Haberler

Çözüm süreci nedir? Çözüm süreci ne zaman başladı?

Güncelleme:
Abone Ol

Çözüm süreci, Türkiye'de Kürt meselesini barışçıl yollarla çözmek amacıyla hükümet tarafından başlatılan bir süreçtir. Bu süreç, toplumda barış ve huzur ortamının sağlanması ve terör olaylarının sona erdirilmesi hedeflenerek 2013 yılında başlatılmıştır.

Çözüm sürecinin ne zaman başladığı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Bu süreç, Türkiye'de uzun yıllardır devam eden Türkiye- Pkk çatışmasını sonlandırma amacıyla Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Hükümeti tarafından başlatılan bir barış girişimidir. Amaç, silahların bırakılması ve barış ortamının sağlanmasıyla birlikte, Türkiye'nin toplumsal bütünleşmesini güçlendirmekti. Peki, Çözüm süreci nedir? Çözüm süreci ne zaman başladı? Detaylar haberimizde...

ÇÖZÜM SÜRECİ NEDİR?

Bu süreç, toplumda barış ve huzur ortamının sağlanması ve terör olaylarının sona erdirilmesi hedeflenerek 2013 yılında başlatılmıştır. Çözüm süreci, demokratik açılım, Kürt açılımı ya da açılım süreci olarak da bilinen bu süreç, Türkiye'de uzun yıllardır devam eden Türkiye-PKK çatışmasını sona erdirme amacıyla Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Hükûmeti tarafından başlatılmış bir girişimdir.

Çözüm süreci nedir? Çözüm süreci ne zaman başladı?

ÇÖZÜM SÜRECİ NE ZAMAN BAŞLADI?

1984'te başlayan çatışmalar sonucunda on binlerce insan hayatını kaybetmiş, aynı zamanda ülke büyük bir ekonomik zarar görmüştür. Çatışmalar 1999-2004 yılları arasında bir süreliğine durulmuşsa da, ateşkesin sona ermesiyle şiddet daha da artmıştır.

Sürecin koordinatörlerinden dönemin Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm sürecinin temelinin Recep Tayyip Erdoğan'ın 2005 yılında Diyarbakır'da yaptığı konuşmayla atıldığını ifade etmiştir. Bu konuşmada Erdoğan, çatışmaların son bulması için yeni bir yaklaşım benimseyeceklerini belirtmiş, sürecin daha sonra 2009'da başlatılan Millî Birlik ve Kardeşlik Projesi ile somut adımlarla ilerlediğini açıklamıştır.

Çözüm süreci, 16 Temmuz 2014'te "Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun" adı altında Resmî Gazete'de yayımlanarak hukuki bir zemine oturtulmuştur. Ancak, 2015 yılında gerçekleşen Ceylanpınar saldırısının ardından sürecin sona ermesiyle çatışmalar yeniden başladı ve barış görüşmeleri kesintiye uğradı.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Gündem Politika Hükümet Türkiye Eğitim Yaşam Terör PKK Gündem Eğitim Yaşam Politika Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title