Haberler

Bursa Domuz Kapanından Kurtulan Ayıya Özel Tedavi

Abone Ol

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi, 13 gün önce domuz kapanına yakalanınca yaralanan 2,5 yaşındaki genç ayıyı kurtarmak için özel tedavi yöntemi uyguluyor.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi, 13 gün önce domuz kapanına yakalanınca yaralanan 2,5 yaşındaki genç ayıyı kurtarmak için özel tedavi yöntemi uyguluyor. Veteriner Fakültesi Havyan Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Cihan, hayvanın sağlığına kavuşması için özel tedavi uyguladıklarını kendisini ise özel meyve ve bal ile beslediklerini açıkladı.

Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'ne bağlı Çırpılar Köyü'nde, 2,5 yaşındaki genç ayı tarlada domuz kapanına yakalanmış olarak köylüler tarafından bulundu. Haber verilmesi sonucu Orman ve Su İşleri Bakanlığı 3'ncü Bölge Müdürlüğü görevlilerince kurtarılan genç ayı 21 Eylül'de UÜ Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi'ne getirilerek tedavi altına alındı. Göğsünden ciddi şekilde yaralanan ve durumu ağır olan genç ayıyı özenle tedavi ettiklerini söyleyen UÜ. Veteriner Fakültesi Havyan Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Hüseyin Cihan, hayvana cerrahi anabilim dalının ilk müdahaleyi gerçekleştirdiğini söyledi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2'nci Bölge Müdürlüğü ile de işbirliği içinde olduklarını ifade eden Cihan, "Domuz kapanı hareket ettikçe ayının sıkıştıran bir yapıya sahip olan göğsünde ciddi bir yaralanma var. Bu tür tuzaklar bütün hayvanlar için risk teşkil ediyor. Hayvanların ciddi şekilde yaralanmayacağı kapanlar da var. Bu kadar ciddi yaralanmadan kurtulabilirler. En büyük önlem doğalarının korunması. Doğalarının içine ne kadar çok girer, habitatlarını yok edersek, vahşi hayvanlarda yemek bulmak için insanların ekinlerine, tarlalarına girmek zorunda kalıyorlar. Kendi bulundukları ortamda beslenemez hale geliyorlar. ve kapana yakalanmaları ile son buluyor. Vahşi hayvanların kendi doğalarında beslenme imkanını sunmalıyız diye konuştu.

Yard. Doç. Dr. Cihan, annesinden yeni ayrıldığını tahmin ettikleri genç ayının 38 kilo olduğunu belirterek, belirgin bir enfeksiyon ve derin yarası bulunan hayvanın tedavisinin uzun süreceğini dile getirdi. Kurtulmasını umut ettiklerini ifade eden Yard. Doç. Dr. Cihan, meyvelerle beslenen ayıya ilaçla birlikte bal verdiklerini vurguladı.

ÖZEL YARA BAKIMI YAPIYORUZ

Ayının cerrahi tedavisini gerçekleştiren UÜ. Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç Dr. Nihal Yaşar Gül Satar, yaranın temizliğini, tıraşını, dezenfeksiyon ve dikiş uygulaması gerçekleştirdiklerini anlatarak, "Pazartesi günü tekrar anesteziye alıp kontrol ettiğimizde bazı dikişlerin açılmış olduğunu gördük. Onları yeniledik. Yara geniş olduğu için belirli alanlar birinci derece denilen dikişle iyileşecek. Belirli alanlar ise açık kalarak iyileşecek. Açık yara sağaltımı ve temizliğini gerçekleştiriyoruz. Bu günkü tablosu iyi. Yaranın deri altındaki dokuyla birleştiğini gördük. Yara iyiye gidiyor ama uzun bir süreç. Hızlandırmak için özel yara bakımı yapıyoruz. Önümüzdeki haftada lazer ile tedaviye başlayacağız. Bir ay sonra net tabloyu söyleyebiliriz. Şuan başlangıçtayız dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Uludağ Üniversitesi Çanakkale Bayramiç Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title