gibi ismi belirtilerek yasaklananların yanında diğer hayvanlar için ilke ve ölçüler konulmakla yetinilmiştir. Bu nedenle yenmesinin haram olduğu hususunda ittifak edilen hayvanlar oldukça sınırlıdır. Ayrıca sağlığa zararlı maddelerin tüketilmemesi İslâm'ın genel ilkelerinden kabul edilmiştir. Bunun dışında, hakkında açık hüküm bulunmayan ürünlerin hükmü hususunda âlimler, yukarıda da belirtildiği gibi ihtilaf etmişlerdir. Aslında bu tür ihtilaflar meselelerin daha iyi anlaşılmasına katkı sunduğu gibi mükellefler için uygulamada kolaylık da sağlamaktadır. Yukarıda verilen bilgiler çerçevesinde yengeç, ıstakoz, karides, kalamar ve midye gibi ürünlerin üretimi ve tüketiminin helal olduğu söylenebilir.

Haberler.com / Onur Bayram - Gündem

Kültür Sanat Yemek Tarifi Gündem Yaşam Dini Yemek Dini Gündem Yaşam Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title