Haberler

Ermeni Meselesinde Diyalog Tavrı Ortaya Koyan Türkiye'nin Vatikan'dan Destek Beklentisi

Abone Ol

Dışişleri Bakanlığı'nın yaz kararnamesiyle Türkiye'nin Vatikan Büyükelçiliği'ne atanan Mehmet Paçacı, Papa Francesco'ya güven mektubunu sunarak görevine başladı.

Dışişleri Bakanlığı'nın yaz kararnamesiyle Türkiye'nin Vatikan Büyükelçiliği'ne atanan Mehmet Paçacı, Papa Francesco'ya güven mektubunu sunarak görevine başladı.

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco, Prof. Dr. Mehmet Paçacı, eşi Meryem Paçacı ve oğlu Mustafa Paçacı'yı dün Apostolik Saray'da kabul etti.

Paçacı, İtalya topraklarında yer alan, ancak devlet statüsü bulunan Kutsal Makam (Vatikan) nezdindeki görevine başlayabilmek için Papa'ya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyan itimatnamesini (güven mektubu) takdim etti.

Paçacı daha sonra, Papa ile görüşmesi ve ruhani liderin 28-30 Kasım tarihleri arasında Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyareti Türk basın mensuplarına değerlendirdi.

PAPA'NIN TÜRKİYE ZİYARETİ DÜNYA BARIŞINA KATKI SAĞLAYABİLİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iyi dilekleri ve selamlarını Papa'ya ilettiklerini söyleyen Misyon Şefi, bu vasıtasıyla Vatikan'ın, Türkiye ziyaretine verdiği önemi görmüş olduklarını da belirtti.

Paçacı, dünyanın ve özellikle bölgenin içinde bulunduğu sıkıntılı bir dönemde gerçekleşecek olması ve olumlu mesajlar verilmesinin, bu sıkıntıların giderilmesi, şiddetin durması ve barışın bölgeye hakim olması konusunda önemli mesajların verileceği bir fırsat olarak bu ziyaretin ortaya çıktığının da önemini vurguladı.

'İki taraf da özenle, titizlikle ziyaret programını çalışıyor ve güzel bir şekilde gerçekleşmesi için gayret ediliyorö diyen Paçacı, söz konusu ziyaret ile dünya barışına katkı sağlanacağının altını çizdi.

Paçacı ayrıca, Hattat Ahmet Zeki Yavaş'ın icra ettiği, üzerinde daha çok tasavvuf erbabının kullandığı 'Sevgi, soylu insanların bir özelliğidirö ifadelerinin yer aldığı bir tabloyu da Papa'ya hediye etti.

Bunu kendisinin seçtiğini söyleyen Paçacı, 'Papa'nın Cizvit olması ve adını aldığı Asisili Francesco'nun mistik bir tarafı olması nedeniyle bu hediye uygun olur diye düşündüm dedi.

16. BENEDİKTUS'UN İSLAM HAKKINDAKİ KONUŞMASI TALİHSİZDİ

Paçacı'ya, Almanya'daki Regensburg Üniversitesi'nde, İslam dini hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle tepki çeken ve bundan kısa süre sonra Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştiren Emerit Papa 16. Benediktus için bu ülkede alınan olağanüstü güvenlik tedbirlerinin, Papa Francesco için de uygulanıp uygulanmayacağı soruldu.

Papa'nın güvenliği konusunda bir endişe olmadığını belirten Büyükelçi, 'Tabii Benediktus'un Regensburg konuşması çok talihsizdi ve onun tepkisel dalgaları geliyordu o dönem. O konuşma, bir yerden bakılarak yapılmış bir konuşmaydı. Akademisyenlerde 'Benim için doğru bu ve ben bunu her yerde söylerim' tavrı vardır. Bu şekilde bir konuşma mıydı yoksa arka planında başka bir şey mi vardı onu bilmiyoruz tabii. Katolik din adamı arkadaşlarım da rahatsız olmuştu o konuşmadan. Maddi olarak hatalar vardı diye sözlerini sürdürdü.

TÜRKİYE'NİN ERMENİ TARAFIYLA DİYALOG TAVRINA VATİKAN'DAN DESTEK BEKLENTİSİ

Ermeni meselesine ilişkin Vatikan'ın duruşunu da değerlendirmesi istenen Paçacı, 'Papa sürekli olarak diyalogdan, barıştan söz ediyor ve bunu çok güçlü bir şekilde savunuyor. Türkiye'nin pozisyonu da şu anda esasında Ermeni tarafıyla diyaloga girmek, konuşmaya başlamak istiyor. Türkiye'nin bu tavrının, hem seküler hem de Vatikan gibi dini otoritelerce destekleneceğini düşünüyoruz, en azından bu beklenmeli diye düşünülebilir. Dünyada diyalogu savunan çevreler, Türkiye'nin bu tavrını desteklemeli ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE, KATOLİK CEMAATİNİN MALVARLIKLIĞININ İADESİ TALEBİNİ REDDETMİYOR AMA KARŞILAYAMIYOR

Türkiye'deki Katolik cemaatinin malvarlığıyla ilgili Kutsal Makam'ın taleplerine ilişkin de açıklamalarda bulunan Büyükelçi Paçacı, 'Bu talep, Vatikan'ın kendi devlet yapılanmasından ileri geliyor. Türkiye'nin de bunu reddetmesi değil de karşılayamaması gibi bir durum söz konusu. Karşılayamaması da onun kendi devlet yapısından kaynaklanan bir durum. Burada asimetrik bir durum söz konusu şeklinde konuştu.

Türkiye'nin, diğer cemaatlerin mülklerinin iadesini gerçekleştirdiğini hatırlatan Paçacı, 'Türkiye'de, demokratikleşme, hakların, özgürlüklerin verilmesine bunları da katmak lazım. Türkiye, bu vakıf mallarının iadesini bir kerede yaptı. Yani hiç ikiletmeden, cemaati bile olmayan kiliselerin vakıflarını kendilerine iade etti dedi.

Paçacı, tüm bu gelişmelerin ise dünyada yankı uyandırmadığına işaret ederek, Dünyadaki konjonktüre denk düşerse konu olabiliyor, ama bunlar daha önceden yapılmamış şeyler ve bunu da hakkaniyet açısından görmek gerekli diye düşünüyorum diye konuştu.

TÜRKİYE'DEKİ GÜÇLÜ DİN EĞİTİMİ, RADİKAL ANLAYIŞLARA YER VERMİYOR

Ayrıca Türkiye'nin güçlü bir din eğitimi ile Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir kurumu olduğunu dile getiren Paçacı, Bu da, radikal bir takım anlayışların Türkiye'de yer bulamamasının en önemli faktörü dedi.

Paçacı, 'Bölgedeki Hristiyanların durumuna ilişkin Vatikan'ın Türkiye'den özel bir beklentisi olabilir mi sorusuna ise, 'Türkiye zaten herkese kucak açmış durumda. Mesela Cumhurbaşkanımız geçen gün Ezidilerle görüştü. Suriye'den gelen çok sayıda Kerdani, Süryani ve birçok cemaatten insan var. Kimisi bunların başka ülkelere geçiş yapıyorlar, ama sonuçta bunlar Türkiye'ye geliyor ve burası bir sığınak olarak görülüyor. Bu görülmeli şeklinde cevapladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Mehmet Paçacı Türkiye Vatikan Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title